Bas-relief

(franc., ejtsd: bárölief, ol. basso rilievo), olyan domború mű, melyen az alakok az egyenes vagy hajlított alap síkjából csak kevéssé domborodnak ki Magyarul lapos domborműnek mondhatjuk. L. Domború mű.

Bass

Cyörgy, angol orvos, aki résztvett Ausztrália keleti partjának kikutatásában és 1797-ben a róla nevezett Bass-szorost fedezte föl, ami által kitünt, hogy Tasmánia nem tartozik az ausztráliai szárazföldhöz.

Bassa

(olasz., a. m. mély) a nyolcaddal (ottava) összeköttetésben, tehát 8 B. v. 8va B. annyit tesz mint: egy nyolcaddal mélyebben vagy az alnyolcadban: Ezen műkifejezést az illető hangjegyek alá-szokták irni és esetleg egy pontozott vonalt illesztenek hozzá (8va b.-----); amig ez tart: az összes igy jelzett hangjegyek egy nyolcaddal mélyebben játszandók. L. Rövidítéseket is.

Bassa

don Fedro Palesco, szül. Reusban 1790., megh. 1835. Kezdettől fogva küzdött a franciák spanyolországi uralma ellen. Tarragona mellett kénytelen volt megadni magát a franciáknak. VII. Ferdinánd alatt a felkelő katalánok ellen küzdött 1827; 1833-ban cadizi, 1834. pedig barcelonai batonai kormányzóvá neveztetett ki. A barcelonei fölkelés alkalmával meggyilkoltatott.

Bassae

kis városka délnyugati Arkádiában (a jelenlegi Parlica); nevezetes egy 1131 m. magas hegyen fekvő, Appolo Epikuriosnak szentelt templomról, melynek romjai maig is a legszebbek közé tartoznak. A templomot Iktinuo. a Parthenon építőmestere építette a peloponnezusi háboru kezdetén.

Bassa jurisdictio

(lat.), csekély jelentőségü ügyekre, főleg apróbb kihágásokra vonatkozó törvénykezés.

Bassam

(Nagy-), francia gyarmat a Guineai, ugynevezett Elefántcsont-parton, az ugyanilyen nevü helység közelében, az Akha folyó jobb partján. 4 km.-re ennek torkolatától; a franciák itteni birtokainak egyik legélénkebb forgalmi pontja; kivitele főképen a földi-mogyoró és pálmaolajbogyó. Éghajlata nagyon forró és egészségtelen.

Bassanello

(olasz.), egy ma már elavult, a fagottal rokon fa-fuvóhangszer; feltalálója, Giovanni Bassani, tehetséges velencei zeneszerző volt (1625). Ez a hangszer, melynek nyaka S forma volt, háromféle nagyságban állíttatott elé és pedig: basszus-, tenor-, és alt-bassanello alakban. A legnagyobbik B. hangjai C-ől f-ig, a középsőé G-től c-ig, s a legkisebbé d-től n-ig terjedtek: V. ö. Prätorius: Syntagma Mus. tom. II.

Bassano

kerületi főváros Vicenza olasz tartományban, a Brenta bal partján, kitünő szőllőkkel takart dombok között, (1881) 14,524 lakossal, posztó-, selyem kelme-, szalmakalap-készítéssel gabona és nyersselyem-vásárokkal. B.-t körfal keríti (ennek egyik kapuját Palladio építette); Vicentino városkával összeköttetésben van. Jelentékeny épülete egy magas torony, amelyet Ezzelin oda Romano építtetett. A X. században Bassanumnak nevezték; 1404-ben Velence birtokába jutott. A napoleoni háboruk alatt 1796, 1801, 1805, 1809 és 1813-ban csaták szinhelye volt.

Bassano

1. Alvaro de B. marquese de Santa. Cruz, spanyol tengernagy. A franciák, angolok, törökök és berberek fölött számos diadalt aratott. Minthogy az armada kiküldetesét rosszalta elvesztette 2. Fülöp király kegyét. Meghalt 1588.

2. B. Hugües Bernard, B.-i herceg, l. Maret3. B. Napoleon, B.-i herceg, az előbbi fia, született 1803 jul. 3. 1835. Fülöp Lajos elismerte hercegi rangját és a brüsszell hercegséghez attachénak nevezte ki; 1848. a februári forradalom kitörése után visszahivták. B. aztán a bonapartista párthoz szegődött és 1849. rendkivüli követ és Franciaország meghatalmazott minisztere lett a bádeni, 1851. pedig a belga udvarnál. 1853. III. Napoleon császár kinevezte szenátorrá s főkamarássá és Napoleon bukása után vele ment C ni elhurstba.


Kezdőlap

˙