Arrogáns

(lat.), rátartó, önhitt követelő.

Arrogatio

(lat.), a római jogban önjogú, azaz atyai hatalom alatt nem álló egyénnek (homo sui juris) örökbefogadása, amelynek az örökbefogadás (adoptio) általános kellékein kivül külön kellékei voltak, amelyek részben az arrogálandó kiskorúnak érdekét védeni voltak hivatva.

Arrom

Cecília, a legkiválóbb spanyol elbeszélő irónő Fernan Caballero név alatt. Szül. Morgesban 1796 dec. 25., megh. Szevillában 1877 ápr. 7-én. Német szülőktől származott, s annyiban igen változatos életet élt, hogy három férje is volt, akik mind meghaltak s ő utoljára egészen elhagyatott özvegyképen húzódott meg Szevillában. Realista volt a szó nemesebb értelmében, mint arról La Gaviota, Elia, La familia de Almareda, Lagrimas, Cuadros de costumbres populares andaluces című elbeszélései s regényei, valamint Cuentos y poesias populares andaluces népmeséi s dalai tanuskodnak. Műveit kétszer gyüjtötte össze és adta ki (19 köt. Madrid 1856 és 13 köt. u. o. 1860-61), de még azután is sokat írt. V. ö. Mazade: Fernan Caballero et ses recits (Revue des deux Mondes, 1858 novemberi füzet) és Marquis Figuerra: F. Caballero y la novela en su tiempo (Espana del sielo XIX, 1887, 2-ik köt.).

Arrondál

(franc.) a. m. kikerekít valamely építési telket v. birtokot.

Arrondáló gép

alatt azt a szerszámgépet értjük, mely különösen az órák fogaskerekének pontos kialakítására való. Alapjában véve a fog alakjára idomított és ide-oda mozgó keretbe foglalt reszelőből áll, e helyett körben forgó marót is használnak, mely úgy dolgozik mint a marógépek.

Arrondissement

(franc., ejtsd: arrondiszmán), a francia közigazgatási területi felosztásban úgy viszonylik a «departementhoz», mint nálunk a járás a megyéhez. Kerületekre felosztott városokban városi kerület.

Arrosement

(francia, ejtsd: arrozman, «felöntés, megszaporítás») a. m. utólagos fizetés államadósságokra v. részvényekre stb., hogy az előbb már teljesített fizetés biztosíttassék, illetőleg veszendőbe ne menjen. Ausztria a jelen század elején alkalmazott ily A.-t, bizonyos kényszert gyakorolva hitelezőire, hogy utánfizetéseket eszközöljenek, midőn aztán az államadósság kamatlábat emelte.

Arrosio

(lat.), orvosi műszó, a. m. felmaródás, pusztulás.

Arroux

(ejtsd: arrú), a Loire mellékfolyója; a Côte d'Or departementban ered, Gueugnonnál válik hajózhatóvá s 120 km.-nyi hosszu folyás után Digoinon alul a Loire-ba torkollik.

Arrow-root

(ejtsd: arró-rút), Kelet-Indiában a (Curcuma leucorrhiza és Ny.-Indiában a Maranta arundinacea gumóiból darálás és törés által nyert keményítő-liszt, melyet különösen az angol orvosok ajánlanak mint könnyen emészthető tápszert betegek és gyermekek számára. Kémiai tulajdonságai megegyeznek más lisztneműekkel, melyektől külsőleg sem különbözik. Részint tejben vagy levesben elfőve, részint tésztaalakban készítik. A. natáli, t. Szágópálma. A. queenslandi, l. Rózsanád.


Kezdőlap

˙