Avignonet

(ejtsd: avinyoné), község Haute-Garonne francia départementben, a Canal du Midi mellett, 2048 lak. 1242-ben itt ölték meg az öt pápai inquizitort az albiaiak, ami miatt keresztes hadjáratot indítottak ellenük.

Avignoni bogyók

l. Festőanyagok.

Avigny

(ejtsd: avinyi), Hyacinthe Robillard d', francia történetiró. szül. 1675-ben Caenban, meghalt 1726-ben. A jezsuiták növendéke vala s maga is belépett e rendbe: utóbb az alençoni kollégium prokurátora lett. Két művet irt, mely a vonzó és mulattató irály tekintetében remekmű. Ezek: Vlémoires pour servir á l'histoire ecclésiastique 1600-1617 (Páris 1720) és Mémoires pour servir á l'histoire universelle de l'Europe 1600-1716 (u. o. 1725). E műveket Lallemant jezsuita birálta, ki különösen a másodikat eredeti lényegéből teljesen kivetkőztette. A. ezt annyira szívére vette, hogy búbánatában meghalt. Az első művet a pápa Lallemant átdolgvzása dacára a tiltott nűvek közé sorolta.

Avila

1. spanyol tartomány Ó-Kasztiliában; Valladolid, Ségovia, Madrid, Toledo, Caceres és Szalamanka tartományok közt. Területe 7 722 km2, (1887) 93;093 lak. D-i részét hegyek takarják; KNy-i irányban huzódik a szép Sierra de Gredos és a Paramera de A., a Guádarrama folytatása, amelyet kedves, termékeny völgyek szakgatnak meg és amelynek vizeit az Alberche és Tictar a Tajo felé, az Adaja és Tormes pedig a Duero felé viszik. É-i része a Morana v. Tierra de Arevalo, az Ó-Kasztiliai fensík része egyhangu, sovány talaju és köves, amelyen csak itt-ott terem búza és jó kender. Az éghajlat büvös; a tél hosszu, a nyár és ősz kellemes. A hegyekben ezüst-, réz-, ólomércek s márvány bőven vannak, de nem bányásszák. Az emberek főfoglalkozása az állat- és különösen a juhtenyésztés (az A.-i merinókat a legjobbaknak tartják). A. 6 kerületre oszlik, ezek: A., Arenas de San Pedro, Arevalo, Barco de A., Cebreros, Piedrahita. Főhelye: A. 2. A. tartomány ugyanily nevü főhelye, az Adaja 1132 m. magas völgyében és az erdős Paramera É-i lábánál; 13 m. magas, 4 m. széles, 10 kapuval és 86 toronnyal ellátott gránitfal veszi körül; püspöki székhely gót székesegyházzal: szép temploma még a San Vicente (a XIV. századból); a Santo Tomas klastromban, mely szemináriumul szolgál s amely Ferdinánd és Izabella korából való, látható Ferdinánd és Izabella egyetlen fiának Jánosnak síremléke. (1887) 10 935 lak. 3. 2 hegylánc Spanvolországban. A Sierra de A. az Adaja völgyétől É-ra főcsúcsa a Cerro de Gorria (1383 m.). A Paramera de A. az Alberche és Adaja közt; főcsúcsa a Cerro Zapatero (2104 m.).

Avila

Gil Gonzales d', spanyol történetiró, szül. Kasztillában 1577 körül, megh. 1658 ápr. 25-én. Jezsuita volt és Szalamankában élt mint kanonok. utóbb kasztiliai és indiai királyi évkönyviró volt, Történeti művei közül különösen felemlitendők: Historia de la vida y hechos dal rey Don Henrique III de Castilla (Madrid 1638): Historia de la vida y hechos dal monarca Don Fellpe III (Madrid 1770. Mendozas-nak Monarquia de Espana 3. kötetében); Historia de Salamanca (Szalam. 1606) és Teatro eclesiastico de la primitiva iglesia des las Indias Occidentales (2 köt., Madrid 1649-1656).

Avila y Zuniga

Lajos, spanyol államférfiu tábornok és történetiró, szül. Placenciában (Estremadurában) 1490 körül. V. Károly kegyét és bizalmát birta, ki őt IV. Pálhoz és IV. Piushoz küldte követül és az Alcantara-rend nagymesterévé nevezte ki. A császárt afrikai és a schmalkaldeni hadjáratában is-elkisérte, 1552-ben pedig Metz ostrománál a lovasságot vezényelte. Történetirói hirnevét a schmalkaldeni háboru történetének megirása által állapította meg. E mű Commentarios de la guerra de Alemana, hecha por Carlos V. en 1546 y 1547 cim alatt 1547. Spanyolországban, 1550-ben pedig Amsterdamban jelent meg; e művet maga a szerző fordította latinra, mások még szintén latinra, franciára, németre és más nyelvekre fordították. Az egyszerü s könnyü tollal irt munka a császári politika védelmezésére készült és e szerint részrehajló. Birálatát l. Rankenál, Deutsehe Geschichte és Voigt J. J. művében: Die Geschichtschreibung überd. Schmalkaldischen Krieg (Szász akad. értekezés 1874, mely külön lenyomatban is megjelent).

Avilés

város Spanyolországban, Oviedo tartományban (Astoriában) a Ria (öböl) de A. D-i végében, egyike az asturiai kikötők legjobbikának: közelében cinkbányákkal. (1887) 10,235 lak., akik vászon- és pamutszövéssel is foglalkoznak.

Avis

(lat.) a. m. madár, különösen jósmadár; innen bonis avibus, kedvező előjelek mellett.

Avisameutum

(uj-lat.) a. m. tanács.

Aviso

(olasz) a. m. értesítés: A. hajó (ném. Aviso-Schiff, ol. avviso. ang. despatch-vessel), minden oly hadi hajó, mely nagy gyorsaságot fejthet ki, s melyet úgy a kémszolgálatnak teljesitésére, mint hireknek és parancsoknak közvetítésére használnak. Az A.-k rendszerint vértezetlen, vagy csak egyes hajórészeken páncélozott gőzhajók, csekély merüléssel. Tüzérségi felfegyverzésök csak kisebb ürméretü ágyúkkal történik, miután a tulajdonképeni harcban aktiv részt nem vesznek. Árbocozatuk rendszerint csak csonka-árbocokból áll, melyek szükség esetén ágvitorlákat viselhetnek.


Kezdőlap

˙