Arrakan

Hátsó-Indiában tartomány, l. Arakan.

Arran

(ejtsd: erren), 1. Bute grófságnak (Skócia) legnagyobb szigete a Clyde-öbölben, 465 km2 7712 lak. Hegyei délen 280 m. magasságot érnek el, Északon még magasabbak és szakadozottak. Itt a Goatfell hegy 950 mét. magasságig emelkedik. Azonban az egészben meredek és sziklás szigeten mégis vannak sík területek is. Földtani alakulata nagyon változatos, É-on gránit és csillámpala, D-en bazalttól és porfirtól áttört homokkőrétegek vannak, hegyeiben találni szép hegyi kristályokat. A monda szerint Ossian sokáig ezen a szigeten tartózkodott és itt is halt meg. A lakók (7712) földművelők, halászok és marhatenyésztők. Főhelye Brodick, Hamilton herceg kastélyával. 2. A., szigetcsoport a Galway-öböl (Irland) bejáratánál; 3 szigetből áll 3163 lak., kik buzgó halászok. A főhely Killeany, 500 lak

Arraroba

(növ.), l. Andira.

Arras

(ejtsd: arra), 1. arrondissement Franciaországban, Pas-de-Calais dép.-ban 1376 km2, (1886) 173,652 lak., 10 kantonnal. 2. A. (Nematocena), az ugyanily nevü arrondissement s a Pas-de-Calais département fővárosa, 67 m. magasságban a Crinchonnak az itt már hajózható Scarpeba való torkollásánál, jelentékeny vasuti csomópont, (1886) 21,492 lakossal. Több tudományos társasággal, iskolákkal, tud. intézetekkel. Ipara jelentékeny (csipke, cukor, gazdasági gépek, kémiai szerek sör porcellán-, agyaggyapot- és kötött árúk), gabonakereskedése jelentékeny. A citadellát ujabb időben ujra megerősítették s az óvárost az ujtól árok és sánc választja el. A. Robespierre szülőhelye; egykor az atrebatok fővárosa volt. A középkorban a flandriai grófok védelme alatt fölvirágzott. Artoisval együtt Burgundiához került 1493-ban Miksa császáré lett és ezóta az osztrák házé maradt. 1640. került Franciaországhoz. A IV. századtól fogva a szövő művészet egyik főhelye. Róla A.-nak hivják a szőnyegekhez és miseruhákhoz használt mustrás gyapjú-szövetet. Az elnevezést később átvitték a selyem és félselyem kelmékre is. L. Arazzi.

Arrasztra foncsorozás

(techn.) alatt értjük azt az amerikai eljárást, midőn az ezüst és arany érceket e célra szerkesztett zúzómalmokban (arrastres) felaprózzák és azután foncsorozzák. L. Aranygyártás.

Arratel

(többesszám: arrateis), kereskedelmi súlymérték Portugáliában és Braziliába, 1 A. u. m. 16 onça a. m. 459 g. 128 A. a. m. 1 quintal (mázsa).

Arrebo

Anders, régi dán költő. Szül. Aerö szigetén 1587., megh. 1637. Már 30 éves korában drontheimi püspökké neveztetvén ki, nem éppen gáncstalan erkölcsösségü élete miatt ez állásától felfüggesztetett, később vordingborgi lelkész lett. A. az uj dán műköltészet atyjának tekinthető, főleg a vallási költészet szempontjából. Dávid zsoltárait is mesterileg fordította rímekben és ezen fordítása még most is nagy becsben áll hazájában. Életét leirta Roerdam (Kopenhága 1857, 2 köt.).

Arrebol

a braziliai parton 1856-ban körülbelül 26° déli szélesség alatt megfigyelt természeti tüneménynek a neve. Naplemente után, s mikor a sötétség már annyira haladt, hogy a harmadrendü csillagok láthatókká lesznek, nagyon tiszta légkör mellett a napfény ismét feltünik; az egész nyugati égbolt vakító fényt áraszt; a szivárvány összes szineinek sugarai ömlenek elő mindenünnen, folytonosan változva, bárhová fordul a szem; a fák és cserjék leveleiről folynak alá és ugrálnak fűről-fűre a zöld pázsiton; sötét acélkék biborarannyal, sötétzöld és skárlátvörös violaszínnel megszakítva csodálatos gyors mozdulatokkal yáltakoznak és a közel fák és cserjék reszketve látszanak egymásba életet önteni. Lassankint elmosódik e hirtelen fényváltozás, a nyugati ég bíborszínben ég, majd vörössé és sárgává lesz és ezután néhány perc mulva ismét éj lesz, sápadt sárga szín és csupán egy gyenge fehér fény marad meg az egész kápráztató pompából és végűl ez is eltünik. Alantabb szélességi fokok alatt is, pl. Bahiában, hasonló tüneményeket figyeltek meg, melyek azonban gyengébbek voltak, ragyogó színváltozás nélkül.

Arréforia

misztikus ünnep a régi Athénben Athéné istennőnek, mint a megtermékenyítő éjjeli harmatnak tiszteletére. Junius és julius hónapokban ülték meg. A harmathordó leányok (arréforiai) után kapta nevét. Ezek négyen voltak, nemes családok gyermekei, 7-11 évesek. Minden évben ujakat szemeltek ki. Több hónapon át a várban az istennő templomában tartózkodtak. Kettőnek az volt a feladata, hogy a szövetet, melyet az athéni nők az istennő számára a panathénaia ünnepekre szőttek megkezdjék. A másik kettő az ünnep éjjelén ismeretlen tartalmu ládákat hordott a fején melyeket Aphrodité templománál egy barlangban becseréltek ugyancsak valami titokzatossal s ezt aztán a várba vitték.

Arrest

Henrik Lajos d'. német csillagász, szül. Berlinben 1822 aug. 13., meghalt Kopenhágában 1875 jun. 13. 1845-ben a berlini obzervatórium segéde, 1848-ban a lipcsei obzervatorium észlelője, 1852. ugyanott a csillagászat rendkivüli tanára, 1857-ben mint rendes egyet. tanár ment Kopenhágába, hol vezetése alatt 1860-61-ben az új csillagvizsgáló intézet épült. 1862-ben a Freia nevü apró bolygót fedezte fel. Különösen üstökösök, bolygók, csillaghalmazok és ködfoltok megfigyelésével foglalkozott. Közel 200 új csillaghalmazt fedezett fel. Fontosabb művei: Über das System der kleineren Planeten (Lipcse 1851); Über einige neue Eigenschaften der loxodromischen Linie (1853); Über die ungleiche Wärmevertheilung auf der Sonne (1853); Resultate aus Beobachtungen der Nebelfiecke und Sternhaufen (Lipcse 1856); Siderum nebulosorum observationes Hafnienses (Kopenhága 1867); Untersuchungen über die nebulosen Sterne in Bezug auf ihre spectralanalyt. Eigenschaften (u. o. 1872); De instrumento magno aequatorio Havniae erecto (u. o. 1860). Az általa fölfedezett üstökösök között legfontosabb az 1851 jun. 17-én talált rövid keringésü üstökös, melynek pályáját kiszámította, amiért is ez az ő nevét viseli.


Kezdőlap

˙