Arrest of judgement

(ang., ejtsd: arreszt of asödsment). Az angol büntető perben a semmiségi panasznak megfelelő perorvoslatot hívják így, mely a megtámadott itéletnek végrehajtását felfüggeszti.

Arreszt

(gör.), általában birósági akadályozó, korlátozó intézkedés. A polgári törvénykezésben az a végrehajtási eljárás, amelynél fogva a felperes egyoldalu kérelmére az alperes ellenében olyan rendelkezések tétetnek, melyek ez utóbbitól elvonják a saját személye (Personal-A.) v. saját dolgai (Real-A.), még pedig egyes dolgai (SpecialA.) v. egész vagyona fölötti rendelkezését (GeneralA.) és ezt a biróságra ruházzák. Az A. elrendelése iránti kérelem megállapításául ki kell mutatni a követelést; valószinüvé kell tenni azt, hogy A. alkalmazása nélkül a követelés érvényesítése veszélyeztetve van (causa arresti), és az A.-ot e végre kitűzött határidő alatt igazolni kell. A magyar jogban (1881: LX. t.-c.) az A. intézménye nincs félvéve. Helyettesíti azt a biztosítási végrehajtás és a zárlat (l. o.), és ezek azzal az elrendelés feltételeire és az igazolásra nézve nagyjában meg is egyeznek, de a foganatosítás hatálya tekintetében eltekintve attól, hogy az alperes személye ellen nem irányulhatnak egészen különbözők, amennyiben az A. sem zálogjogot meg nem alapít, sem meg nem akadályozza azt, hogy harmadik személy a foganatosítás után az A. alá vont tárgyakra a felperes kárával jogokat szerezhessen. Büntetőjogi értelemben az A. egyenlő az elzárással.

Arret

(franc., ejtsd: arré), hatósági határozat: elfogatási parancs. Szorosabb értelemben a legfőbb biróságnak itélete, ellentétben az alsóbb biróságoknak perorvoslattal megtámadható itéleteivel. L. Arreszt.

Arretium

város Etruriában; l. Arezzo.

Arretiumi v. arezzói edények

a régi korból származó, finom vörös agyagból készült fazekasmunka; Németországban terra sigillata elnevezés alatt ismeretes, Francia- és Angolországban is igen elterjedt «szamoszi edények» néven. Készítésük eredetileg Szamosz szigetéről ered s onnan származott Etrurián keresztül Rómába és innen tovább. Az edények finom, szilárd, átlátszó, boraxból készült mázzal vannak bevonva s leginkább görög formákat kapnak. Az edények szine a legvilágosabb és a legsötétebb vörös között váltakozik. Az edények szélei és öblös részei reliefdiszitményekkel voltak ellátva. Leginkább asztali vagy oltári edényeknek használtattak.

Arrha

l. Foglaló.

Arrhenia

Fries (növ.), gombanem a galócafélék családjában, a Cantharellus Adans. rokona. Az A. auriscalpium Fr. (Cantharellus a. Fr.) nedves erdőkben ritka.

Arrhenius

János. svéd botanikus és agronomus, szül. Järedában (Kalmar-Län) 1811 szept. 27-én. 1848-ban Ultunában Upsala mellett a mezőgazdasági intézet vezetője, 1862-ben a stockholmi gazdasági akadémia titkára, 1881-ben nyugalomba vonult. Nagy érdemet szerzett a svéd földművelés terén; elterjedt növénytani tankönyvén kivül (5. kiad. 1882, 2 köt.) művei: «Handbook i Svenska jordbruket» (a svéd földművelés kézikönyve, 4. kiad. 1879), «Jordbrukslärans hufvudgrunder» (a mezőgazdaságtan alapvonalai, 3. kiad. 1876), Monographia Ruborum Sueciae (Upsala 1840). Számos kisebb cikket irt a saját kiadásában megjelenő «Smärre skrifter i landthushällningen» folyóiratban (1858-1885, 27 füz.).

Arrhidaios

II. Fülöp, macedoniai király s a larisszai Philinna táncosnő fia. Hülyesége dacára Nagy Sándor halála (Kr. e. 323) után a gyalogcsapatok III. Fülöp néven királynak kiáltották ki. Eleinte Perdikkas, majd Antipatros, végül Kassandros kormányzók oltalmazták, mig Olympia, Nagy Sándor anyja feleségével, az uralomvágyó Eurydikével együtt elfogatta és kivégeztette.

Arria

Caecina Paetus neje. Férje Kr. u. 42-ben összeesküdött Claudius császár ellen s halálra ítélték. Midőn A. látta, hogy nincs menekvése, szívébe döfte a tőrt s azzal a kijelentéssel nyujtotta aztán oda habozó férjének: «Paete, non dolet» (Paetusom, nem fáj).


Kezdőlap

˙