Aromatica

(gör.), oly növényi eredetü gyógyszerek, melyek erős és kellemes szagúak. Ezek illóolajakat tartalmaznak, s mint izgatószerek használtatnak egyrészt a nyál és gyomornedv elválasztásának fokozására, másrészt feldolgozva illatos vizekké (aquae aromaticae), illatos tinkturákká (tinct. aromat.), kenőcsökké (ungu. arom.), illatos ecetté (acet. arom.) külső célokra és pedig főleg a bőr, sebek stb. izgatására. Az illatos drogueok közé tartoznak a kálmos, gyömbér, fahéj, szerecsendió, macisvirág, szegfűszeg, kardamomum, sáfrán, vanilla, ürömfű, anizs, kömény, lavendulavirág, fodros- és borsosménta, majoránna, rozmarinlevél, babérlevél stb. L. illatos olajok.

Aromia

Serv. (állat), a hosszúcsápú fedeles szárnyúakhoz tartozó bogárnem. L. Pézsmacincér

Áron

Amrám és Jóchebed fia, a Lévi törzséből, Mózesnek bátyja és Egyiptomban szószólója. A bibliai elbeszélés szerint ő végezte a frigysátorban a főpapi teendőket. Fiai Nádáb, Abihú, Eleázár és Ithamár voltak, a kik közül az első kettő nem természetes halállal mult ki. áron meghalt a Hór hegyén (Móz. IV., 20, 28.), a hol sirját (Kabr Hârun) ma is mutatják és ahová zsidók keresztények és mohammedánok zarándokolnak.

Aron

1. Antal. horvát festő. Szül. Eszéken Szlavóniában 1858. Művészeti tanulmányait a budapesti és a müncheni akadémián végezte. Most az utóbbiban mint segédtanár működik. Müveivel. melyek tárgyai többnyire a horvát életből vannak v éve, szép hirnévre tett szert.

2. A. Vazul, román iró, született Glogovecen, Balázsfalva mellett 1770-ben, ahol atyja pap volt. Megh. 1822. Gimnáziumot és teologiát Balázsfalván, jogot pedig Kolozsvárott végzett. Ügyvédi vizsgát tett Maros-Vásárhelyen s letelepedett NagySzebenben. Á. első sorban vallásos tárgyú dolgokat irt a nép számára. Munkái tiszta, hamisítatlan román nyelven vannak irva, innen nagy népszerüségük.

Arona

város Novara tartományban a Lago Maggiore DNy-i végén (1881) 4182 lak., erős várral, pamut- és selyemszövőkkel, hajógyárral, élénk kereskedelemmel. A. szent Borromeo Károly-nak születéshelye, kinek tiszteletére egy közeli hegyen 1691-ben egy 24 m. magas, 11 m. széles gránittalapzaton álló óriási szobrot emeltek.

Arondelle

francia elnevezése a középnagyságú kereskedelmi hajónak, melynek széles és mély alkotása mellett jelentekeny teherképessége van.

Árongyökér

Á.-szakálla, Aronvessző (növ.),a régi irók és fordítók ezeket a neveket az Arum szó hasonlatossága nyomán bibliai képzelet szerint alakították, az Arum L. növény díszes buzogány-virágzatát Áron főpap vesszejéhez hasonlítván. Azonban az Arum Plinius szerint (XIX. 5) az arab ar-ból származik s aron v. aroz-nak már a görögök nevezték ezt a növényt; l. Kontyvirág.

Aronhold

Siegfried Henrik, német matematikus, szül. Angerburgban (keleti Poroszorsz.) 1819., a mat. tanára az építészeti, utóbb a genie- és tüzériskolán Berlinben. Az algebrai alakok elméletéről több fontos értekezése jelent meg a Crelle Journal-jában.

Aronia

Pers (növ.), l. Fanyarka.

Aronicum

Neck. (növ.), l. Zergegyök.


Kezdőlap

˙