Atrio del cavallo

l. Vezuv.

Atripalda

város Közép-Olaszországban, A vellino kerületben, a régi Avellinum romjaival és (1881) 6221 lak.

Atrium

(lat.), 1. A régi római ház főrésze; négyszögü udvar, ahonnan a lakószobák ajtai nyíltak. Világosságát a tető négyszögü nyílásán (impluvium) át kapta. A tető megtámasztására rendszerint négy oszlop szolgált. Az impluviumnak a padozatban megfelelt egy mélyedés (compluvium), ahol a beesett viz összegyült. Eredetileg a családi élet központja az A.-ban volt. Itt állott a házastársak ágya, a szekrény az ősök képeivel, a pénzes láda s a tűzhely, melynek füstje az impluviumon át távozott. Innen kapta az A. a füsttől «fekete» (ater) helyiség nevét. Midőn a családi élet később a háznak beljebb fekvő részébe, a peristyliumba vonult, az A. a v endégek és látogatók fogadására szolgált. Válószinüleg azért, mert a polgári lakóház berendezéséhez hasonló építészeti formával birtak, A. volt a neve bizonyos középületeknek is. Az Atrium Vestae nevű épületben a Vestaszüzek laktak, az Atrium Libertatis pedig a cenzorok hivatalos helyisége volt, később Asinius Pollio az első nyilvános könyvtárt rendezte be benne. - 2. A. Az ó-keresztény építészet A.-ja egy, a bazilikák főhomlokzata elé épített négyszögletes, a belső oldalakon oszlopcsarnokkal ellátott udvar volt, rendesen kúttal a közepén. Itt tartozkodtak a vezeklők; különben azilumul is szolgált.

Atrocitás

(lat.), kegyetlenség, vadság.

Atrofia

(gör.), orv. műszó, táplálkozási hiány, rosszul tápláltság, ennek következtében elsorvadás, mely előáll vagy azért, mert az atrofizált szerv megbetegszik s nem birja a vérből a neki szükséges táplálékot felvenni, vagy mert a vér odafutása van megnehezitve. Az előbbi az aktiv, az utóbbi a passziv atrofia. Öreg embereknél igen gyakori, s természetes haláluknak főoka az A. senilis, mely főleg a véredények szükülése folyán az egész szervezetre ki szokott terjedni, zsugorodásokat, sorvadásokat okoz, s végre oly nagy foku táplálkozási zavarokat hoz létre, hogy a szervezet fanállása lehetetlenné válik. Élettani A. a feleslegessé vált szerv lassu elsatnyulása, mint a milyent pl. a kedeszmirigy, a köldökvezetékek szenvednek. Az A. oka hosszu ideig tartó nyomás is lehet: igy füzőt viselő nőknél a máj jobboldali fele sorvad el és támad rajta az u. n. füzési barázda. Más esetben beállhat az A. vmely szerv müködésének felfüggesztésénél, p. a kar idegeinek átmetszése után elsorvadhatnak a bénult izmok, dacára a vér akadálytalan keringésének. A. nervi optici. L. Látóidegsorvadás.

A. a növénytanban azt az esetet jelenti a teratologiában, midőn vm. növényszerv keletkezésnek indul ugyan, de azután többé-kevésbbé fiatal korában nem táplálódik, tehát tovább sem fejlődhetik, hanem nyomorék, durvaság (rudimentum) marad, általában kisebb alakban fejlődik, mint a faj eredeti tipusa megkivánná. Ez a durvaság gyakran mint pikkelyecske v. levélnemü karéjka, a himen mint kis csúcs vagy fonálka, a petén mint sejtes dombocska v. függelék látható.

Atropa

L. (növ.), l. Nadragulya.

Atropasav

C9H8O2. Szerves sav, amely az atropin v. a tropasav tömény sósavval való hevítésekor képződik. Borszeszből kikristályosítva színtelen tűalakú kristályokból áll. Vizben alig, borszeszben, éterben, benzolban könnyen oldódik: o. p. 106°C. Oxidáló anyagok a melegítéskor benzoesavvá alakítják. Egyalju sav, amely a fahéjsavval izomer; sói jól kristályosodnak.

Atropin

C17H23O3N. Igen mérges alkaloida. amely az Atropa Belladonna («maszlagos nadragulya») növény minden részében foglaltatik. Előállítására a friss növényt összezuzzák, majd kipréselik, és a levét a benne lévő fehérje megolvasztása végett 80°-ra fölmelegítik. A kihült folyadékot káliumhidroxiddal meglugosítva kloroformmal összerázzák, és ez belőle az A.-t kioldja. A kloroformos oldat bepárologtatásakor hátramaradó tisztátalan A.-t savban feloldják és luggal ujból leválasztják. Borszeszből való átkristályosítással egészen megtisztul. Szintelen selyemfényű kristályokból áll; vizben alig, borszeszben jól oldódik. Szaga nincsen, íze keserü és karcos. A hevítéskor 90-°on megolvad, és 140-°on részben bomlatlanul elillan. A sósavval való hevítéskor elbomlik, tropasav és tropin keletkezik:

C17H23O3N+H2O = C8H15ON + C9H10O3

atropin tropin tropasav

(Hosszabb idei hevítés után a tropasav atropasavvá alakul.) Kém. hatása lúgos, savakkal sót képez, amelyek között legfontosabb a kénsavas atropin (Atropinum sulfuricum) mely a magyar gyógyszerkönyvben is hivatalos. - Az A. úgyszinte sói oldatát a szembe csöppentve, a pupillát erősen kitágítják. Gyógyszerül használják különösen szembajoknál. - A Datura stramonium alkaloidája a daturin, az A.-val azonos, mig a Hyosciamus niger alkalodái, a hyosciamin és rioszcin, továbbá a Duboisia myoporoides növ. alkaloidája a duboisin vele izomerek.

Atropis

Rupr. (Heleochloa Fr., Puccinellia Parl., növ.). a pázsitfélék génusza, 14 fajjal a mérsékelt tartományokban. Gyakran a Glyceria-val L. egyesítik. Hazánkban, főleg szikes és sós helyeken, 3 faja (A. distans L., A. limosa. Schur és A. Peisonis Beck) terem, az utóbbi máig csak a Fertő-tó mellett.

Atropos

l. Moirák.


Kezdőlap

˙