Aulikusok

így nevezték az 1711-1848-iki időszakban a magyar közéletben az udvar (aula) törekvéseinek előmozdítóit, ellentétben a hazafias oppozicióval. Zömét e pártnak a kir. tisztviselők, az arisztokrácia és főpapság képezte. A köznemességből csak azok csatlakoztak hozzá, kik köréből kilépni óhajtottak, magasabb rangra, kitüntetésre vágytak. Igazi aranykora e pártnak Mária Terézia s ismét Ferenc kora volt, a midőn hosszu időn át nem igen látszott nagy ellentét a trón és a nemesség érdekei közt. Az A. pártja tulajdonkép a régibb «labanc»-nak utódja és mint ilyen nem igen lehetett népszerü. Minthogy e párt fölfelé teljesen önálló nem volt, nem igen játszhatott magában véve politikai szerepet. Midőn a reformkorszak az elvek küzdelmét vonta maga után, az A. a konzervativ párttá alakultak át, melynek szintúgy volt határozott programmja mint az ellenzéknek, és amely a kormánynak az elvek mégegyezése alapján ajánlotta fel támogatását.

Aulis

görög helység hasonló nevü kikötővel Beocia keleti tengerpartján, sziklás vidéken az Euripusz csatorna mellett, Artemis templomával Chalkisz eubeai várossal szemben. Itt gyültek össze a görögök, mint a monda állítja, hogy a felett tanácskozzanak, vajon indítsanak-e hadat Troja ellen. és itt táboroztak sok ideig, midőn már a háborut elhatározták, mert Agamemnon büne miatt Artanus visszatartotta kedvezőtlen szelek által hajóhadukat, mignem Agamemnon az istennő haragját Ifigenia leánya feláldozása által kiegensztelte. A történeti időben A. Tanagra beociai város határához tartozott s Artenusnak itt lévő templomát még a trójai háborut megelőző időből valónak tartották.

Aullagas

(Huallagas). tó Bolivia köztársaságban, Orura tartományban: 110 km. hosszu, 30-45 km. szé les; a Titikakából kifolyó Desaguadero szakad bele.

Aulnay

(les Bondy), falu Seine-et-Oise francia départementban, 700 lakossal. Itt és Le Bourget mellett 1870 dec. 21-én heves csata folyt v franciák és németek közt.

Aulne

vagy Aune (ejtsd: ón), Bretagne kis folyója Franciaországban; Côtes du Nord départementban ered, átfolyik Finistere départementon, a Nantes és Brest közt levő csatorna részét képezi és a bresti öbölbe torkolik. Hossza 100 km., amiből 32 km. hajózható.

Aulnoy

(ejtsd: ónoá) Mária Katalin Jumelle de Berneville grófnő, franc. irónő, szül. 1650 körül, megh. 1705. Majdnem egyedül tündérmeséi (Contes de fées, Páris 1782, 6 köt., s utóbb is; több nyelvre lefordítva) révén ismeretes, melyek egyszerü, könnyed, elmés hangon vannak elbeszélve. Perrault után, akit szerencsésen utánzott, ő a francia meseköltészet megalapítója. Regényei középszerüek, hosszu, unalmas párbeszédekkel telvék.

Aulodia

l. Alosz.

Aulostomum

(állat), a nadály-félék egyik neme, egyenlő értékü az Aulocostomummal. L. Lópióca.

Aulosz

ó-görög fúvóhangszer, mely valószinűleg a ma már szintén feledékenységbe ment, de a XVIII. század közepén általánosan elterjedve volt csőrös fuvolához hasonlított. Azt, aki az A.-t kezelte, aulétész-nek hívták, a hangszer kezelésének művészetét aulétiká-nak; aulódiá-nak pedig a fuvolával kisért éneket. az A.-t különböző nagyságban állították elő.

Aulus

(ejtsd: olü), fürdőhely Franciaországban, Ariege départementban, a Garbet mellett, 776 m. magasságban, ásványvíz-forrásai különösen vértisztító hatásuak; fürdőit nagyon látogatják; közelében vannak egy erőd romjai és érdekes barlangok.


Kezdőlap

˙