Avangarde

(franc.), l. Elővéd.

Avan le lettre

(fr.), szó szerint annyit jelent: betü előtt, azaz irás előtt. Igy nevezik a rézmetszetü kép ama példányát, melyen nincs irás, tehát mely akkor nyomatik le, mielőtt az ábrázolás táryát megjelölő irást és a művésznek nevét as lemezbe metszettek volna. A már kész metszetnek első lenyomatai a próba-példányok, épreuves d'artiste. Ezeket követik másod sorban az irásnélküli lenyomatok. melyek csak néhány példányban készülnek, s azért, de meg azért is, mert a metszet még egészen ép, sokkal becsesebbek, mint a harmad sorban és sok példányban következő irásos, avec la lettre lenyomatok.

Avanturin

(ásv.), sárgás vöröses vagy vöröses barná, erősen csillogó vaskos quarc-féleség és mint ilyen drágakő számba is megy. Vasvegyület festi sárgára v. barnásvörösre, a csillogást pedig apró aranyos barna csillámlemezek, pikkelyecskék okozzák, melyek benne többé-kevésbbé egyenletesen vannak elhintve. Finom repedések is járják itt, úgy hogy a vöröses barna mezőből az aranyos csillogó foltocskák élénken kiválnak. Hazánkban az erdélyi Érchegység több pontjából, különösen pedig Zalatna vidékéről ismeretes. A legszebbeket az Ural (Mljaszk és Slatouszt) és az Altai hegységből (Kolyvanszk) hozzák, ahol a csillámpalában képez fekveteket; találni továbbá Spanyolországban Madrid vidékén gránát hömpölyök között, Stájerországban (Máriacell mellett) Franciaországban (Nantes), Skóciában (Glen Fernat). Az egyenletes szinü és csillogásu A. ritka.

Az Avanturin-üveg előállítása még ma is csak egyes üvegolvasztóknak-családi titka. Az A.-üveg Pettenkofer szerint úgy állítható elő, hogy rézzel zöldre festett olvasztott üveghez vasreszeléket (vasoxidoxidult) keverünk, mely a rézoxidot rézzé redukálja. Ilyképen nyerünk vérvörös, átlátszatlan üveget, az ú. n. haematinont (l. o. és Rubin-üveg), melyből igen lassu lehüléskor finom, háromszögü rézkristályok válnak ki. Pelouse 1865. krómavanturint is állított elő. Ha üveget savanyu krómsavas káliummal olvasztunk össze, a magas hőmérsékletnél a krómsav kristály krómoxiddá válik, mely az üvegben nehezen oldódik. A nyert sötét-zöld üvegben vannak lehat hasonló fémfényü kristály lemezkék, mint a rézav anturinban. Az A.-üveget díszedények készítésére és ékkőnek használják. A.-mázos edényeket az 1889. évi párisi kiállításon a cincinnatii «Rookwood Pottery» állított ki. Ezek barna mázban fémpikkelyeket mutatnak, melyek kristályos vasoxidot tartalmaznak. Az A.-mázat akkép nyerjük, ha vasvitriolt és konyhasót olvasztunk össze és a tömeget kimossuk. Az így nyert kristályos vasoxidot pedig az edénymázhoz keverjük. Ha savanyu krómsavas káliumot és konyhasót olvasztunk össze, kristályos krómoxidot nyerünk, mely az edény mázhoz keverve, a króm-A.-hoz hasonló mázat ad. L. -lstralit, Rubinüveg és Haematinon.

Avanturin-pát

(ásv.), l. Napkő.

Avanzi

Jacopo d'A. de Verona, olasz történeti képfestő. 1370 körül élt s az olasz művészet fejlődési történetére nagy befolyást gyakorolt. Giotto legnevezetesebb követőinek egyike és Aidighieri tanítványa. Erőteljes ecset-kezelésével, erélyes szinezésével s helyes távlatával átmenetet közvetíti a művészetnek a XIV. századból a XV.-be. Főművei a San-Giorgio kápolnában Pádovában levő freskóképek, melyeket 1377-ben kezdett meg, továbbá a San-Felice kápolna freskói.

Avar

(Avaria), egy kor kis leszgi állam, ma közigazgatási kerület Transzkaukáziában, Dagesztan kormányzóság É.-i részében, Ak-szai és Koi-szu között, magas hegyes vidéken; területe: 1520 km2, (1875) 38,910 lak., akik harcias bátor nép, nagyobbára állattenyésztők, s a Kaukázus függetlenségi harcaiban gyakran vettek részt, A leszgihez rokon nyelven beszélnek; mohammedánusok, sokan a népvándorlás korabeli avarok egyik ága utódainak tartják. A.-t az oroszok 1837-ben foglalták el először, 1843-ban azonban el kellett hagyniok; véglegesen csak 1859 óta az övék.

Avar

(növ.) a. m. elaszott füves mező; gramen aridum azaz kiaszott, lábán megszáradt, télire a mezőn-réten megmaradt, s a hideg dér által leperzselt fű. A legelő jószág v. a hó alól kaparja ki, v. hóolvadás után eszi. Minthogy a régi Erika vagyis ma Calluna Salisb. cserjécske apró leveleit, sőt száraz virágait is ilyen avar szinben tartja meg a második esztendőre, azért néhol ezt is avafűnek hivják.

Avargyűrük

l. Avarok.

Avarie

v. Havarie, l. Hajókár.

Avaritia

(lat.), a. m. zsugoriság, pénzvágy.


Kezdőlap

˙