Avoyelles

(ejtsd: avoajell) grófság É.-Amerikában a Red és Acsafalaja folyók közt; területe 2300 km2, 14,500 lak. Főhelye Marksville 600 lak.

Avoyer

(franc., ejtsd: ávoájé), svájci Városokban a városbiró neve.

Avranches

(ejtsd: ávráns). város Manche francia départementban, Saint-Lo arrondissement főhelye a Sée balpartján, szép kilátást nyujtó halmon; nyilvános könyvtárral, amelyben értékes kéziratok vannak, régiségtárral és régészeti társulattal és egyéb tudományos egyesületekkel, a XIII. századból való kórházzal, a XIV. századból való püspöki palotával, (1886) 7830 lak., kik gyertyagyártással, csipkekészítéssel, kötött árúk előállításával foglalkoznak; almaborral, sóval s vajjal élénk kereskedést űznek. Mint Ingena, az abrincatuok városának már a rómaiak korában is nagy hírneve volt. Nagy Károly a normannok ellenében erőddé tette. 933-ben grófság székhelyévé lett: Fülöp Ágost városi jogokkal ruházta föl. Az angol-francia 100 éves háborúban hol az angolok, hol a franciák birtokába került. A vallásháborúkban szintén több ostromot kellett kiállania.

Avre

(ejtsd: ávr), kis folyó Franciaországban: Avricourt közelében ered, Amiens fölött a Sommeba ömlik. 31 km. hosszuságban járható kisebb hajókkal.

Avricourt

falu a páris-straszburgi vasút mellett, a francia K-i határon: egyik fele Meurthe-et Moselle departementhoz, a másik fele Német-Lothaiához tartozik. 1270 lak.

A. V. S. P.

római pénzeken a. m. Augusti Vindelicorum Signata Pecunia, jele annak, hogy azok a mai Augsburgban verettek.

A vue

(franc.,ejtsd: a vü. olasz: a vista), L. Látra

Avuisio

l. Növedék.

Avult-hajó

(ném. Hulk. ol. Vecchio scafó di nave condannato, ang. hulk), régi, a síktengerre többé nem alkalmas, leszerelt, sőt sokszor oldalfalazatában alacsonyabba csinált hajó, melyet a kikötőben, különféle tárgyaknak raktározására. vagy mint kórház, börtön, javításban álló hajó legénységének ideiglenes elszállásolására, valamint felügyeleti célokra, mint kikötő-őrhajó, stb. használnak. Az ily A.-nak rendesen nincsenek árbocai. csupán egyszerü szálfái, melyek csak azért vannak felállítva, hogy a nemzeti lobogó vagy a jel-lobogók felhúzhatók legyenek.

Avunculus

(lat.) a. m. az anyai oldalról való nagybátya, az anyának fivére.


Kezdőlap

˙