Auxerre

(ejtsd: ozerr), Yonne francia département főhelye, a hajózható Yonne mellett emelkedő domb lejtőjén amfiteátrum-szerüleg épült: a régi erődítmények helyét széles boulevardok foglalják el; régi templomokkal, melyek közül a Saint-Étienneben (a XIII századból) érdekes kripta van római faragványokkal; 35,000 kötetből álló nyilvános könyvtárral, történelmi, természettudományi és orvosi társulattal; élénk kikötővel, (1886) 17,456 lak., akik hordók és kémiai szerek készítesével foglalkoznak, fával, szénnel, téglával és cementtel kereskednek. Az A.-i bor a legjobb burgundi borok közül való. A rómaiak korában Autissiodorum nevet viselt; a III. században már püspöki székhely, a X. században Auxerrois grófság székhelye lett; 1350-ben a francia koronához csatoltatott; 1456. az arras-i egyezmény értelmében a burgundi fejedelemséghez, 1477-ben pedig ismét Franciaországhoz került.

Auxerrois

(ejtsd: ózerroá), egykori grófság a mai Franciaországban. L. Auxerre.

Auxey-le-Grand

falu Côte-d'Or francia départementban, hol az auxeyi bor, a burgundinak egy faja terem; régi kastély romjaival.

Auxézis

(gör.), l. Emelkedés.

Auxiliáris csapatok

(lat. milites auxiliares). Kr. e. 88-ban a «szövetségesek háborúja» befejezése után a szövetséges itáliai népek is megkapták a római polgári jogot, a szövetségesek harcosa i legionáriusoknak soroztattak be s az ezelőtt ezekből alakított socii (szövetségesek) nevű segélycsapatok helyett Itálián kivül lakó népektől kiállított csapatok osztattak be a légióhoz mint segélycsapatok; ezek a légió szárnyain állottak, amiért alae-knek is neveztettek s többnyire könnyű fegyverekkel, részben lovasítva, harcoltak. Volt idő a császárok ideje alatt, amikor a római hadseregben nem is volt római polgárokból képezett lovasság s valamennyi légiónak lovassága idegen népekből való volt.

Auxiliary forces

(angol, ejtsd: oxiljari forszisz) az angol fenhatóság alatt álló keletindiai államok által esetleg az angol hadsereg támogatására kiállítandó hadi erők.

Auxilium

(lat.) a. m. segély, védelem; így hivták a középkorban a jobbágyakra vetett rendkívüli adót. A. pallii, az az adó, amit az egyházmegye Rómának fizetni tartozott új püspöke palliumáért; auxiliarius, segéd, kisegítő.

Auxois

(ejtsd: ókszoá) 1. hegy Côte d'Or francia départamentban (418 m. magas), melyen valószínüleg Alesia város épült; ormán Vercingetorix szobra áll. 2. A., a régi Burgundia egyik vidéke, a Seine és Yonne felső folyása közt; a rómaiak korában főhelyéről Alesiáról pagus Alesetis-nek hivták. A IX. században grófság Semur főhellyel: 1082. Burgundiához kehült; ma az Yonne és Côte-d'Or département-ok közt van felosztva.

Auxométer

(gör., nagyításmérő), a messzelátó nagyításnak meghatározására szolgáló készülék. Adams londoni optikustól.

Auxonne

(ejtsd: ózonn), város és vár Côte-d'Or francia départementban, a Saône partján, sík, könnyen elönthető helyen, a páris-lyoni vasút csomópontja, (1886) 7160 lak. Notre-Dame szép templomai. I. Napoleon (Jouffroy-tól való) szobrával:

posztógyártással, nagy szegkészitéssel: élénk gabonabor-, gyapju- és rövidáru-kereskedéssel; dinnyéi hiresek. A gallusok és rómaiak idejében Ad Bonam, később Axona volt a neve; 1135-ben Auxonnais grófság főhelye lett, amelyet 1237-ben Burgundiához csatoltak. Bátor Károly halála után (1477) XI. Lajos birtokába került, aki végvárrá tette. a grófságnak külön parlamentje volt, amelyet csak a XVII. században egyesítettek a dijonival. 1788-1791. itt élt I. Napoleon.


Kezdőlap

˙