Avers

(franc.), valamely pénzdarabnak mellső lapja, melyen a főalak v. a névvonás látható s melyen a körirat kezdődik. a revers (hátsó lapja) ellentéte, mely az értéket, címert, szentképeket stb. tartalmazza.

Aversa

város Olaszországban, Caserta tartományban, a Claniotól öntözött szép és igen termékenyvidéken, (1881) 20000 lak., szép templomokkal és nehány palotával; legnevezetesebb épülete az elmebetegeknek kitünően fölszerelt és vezetett háza. Környékén jó bor, az asprino terem: A., ami némelyek hite szerint a régi Atella, az oszkusok városa volt; 1027. a normannok erőddé, területet pedig önálló grófsággá tették, amit II. Konrad császár jóváhagyott; A. grófságot ezután Capua fejedelemséghez csatolták. A. szomoru nevezetességre tett szert a magyar történelemben. 1345 szept. 19. itt öltek meg orgyilkosok Endrét, Nagy Lajos királyunk testvérét. 1348 jan. 23. itt fejeztette le Nagy Lajos Durazzói Károlyt kit a gyilkosság elkövetésében egyik részesnék tartottak. Végre 1350. ezt ostromolta Nagy Lajos jul. 1-től aug. 3-ig. Pynrata Jakab, a város kapitánya, erősen védte a helyet s az első roham a magyaroknak nagy veszteségükbe került. Szt. Anna napján (jul. 26.) a király nagyon közel talált menni a város falaihoz éppen azon a ponton, ahol öccse holttestét valaha kidobták. Egy őr meglátta s ballábán nyillal erősen megsebesítette. A zsibbasztó hatást melyet ez eset a seregre tett, Laczkfy (I) István az által oszlatta el, hogy a nyil kihuzása után kényszerítette a királyt lóra ülni s a várost körül lovagolni. Ez a magyaroknál óriási lelkesedést, a városbelieknél pedig nagy lehangoltságot okozott, úgy, hogy alig egy hétre rá Pynrata Jakab a várossal együtt megadta magát. Ezentul a nagy király egész Kisasszony napjáig (szept. 8.) itt tartózkodott s itt tette meg intézkedéseit, hogy a meghódított részeket legalább egyelőre megvédelmezze. (Hist. Hung. Fontes Dom. III.)

Aversio

(lat.) a. m. elfordulás valamitől, undorodás; aversabilis: undorító.

Aversum

(uj-lat.) a. m. egyre-másra meghatározott összeg.

Aves

(Madár-szigetek), a Kis-Antillákhoz sorozott kopár, lakatlan szigetek kis csoportja, Venezuela partjaitól É-ra Buen Ayre és Los Roques szigetek közt. Venezuela birtoka: guanot szednek rajtuk. llyennevü kis lakatlan sziget van még Uj-Foundland K-i partja közelében.

Avesne

falu Hérault francia départementban; látogatott fürdőhely; 1200 lak.

Avesnes

Nord francia département, Lille arrondissementjának megerősített főhelye a Helpe mellett, szép templomán 60 m. magas toronnyal, régészeti társulattal, (1886) 6092 lak., akik fával, palával, komlóval, bőrökkel és sajttal élénk kereskedést űznek. A. a XI. században jelentékeny uradalom volt, de többször gazdát cserélt és végre Burgundiához került. 1559-ben a spanyolok, 1580-ban a hollandok foglalták el. A. pirenéusi békekötés alkalmával 1659-ben végleg Franciaországhoz csatoltatott, Vauban ujból megerősítette.

Avesnes

Burchárt, szül. 1170., megh. 1244 körül. Miután 1191. mint tábori pap Arszlánszivü Rikárd kíséretében a Szentföldön harcolt és lovaggá avattatott volt, visszatért hazájába, hol XI. Baldan flandriai fejedelemnek francia és angol kérőktől ostromlott, bárcsak 12 éves leányát, Margitot rávette, hogy hozzá nőül menjen. E házasság híre azonban nagy feltünést okozott és II. Fülöp Ágost francia király meg III. Ince pápa mindent elkövettek, hogy a házas felek elválasztassanak. A francia király Margitot elfogatta, utóda pedig Dampierre lovaghoz kényszeríttette nőül menni. Később első házasságából született fia, János mégis elnyerte a hennegaui trónt: Margit pedig a hennegau-hollandi grófi családnak lett törzsanyjává. Burchárt sorsát homály fedi.

Avesniéres

község Mayenne francia départementban, a Mayenne mellett, szép templommal durva vászon- és kattunkészítéssel; 3500 lak.

Avesta

(Afvestad), falu Svédországban a Dalelf mellett, réz- és vasércbányák közelében, vasiparral, (1880) 1612 lak.


Kezdőlap

˙