Aszparagin

C4H8N2O3, az aszparaginsav monamidjai. Számos növény csirájában előfordul, különösen az Asparagus-féleségekben. Szintelen hasábalakú kristályokból áll; amelyek vízben oldhatók, borszeszés éterben nem. A lugokkal való főzéskor ammonia távozik és aszparaginsav keletkezik.

Aszparaginsav

(amidoborostyánkősav), C4H7NO4 az aszparaginból képződik lúgok behatására. Szintelen hasábocskákban kristályosodik. Lúgos oldata a poláros fény síkját balra, míg savanyú oldata jobbra téríti. (Gyenge kétalju sav, amely lúgokkal elég jól kristályosodó sókat képez. Inaktiv (a poláris fényre nem ható) A. is ösmeretes.

Aszparuk

vagy Iszperik az aldunai bolgár Állam alapítója. Harmadik fia volt Knorátnak, az azovi tenger és Kubán mentén lakozó bolgárok, onogurok és kotragok királyának, ki 604 körül az avar uralom alól felszabadította a donmelléki népeket. Halála után öt fia szétvált; A. a Dnyeperen átkelve a Dunától Északra fekvő területet szállta meg népével, majd 678-ban átkelve a Dunán, Moesiában az úgynevezett hét Szlovén nemzetséget uralma alá vetette. A bolgár-szlovén hagyomány szerint a Dulo nemzetségből származott s 60 évig uralkodott. Utóda volt Tervel.

Aszpekták

(Adspectus vagy configurationes planetarum) a bolygók, a Nap és Holdnak kölcsönös főállásai az állatövben. A főbbek a következők: az együttállás (conjunctio), midőn a két égi test hosszusága egyenlő, a szembenállás (oppositio), midőn, a hosszúságkülönbség 180°; harmadfény (trigonálállás) 120°, négyszögfény (quadratura) 90°, hatodfény (sextilis állás) 60° hosszúságkülönbséggel. Az asztronomiában általánosan csak az első kettő, de a Hold elméletével összefüggő jelenségeknél még a quadratura is fontos. A többi A., melyeknek számát a középkor még tetemesen fokozta, csak az asztrologiában szerepelnek. Innen van, hogy az A. még a naptárakban itt-ott szerepelnek; igy pl. Jupiter és Saturnus negyedfényét jelenti; a Holdnál ellenben a jelt el szokás hagyni, úgy hogy a Hold és Jupiter harmmadfényét teszi. A Hold A: i a napra vonatkozólag más neveket is viselnek; igy az oppozició a tele hold, a konjunkció az újhold, a quadraturák az első és utolsó negyed időpillanata. Az asztrologiában a különböző A. más-más jelentőséggel és értékkel birnak; igy Jupiter és Saturnus együttállása a nagy konjunkció, s ha a kos jegyében áll be, a legnagyobb konjunkció nevét viseli.

Aszpermatikus

magtalan. Aszpermatizmus, a férfiak tehetetlensége, impotenciája.

Aszpik

hideg hus- és halétel, kocsonyanemü bevonattal.

Aszpro Potamo

az Achilóos (l. o.) folyó mai neve.

Aszra

helyesen 'Udzra, 'Odzra, v. Banu Udzra, Bann 'Odzra, egy szerelmeseiről híres dél-arab törzs neve. Az arab hagyomány erre a törzsre vonatkozólag számos költemény kapcsolatában megható szerelmi történeteket őrzött meg.

Asztag

alatt a kévékbe kötött, a szabad ég alatt ház alakra összerakott szalmás gabonát értik. Az asztagolás azon célból történik, hogy a szalmás gabona a cséplésre felhalmozva, annak bekövetkezéséig a megázás és egyéb romlás ellen biztosíttassék. Minél hoszabb ideig kell a szalmás gabonának A.-ban maradnia, annál fontosabb, hogy az ügyesen legyen megrakva, A. tetőzete, hajazata ne bocsássa be a nedvességet, mert ott, hol az A. beázik, a szem valamint a szalma is megromlik. megpenészedik, dohos szagot kap és esetleg használhatlanná válik. A gabonát A.-ba rakni csak oly éghajlat alatt tanácsos, hol az aratást követő időszak után az esőzés nem bő és gyakori; ott, ahol utóbbi eset fenforog, a mezőn u. n. keresztekben (l. o.) kiszáradt szalmás gabonát okvetetlenül e célra berendezett épületekbe, csűrbe vagy pajtába (l. o.) kell elrakni, mely eltartási mód jóval drágább ugyan mint az asztagolás, de ily viszonyok mellett kikerülhetlen. Ott, hol a szalmás gabona eltartására csűröket kell építeni, a gazdasági major épületeinek csoportosítása sajátságos jelleget kap, mely a hazánk nagy részében divó csoportosítástól, minthogy nálunk közönségesen A.-ba rakják a gabonát, nagyon eltérő. Európa északi és nyugati vidékein, országunk északi tájait is beleértve, többnyire pajtákba helyezik el a szalmás gabonát; hazánk egyéb részeiben ellenben, nevezetesen az Alföldön ily célra alig használnak csűrt. Az ilyféle épületek jelentősége egyébiránt nagyon csökkent azóta amióta a gabonaféléket gőzcséplőgéppel csépelik ki és megtörténik, hogy még a kazalozás mellőzésével vagy megszorításával is, a gabona legnagyobb része augusztus hó végeig, sőt több helyen e hó elejéig ki van csépelve. Ma már az A.-rakás sem kiván oly kiváló gondot, mint akkoriban mikor kézi vagy járgánycséplés mellett az A.-oknak esetleg a tel végeig helyt kellett állaniok. Az A: okat különösen jól és szépen Fehérmegyében és az Alföldön rakják.

Asztal

tárgyak tartására és a testnek munka közben alátámasztásra szolgáló butor, mely állványon elhelyezett lapból áll. Főrésze a lap mely mindig sik legyen, és díszítményeivel is ehhez alkalmazkodjék.


Kezdőlap

˙