Avakumovics

Juon, szerb miniszterelnök és külügyminiszter, kineveztetett 1892. aug. 31. a radikális Pasics: helyébe. A. idáig a szabadelvű pártnak volt vezére, Ristics kormányzó híve és azonfelül tekintélyes ügyvéd.

Aval

l. Váltókezes.

Avalit

(ásv.), krómcsillám, mely Szerbia Avala mellett (Belgrádhoz közel) levő lugany-bányáinak teléranyagában apró zöldes szinü pikkelyekben terem. Losanich uj ásványfajnak tartván, nevezte meg.

Avallon

Fonne francia département egyik arrondissementjának főhelye, a Cousin medre fölött 262 m.-nyire, a Morvan egyik gránit szikláján; Vauban tábornagynak emlékszobrával, római tábor romjaival, (XII. századból való) szép templommal; (1886) 6335 lak.; gyapju-fonó- és szövőkkel, hordókészítéssel: bor-, fa-, gyapju- és marhakereskedéssel; Avallon, a rómaiak idejében Aballo; a IX. században grófoké lett. 1200-ban már önálló város.

Avalon

É.-Amerikában Uj-Foundland félszigete, amelyhez keskeny (4-5 km.) földszoros csatolja, a Trinity és Placentia öblök közt. A. négy félszigetből áll, az egyiken van St. Johns a sziget főhely e; a másikon a világító toronnyal ellátott Race-fok. ahol az Atlanti-óceán első kábele végződött (L. Atlanti-óceán). A félszigetet terméketlen halmok takarják, amely eknek legmagasbika 425 m. Főfolyója a Rocky-folyó.

Avalos

Fernando Francesca L. Pescarv.

Avance

(franc., ejtsd: avánsz), előny, nyereség: a kereskedelmi forgalomban A. a. m. pénzelőleg. A.-ban lenni annyit tesz, hogy kereskedelmi ügybarátunkon, kivel kölcsönös leszámolásban állunk, van még követelésünk. Valamely összeget avancirozni a. m. előre megfizetni, még mielőtt az ellenértéket (az árút) megkaptuk. Valamely árút A.-szal eladni, nyereséggel eladni. A. egy szersmind az árt v. árfolyamot is jelenti, mellyel valamely váltó v. pénznem pari fölött áll; ily értelemben ugyanazonos nyereséggel v. agióval. Ugyanis néha az árfolyamot a parihoz viszonyított nyereség v. veszteségszázalékokban szokták jegyezni és a nyereségi százalékokat gyakran A. (v. prime, felpénz, jutalék) hozzátétele által jelzik. -A. az órákban azt az irányt mutatja, melyre az ott levő mutatót állítani kell, hogy az óra gyorsabban járjon.

Avancement

(ejtsd: avánszman), l. Előléptetés.

Avani

augusztus hava a hinduknál.

Avant

(franc., ejtsd: avan), elől; en avant! előre!


Kezdőlap

˙