Arqua Petrarca

(Arquato), az olaszországi Padova tartomány falva, 1436 lak. Itt lakott hosszabb ideig Petrarca s maig is megvan az a házikó, melyben 1374-ben meghalt. A helység temetőjében látható a költő sírboltja, melyet veje Brossano emeltetett. Környékén kénes források vannak.

Arquebusade

(Aqua vulneraria spirituosa) régebben használt sebvíz, mellyel zúzódás által előidézett sebeket, renyhe fekélyeket, megrándult izületeket borongattak. Helybelileg izgató hatásu. Zavaros, szagos folyadék. Készítése következő: ménta, rozmarin, ruta, szalvia levelek; abszintfű, lavendulavirág mindenikéből 1 g.-ot híg szesz 18 és közönséges víz 50 g: jával macerálnak, s az egészből 36 részt lepárolnak.

Arquebuse

(ejtsd: árk'büz). A XV. század eleje óta használt nehéz puska (németül Hakenbüchse), melynek agyán kampó volt; ezzel támasztották a puskát a mellvédhez, v. a földbe szúrt botra. Az A.-ből 29 g.-ot nyomó ólomgolyókat lőttek; a cső nem volt sokkal hosszabb mint a jelenleg használt katonai puskák csöve. Az A.-zel ellátott harcosokat arquebusiers-eknek nevezték.

Arquebuse nyárfa

(növ.), Franciaország történeti nevezetességü fája a dijoni növénykertben. Tulajdonkép a fekete nyárfa. 1852-iki mérés szerint a kerülete a földszinten 15 m., 3 dm.-nyire a földtől 12 m., 2 méternyire 7,25 m., végre 5 m. magasságban 6,55 m. volt. Nyolc méternyi magasságban a törzs ketté ágazik az egyik gallyja 4 m., a másik 5 m. kerületű. Az egész fa magassága 37 m a koronája 70 m. kerületü kupolához hasonlít. Úgy látszik, 1360 körül ültették, már 1660-ban «gros arbre peuplier»-nek (vastag nyárfa) nevezték. Sokáig a céllövő lovagok (chevaliers de l'Arquebuse) a céltáblát helyezték rá amelyre lövöldöztek. Levéllemeze körülbelül felényivel kisebb, mint a fekete nyárfa rendes levele.

Arquerit

(ásv.), a kénesőt tartalmazó ezüst Chileből (Coquimbo), mely átmenetet képez az ezüstamalgámhoz, vagy röviden amalgámhoz. Berthier elnevezése.

Arques

(ejtsd: árk), falu Franciaországban Seine Inférieure départementban, Dieppe közelében az A. hasonnevü folyócska mellett, 1000 lak., vászonkészítéssel, élénk fakereskedéssel. IV. Henrik 1589-ben itt győzte le Mayenne hercegét.

Arquintale

a középkorban súly; körülbelül 50 kg.

Arrabo

hajdan a Rába folyó latin neve.

Arrabona

a mai Győr római előde. V. ö. Méry Etel, A. temetői. (Győri gimnáz. progr. értekezés. 1876.)

Arrali

város Behar britindiai tartományban (Bengállában) a Szon balpartján, közel ennek a Gangesbe való torkollásánál; Behár főkereskedelmi középpontja, 40,386 lak.


Kezdőlap

˙