Astorga

város Spanyolországnak Leon tartomálryában; a Tuerto mellett, a rómaiak idejéből származó falakkal és régi vár romjaival, püspöki székhely, gyönyörű székesegyházzal 5 egyéb templommal és (1887) 5350 lak. A. Asturia egykori fővárosa, a III. század óta püspöki székhely, 1810. a franciák elleni hősies védelmével tünt ki.

Astorga

(Emanuele d'), olasz zeneszerző, szül. Palermóban 1681 dec. 11.. Prágában kolostorban halt meg 1736 aug. 21. Családnevét, úgy látszik, kénytelen volt elhallgatni; a spanyolok ellen fellázadt atyja kivégeztetése után az árva a spanyol.. astorgai kolostorban nevelkedett. Onnan kapta nevét is. Jeles énekes lett; 1705 óta bejárta fél Európát; Boroszlóban 1726-ban adták «Daphne» című operáját. Irt klasszikus szép egy- és többszólamú énekeket, Stabat mater-t és egy töredékül ránk maradt requiemet. V. ö. Riehl, Musikalische Charakterköpfe.

Astoria

1. város Északamerikában New-York államban, Long-Islandon, tulajdonképen New-York külvárosa; szőnyeg, guttaperka és kémiai szerek gyártásával; 5800 lak. 2. A., az észak-amerikai Unio Oregon államának városkája a Columbia mellett, nem messze annak a Csendes-tengerbe való szakadásától, (1890) 6000 lak. E helységet 1811. Astor prémkereskedő ügynökei alapították, azonban nem indult oly nagyszerű virágzásnak, miként azt alapítói jósolták. A Columbiában nagy számmal fogott lazacokat innen exportálják; e halakból konzerveket is csinálnak A. gyáraiban.

Astraea

Lam: (állat) a csíllagkorallok Astraeidae) családjába tartozó állatnem, melynek fajai különösen a szigetek formálásánál játszanak szerepet s majdnem kizárólag a melegégövi tengerekben tenyésznek. Sok kihalt faja is van.

Astraia

(lat: Astraea), Zeus és Themis, más mondai verzió szerint Astraios és Éós leánya, ki az arany-korban (l. o.) élt Diké néven az emberek között, de a vaskorszak bekövetkeztével a földet otthagyta s a csillagok közé helyeztetett.

Astraios

(a. m. fénylő), Krios titán és Euribia fia, apja a hajnalistennőnek, férje a szeleknek és a csillagoknak.

Astrapaea

Lindl. (növ.), a Büttneria-félék génusza; egyszerü levelü, szép és dús ernyős virágu fák. Az A. Wallichii Lindl. Kelet-Indiának középnagyságu fája nagy szívalaku visszáján molyhos levelekkel, csüngő, biborpiros virágokkal. Virágházaink egyik legszebb és legtekintélyesebb növénye; télen 10-15° meleget, árnyékos helyet és sok vizet kiván.

Aatrios

v. astrios-drágakő, annyi mint a korund.

Astrecarpus

Neck. (növ.), Sesamella Rchb.), a rezedafélékhez tartozó növénynem, a rezedától a külön maradó, egymással össze nem forradó, csillagos helyzetü 3-6 termőlevele különbözteti meg; a Földközi tenger vidékén alacsony füvek, 5 faja ismeretes.

Astrocaryum

C. W. Mey. (növ.), amerikai pálma 29 fajjal. Az A. vulgare Mart. gyümölcsének héjából az aouara nevü kövér olajat sajtolják, leveleiből az indusok tartós kötelet, zsinórt. függő ágyat, különösen pedig íjhúrt az ijpálma (A. paramaca Mart.) rugalmas és nagyon szurós fájából készülő íjakra.


Kezdőlap

˙