Avoir

(franc., ejrd: ávoár). a francia könyvvitelben a követelési lap jelzése.

Avoirdupois

(ejtsd: avoardupoa, v. ang: avvergyupösz), Angolországban, a legtöbb angol gyarmatban és az Egyesült Államokban használt kereskedelmi sulyegység, vagyis font (pound) = 453,59265 g. Az A. felasztatik 16 unciára (ounce), 1 uncia 16 drachma. 14 A.=1 stone (kő), 28 A.=1 quarter (negyed), 112 A. = 1 centweight v. angol mázsa. 20 mázsa = 1 tonna. Az Egyesült Államokban a mázsa 100 A. vagy font. Ezen kereskedelmi suly mellett a nemes fémek, drágakövek és gyógyszerek mérésére a troy-sulyt (l. Troy-font) használják. Az A. valószinüleg a barbar-latin avaria szóból, mi durvát, közönségest jelent és a poids, suly, összetételéből ered, s már a XIV. században előfordul averdebois néven.

Avokál

(lat.), visszahiv, visszakövetel. Avokatoriák. l. Avocandi jus.

Avola

város Sziciliában, Szirakuza tartománybán, 1 km.-nyire a tengertől, sziklás domb alján, (1881) 12,286 lak. Környékén kitünő szőllő terem, amelyből a szirakuzai jó bort szüretelik; többen cukornádat is termelnek rumkészítés végett.

Avold

l. Szt. Avold.

Avon

(ejtsd: évn), 1. öt folyó neve Angolországban. A Lower vagy West (alsó v. Ny-i) A. Gloucesterben ered Tetburynél, elfolyik Bathnél és a Severn-öbölbe szakad. Az Upper(felső) A. Northamptonban Wellfordnál ered, Tewkesburynél 155 km. hosszú folyás után a Severnbe torkollik. Az East-(K-i) A. Wilts grófságban ered, ezen és Hampshire-on keresztül folyik és Christchurchnél a La Manche-ba szakad. A Lwyd-A. Monmouth grófságban ered és Caerton közelében az Uskba, a Severn mellékfolyójába ömlik. A devonshirei A. a La Mancheba szakad. 2: A.. alacsony korallszigetek csoportja Ausztrália K-i partja és Uj-Kaledonia között: 1823-ben Avon hajójával Summer kapitány fedezte föl. 3. A.. kis helység Seine-et Marne francia départementban, Fontenaibleautól 3 km.-nyire, 1660 lak., nagy faiskolával és fakereskedéssel.

Avara

spanyol város Valencia tartományban, a Jucar egyik mellékfolyójánál; 4885 lak.

Avornin

l. Rhamnus.

Avoué

(franc.), védúr, ügyész v. ügyvéd is.

A vaus

(franc., ejtsd: ávú), a kártya-játékban: önön van a sor! Ivás közben: egészségére!


Kezdőlap

˙