Arkansas-Post

helység É.-Amerika Arkansas államában 80 km.-nyire a Missziszippitől. 1685-ben alapították a franciák; az Észak-amerikai polgárháborúban a konfederáltak megerősítették, de MacClellan 1863 jan. 11-én ostrommal bevette. A. bevétele. lényegesen megkönnyítette Vicksburg erős vár bevételét.

Arkansit

(ásv.), l. Brookir.

Arkas

az arkaszok mítikus őse, Zeus és Kailistó fia. Midőn egyszer tudta nélkül medvévé változtatott, anyját Zeus Lykaios temploma oltáráig hajszolta. Zeus mindkettőt a csillagok között helyezte el. A. ott a göncöl szekerét követő Arktophylax, v. Arktúros. L. Arkturusz.

Árkász

(sapeur), tábori erődítések építésére s a várharcokhoz szükséges földmunkák (megkö zelítési árkok, lövegsáncok stb.) készítésére kiképezett katona. Seregünkben ezelőtt külön árkász-csapatok léteztek, amelyeket azonban 1850-ben az aknász-csapatokkal (mineurs) egyesítettek s ezekből, valamint a hadmérnöki tisztek karából szervezték a génie-ezredeket.

Arkasz ezüstözés

(techn.). Mivel a tiszta ezüstözés kénes levegőben megfeketedik, a nikolt pedig a szerves savak támadják meg, ujabban a londoni Metallurgical Company 10 rész cink és 90 rész ezüst v. 30 rész kadmium és 70 rész ezüstből álló u. n. arkasz ötvénnyel vonja be a tárgyakat. A használt gálván fürdőt az illető fémek cianidjaiból és az anódát az említett ötvényből készítik. Az arkasz ezüst keményebb a tiszta ezüstnél, nem feketedik meg és eléggé saválló.

Arkaszok

Arkádia tartomány (a régi Peloponnézusban) ősbenszülöttei, kik halászatból és vadászatból élték; a dalt és zenét felette kedvelték.

Arkat

város Kelet-Indiában. L. Karnatak.

Arkatura

(franc. arcature), épületeken kisebb méretü árkádsor, mely arra való, hogy sima falfelületet élénkítsen, díszítsen. Különösen a román és csúcsíves építészet kedvelte az A.-t; ez utóbbi néha oly kicsinyben is, hogy az már valóságos ornamentumot képezett. A román stílus A.-i alacsonyak, erős relieffel, mint p. ábránkon a XII. századból való souvigny-i templom mellékhajójának oldalfalán látható. A csúcsíves stílus A.-i megnyulnak, megfinomodnak és sokszor reliefekkel és gazdag ornamentális díszítéssel szépülnek.

[ÁBRA] A souvigny templom arkaturái.

Arkelei

(Arkolej v. Archeley), így nevezték a németék a XVII. századig a tüzérséget, amelyhez többnyire az útászok és hídépítők is tartoztak.

Árkelet

l. Agio.


Kezdőlap

˙