Ate

v. athe, a cimmet-alma gyümölcse.

Atechnia

(gör.), művészietlenség, ügyetlenség; innen atechnikai, művészietlen.

Atéius Praetextatus

ki magát Philologus-nak nevezte, a Sallustiust és Asinius Polliót kutatásaikban támogató, athéni származású római nyelvész.

Ateizmus

(gör.), isten létének tagadása; e tan szükséges következése azon elméletnek, mely a világot egyetlen valóságnak tartja s a mekánikai oksági kapcsolatnál magasabb metafizikai fogalmat el nem fogad. Az A.-tól megkülönböztetendő az agnoszticizmus, mely nem az isten létét tagadja, hanem annak felismerhető voltát, tudományos úton való bebizonyíthatóságát. Az A. fogalmát a legkülönbözőbb s legellentétesebb tanokkal hozzák kapcsolatba, különösen a teologiai állásponton levők s azok, kik az erkölcsöt, erényt isteni parancsra alapítják s. tulvilági jutalomtól és büntetéstől teszik függővé: az A.-sal az erkölcstelenség vádját kapcsolják egybe. Pedig szigorúan véve az A. elméleti nézet, jobban mondva, filozofiai negáció, melytől az erkölcsi parancsok autonómiája. független.

Atelektazis

vagy atelektazia (gör.), L. Tüdőatelektazis.

Ateles

Geoffr. (állat), a szélesorruak (Platyrrhini) alrendjében a Cebidák családjába tartozó majomnem, melynek fő jellege a mellső kezek hüvelykjének csökevényességében vagy teljes hiányában áll. Fajai Délamerikában a déli szélesség 25 fokáig vannak elterjedve; a benszülöttek húsuk- és gereznájukért vadásszák. L. Majmok.

Atelia

(gör.), voltakép célszerűtlenség; néha fölmentés kötelezettségek alól, adómentesség.

Atelier

(franc., ejtsd: atlljé) a. m. műhely, műterem. Nálunk az A. elnevezés alatt közönségesen a festőművészek és szobrászok dolgozó termeit értik.

Atelköz

l. Etelköz.

Atella

régi város Olaszországban, l. Aversa.


Kezdőlap

˙