Aune

(ejtsd: ón), a rőf francia neve. Az azelőtt használt francia A. nem volt mindenütt és minden szövetre nézve egyenlő nagyságu. A legfontosabb, a párisi 5265; régi párisi vonal vagy 1,1884 méter hosszú Volt. Az új mértékrendszer behozatala után egyelőre az előbbi hosszát igen megközelítő, 1,2 m. hossz ú rőföt készítettek és aune usuelle-nek nevezték, azonban 1839-ben forgalmon kivül helyezték. Azóta a méter Franciaország egyedüli torvényes hosszmértéke. A párisi A. a kereskedelmi forgalom folytán több más államban, névszerint Svájcban és néhány német kereskedő városban is használatba jött. Belgiumban az A. de Brabant = 0,695 m. Haiti szigetén 1. A. = 1,18 m.. ez még ma is használatos.

Aunis

(ejtsd: oni, a régi Franciaország tartományainak legkisebbike: a mai Charente-Inférieure H Ny-i része; fővárosa La Rochalle volt; földje róna és sok helyen mocsaras. A kelta. időkben Aluniensis tractusnak hivták. Később Aquitania és azután La Rochelle kapitányság része volt 1790-ig.

Aupa

folyó Csehországban, a Schneekoppe és Brunnenberg közt eredő Nagy-A. és a Schwarzkoppén eredő Kis-A. összefolyásából keletkezik és 82 km. hosszú folyás után Jaromierc-nél az Elbébe szakad.

Aupick

(ejtsd:: opik) Jakab, francia tábornok, szül 1789 febr. 28. Gravelinesben (Nord département), megh. Párisban 1857. ápril. 29. Résztvett az ausztriai (1809), a spanyol és német (1812-13), az 1814-iki franciaországi és belgiumi hadjáratokban. A 100 nap után lemondott s csak 1817. lépett ismét a hadseregbe. 1823-ban a pirenéi hadseregben szolgált. 1841. a törzskari akadémia igazgatója, 1843. Páris és a Seine-département főparancsnoka, 1844. pedig a mozeli hadsereg törzskari főnöke lett. 1848-53. egymásután konstantinápolyi, londoni. és madridi követ volt. Kiadta Perrot közreműködésével az Atlas Historique et statistique de la France c. művet (1823).

Au porteur

(franc., ejtsd: o portőr) a. m. előmutatóra. P. előmutatóra szóló részvény. Ellentéte a névre szóló részvény.

Aur

( Aurh), a Nagy-óceánban, a Marhall-archipelágus középső részén 32 kis szigetből álló csoport; területe 4 km2, 1000 lak. A legnagyobb sziget, mely után az egész csoport a nevét kapta, az é. sz. 8° 18' alatt van.

Aura

(lat.) a. m. levegő, illat, lehellet.

Aurai

l. Oparo.

Aurajoki

folyó Finnországban, Abo mellett elfolyik s a Balti-tengerbe szakad.

Aurakariafa

a tűlevelüekhez tartozik; Amerikában és Ausztráliában fordul elő, hol nagy erdőségeket képez. A legrégibb fák a világon, gyakran 50 m.-nél magasabbak és szép koronájukkal fölséges képet nyujtanak. Fája igen finom, gyantás, fehér igen becses épületés hajófa.


Kezdőlap

˙