Armipotentia

(lat.) a. m. fegyverhatalom, hadierő, vitézség.

Armistitium

(lat,) a. m. fegyvernyugvás.

Armitage

(ejtse: ármitedzs), 1. Edward. angol történeti képfestő, szül. Londonban 1817. 1836-ben de la Roche Pál tanítványa lett Párisban s már 1842-ben kiállította «Láncra vert Prometheus»-át. 1845-ben a londoni parlamenti épületek freskóképeinek versenye alkalmával három dijai nyert (Julius Caesar partra szállása Britanniában, a vallás szelleme és a melaneei csata), 1848-ben két képet küldött a királyi akadémia kiállítására: a «VIII. Henrik és Parr Katalin» és «Trafalgar» ciműeket. 1855-ben beutazta Krimiát és Kis-Ázsiát és ott merítette az anyagot «A testőrök Inkerman mellett» és «Lovas támadás Balaklava mellett» cimü képeihez. 1867 óta az akadémia tagja. Itt tartott felolvasásait 1883-ben adta ki Lectures on painting cimmel. Clément, Artists of the XIX. century (1879), Ottley, Biogr. and crit. diction. of painters (1886), Lloyd, Celebrities of the Century (1887 52. l.).

2. A. T. R., angol orvos, szül. Sussexben 1824., megh. Londonban 1890. akt. 23. A vakok lelkes barátja. Ő alapította 1868. a brit és külföldi vakok egyesületét, és sokat tett a vakok nevelése érdekében.

Armolušic

(ejtsd: sics) Jakab, a XVII. század horvát költője, szül. Sebenicoban, de életéről csak annyit tudunk, hogy Verancsics Károly tanítványa volt és kortársai jó költőnek tartották. Költeményeiből ma csak a következőt ismerjük: Slava zenska, odgovor Giacova Armolusicha Scibenichanina», Patavii 1643.

Armonico

v. armonioso (ol.) zenei műszó a. m. jólhangzóan, összhangúlag.

Armorial

(uj lat.), címerkönyv (L. Címertan). Armorista a. m. érmész, a címertanban jártas.

Armorika

(Aremorica), nyugati Galliának kelta neve, főleg a későbbi Normandia és Bretagne.

Armorikáni tömeg

néven nevezi Suess az őshegységnek ama tömegét, mely Európa nyugati részén, különösen a Bretagne területén emelkedett és innen Anglia felé folytatódott.

Armpruster

erdélyi család, mely már a XV. század közepén tünik fel; A. János jezsuita Kölnben 1593-ben Olivetum c. munkát adott ki; A. Kristóf 1550-ben Bécsben ily c. könyvet nyomatott: ének a gonosz asszony- embereknek erkölcsökről. Iró volt továbba A. Sámuel, is, kinek latin nyelven irt hittani munkája Pozsonyban jelent meg 1671.

Armstead

Henrik Nguh, jeles angol szobrász, szül. 1828. Leigh tanítványa. Főművei: Kean, Grey, Lytton és Ripon lordok szobrai. 1879. a szépművészeti akadémia tagja. (Celebrities of the Centnry. 1887. 58. 1.)


Kezdőlap

˙