Asconius

Pedianus, Quintus, szül. Párlovában, Kr. u. 3-ban, meghalt 88-ban. Római grammatikus, kinek Cicero beszédeihez irt értekes magyarázó irataiból 5 beszédhez való ránkmaradt egy st.-galleni, kevéssel fölfedeztetése után ismét nyomaveszett kéziratban. Kiadták legujabban Kieszling A. és Schöll R. (Berlin 1875).

Ascot

Anglia egyik legjelentékenyebb és legrégibb lóversenytere. A versenytér nagyon közel. esik Windsorhoz s ezért az angol udvar rég időktől fogva rendesen látogatta az ascoti versenyeket. Az első verseny 1727-ben volt az ascoti gyepen.

Ascotan

helység a csilei Antofagasta territoriumon, Bolivia határán. Mellette boraxot ásnak.

Ascough

(ejtsd: aszköf) György, az angol hajóhad altengernagya, szül. a XVII. sz. kezdetén. A forradalom alatt az Antillák angol gyarmatait a parlament tekintelyének elismerésére szorította. A németalföldieket megverte 1652-n. II. Károly alatt ismét harcolt a németalföldiek ellen (1664-66), de a négy napi tengeri űtközetben (1666 jul.) szerencsétlenül járt: hajója zátonyra került, őt fogságba hurcolták, az angol hajóhad pedig teljesen megsemmisült. Angliába való visszatérése után nemsokára meghalt. James, Naval history of Great Britain. Stephen, Dict. of Nation. Biogr.

Ascus

v. theca (tömlő, növ.), a gombák spórarétegében azok a tágas és többnyire megnyult, tömlőalaku sejtek, melyekben a tömlős gombák és zuzmók spórái gyakrabban nyolcanként keletkeznek. A spórák megérésekor az A. felnyílik, s a spórákat szabadon bocsátja. A spóratömlőket rendesen nedvszálak (paraphysis) vagyis ágatlan, egy- vagy többsejtü nyulványok fogják körül.

Ascyrum

L. ( növ., nagy csengőfű, veresvirágu csengőfű, Szent-János fűve, vérállatófű Benkőnél), a Hypericum-félék északamerikai cserjéi v. félcserjéi, négyes számu virágszerkezettel; levele átellenes, gyakran szárölelő, feketén pontozott; 7 faja ismeretes.

Asdód

(gör. Azótos), a filiszteusok öt városa közül a legkiválóbb. Az izraeliták frigyládáját, amelyet a filiszteusok elvettek, először ide hozták és Dágón templomában felállították (l. Sám. 5.). Kr. e. 71:3-ban Szargón, asszir király seregei A.-t elfoglalták. A Makkabeusok idejében sokat kellett a pogány városnak a zsidóktól szenvednie. Makkabeus Judás lerombolta a bálványokat és oltáraikat, öccse Jonáthán pedig felégette a várost Dágón templomával együtt. Ezután majd Judeához tartozott majd pedig szabaddá lett. Ma egy Eszdud nevü falu áll A. helyén.

As dur

az a kemény hangnem melynek alaphangja as. Ezen hangnemnél 4jel van előjegyezve, és pedig h, e, a és d előtt. Az as kemény hanglépcső tehát a következő hangokból áll: as, b. e, des, es, f, g.

Aseel tyuk

l. Indiai viadortyuk.

Aseitas

(ujlatin), a skolasztikusok szerint az önmagától és önmagából, mástól való eredet nélküli tétel; a végtelenség és örökkévalóság, illetőleg az isten kizárólagos attributuma.


Kezdőlap

˙