Autariatok

neve alatt a régi Illiria egyik népsége említik a történetírók.

Autarka

l. Abszolutizmus.

Autarkia

(gör.), az erkölcstanban a maga magával való beérés, aki maga magának elég, aki független a dolgoktól; a stoikusok etikájának egyik pontja.

Autauga

grófság É.-Amerikában, Alabama államban, az ugyanily nevű patak környékén; területe 3168 km2, lakóinak száma 15,620; főhelye Prattville.

Aut-aut

(lat.) a. m. vagy-vagy; aut Caesar, aut nihil., v. császár (minden), v. semmi. Borgia Cesare jelmondata.

Autel-Bas

(ejtsd: otel-bá), a flamandok Neder-Elter-nek hivják, helység Belgiumban Luxemburg tartományban; kohókkal és vasolvasztókkal.

Autenrieth

János Henrik Ferdinand, német orvos, tanár és orvostudományi író; szül. Stuttgartban 1772 okt. 20. Megh. 1835 máj. 3. Orvosi és természettudományi tanulmányokkal foglalkozott s 1792-ben doktorrá avatták. Beutazta Olaszországot, Ausztriát s Magyarországot («Briefe eines Reisenden über Ungarn», Flora), majd Amerikába ment, honnan visszatérve Tübingában a bonctant, élettant, sebészetet és szülészetet adta elő, 1797. hires munkájával, Supplementa ad historiam embryonis humani, foglalta el tanári székét. Főmunkája Handb. der empirischen menschlichen Physiologie (Tübinga. 1801-2), melyben a helyes tapasztalatokon és kisérleteken nyugvó kutatás szükségességét hangoztatja. 1811 óta a kórbonctan- és gyógytannal foglalkozott. Mint klinikus rendkivüli éleslátásáról volt hires s a kórjelenségek mérlegelésénél mindig az élettanra támaszkodott s az objektiv megfigyelés hive volt. Mint orvosnak a külföldön is nagy hire vala. Az orvostudományok majd minden ágában otthonos volt s mint a törvényszéki orvostan művelője szintén nagy tekintélyre tett szert. Idevágó műve: Anleitung für gerichtliche Aerzte... (1806). 1819-ben a tübingai egyetem aligazgatója lett s 1822-től mint annak igazgatója élénk részt vett az egyetem szervezésében. Munkáinak és cikkeinek száma 200-ra rug fel. Tanítványai közül különösen Schönlein emlitendő.

Autenrieth-féle kenőcs

a magyar gyógyszerkönyvbe felvett hiv. kenőcs, mely 1 rész hánytato borkőből és 4 rész disznózsirból készül. Hiv. neve unguentum Autenriethi. Külsőleg alkalmazzák a bőrre mint gyuladást okozó elvonó szert. Régebben divatosabb volt, ma már kevésbbé használják s talán csakis a szemészek rendelik homlok- v. halántékkenőcsül.

Autentikus

valamely irat vagy okirat, ha attól a szerzőtől származik, abban az időben, annál a népnél és olyan körülmények között iratott, amint annak tartalma szerint V. más oldalról is állittatik. Az ilyen irat vagy okirat autenticitásal bir, azaz valódi. Az autenticitás megállapítása a tartalom és az alak (belső kritérium), valamint mások bizonyága alapján (külső kriterium) történik és igen fontos a történet s a pozitiv jog terén. A törvény magyarázata autentikus (interpretatio authentica), ha magától a törvényhozástól ered. Autentifikáció, l. Hitelesítés.

Autentikus hangnemek

Igy nevezzük a szent Ambrus-féle hangnemeket, melyek a következő hanglépcsőkre voltak alapítva. Midőn később ezekhez járult a szt. Gergely-féle négy plagális hangnem (l. o.), tehát összesen nyolc egyházi hangnemet használtak: autentikus hangnemeknek nevezték az 1., 3., 5. és 7. egyházi hangnemet; a 2., 4., 6. és 8. pedig a plagális hangnemek voltak. Az alaphang azonban az autentikus és a hozzájuk tartozó egyes plagális hangnemeknél ugyanaz volt; a plagális hangnemeknél tehát az alaphang a hangnem közepén volt. E szerint plagális h.-nemek voltak: a-d-a, h-e-h, c-f-c és d-g-d (az alaphangok dőlt betükkel vannak kitüntetve).

[ÁBRA]


Kezdőlap

˙