Bethsaida

(halász háza). Az uj szövetségi szentirásban sokszor említett város Palesztinában, a Genezareth tava közelében; fekvését azonban nem sikerült pontosabban meghatározni. Itt születtek Péter, András és Fülöp apostolok és az Úr Jézus is gyakran megfordult e helyen. Némelyek két Bethsaidát különböztetnek meg, de nem valószinü, hogy két ilynevü város volt Palesztinában.

Beth Seán

(Beth Sán), hajdani város Palesztinában; egy ideig a fikanaánbelieké, majd a filiszteusoké volt s Saul után került Izrael birtokába. (Görög neve Skythopolis volt.) Később Dekapolishoz tartozott s igen erős város volt. Rommaradékát és a mellette fekvő falut Beiszan v. Beszannak hivják. Itt született Basilidés gnosztikus. B. a X. sz.-ban püspöki székhely volt.

Beth Semer

több helység neve Palesztinában; legismertebb az a juda-város, mely a filiszterek területének szélén volt (jelenleg 'Ain Semes). Amazját, Juda királyát itt fogta el Izrael királya Joaz. (2 Kir. XlV. 11, 13.).

Bethszur

(sziklaház), hajdani város Palesztinában a Juda hegyén, Judea egyik legerősebb helye, melyet már Rehabeam megerősített, de még inkább Judás és Simon makkabeusok. Jelenleg Beit Szur, Hebrontól északra.

Bethulia

Judit és Holofernés ismert történetének szinhelye. A szentirás más helyén nem történik róla említés, csakis Judit könyvében. Sokan hiszik, hogy a mai Sanur erőd Sebusieh és Dsenin közt a régi Bethulia, mások a dsebel-fukua (Gelboe) északkeleti részén levő Beit-llfa és Judeide falvakban vélik fölismerni Judit városát.

Béthune

(ejtsd: betün), 1. folyó Seine-Inférieure francia départementban, amelynek K-i szélén ered; 60 km. hosszu folyás után Arques-nál torkollik. 2. Járási székhely Pas-de-Calais francia départementban, a Brette mellett egy dombon, 1886 10917 lak., 1388-ból való bizarr alaku toronnyal, a XV. és XVI. századból való szép templommal, a XV. századból való érdekes házzal és több artézi kuttal (a hagyomány szerint B.-ben a XII. században találták föl az artézi kutak fúrásának módját); gazdag szénbányákkal, cukorfinomítókkal, vászonszövéssel és fehérítőkkel, cserépedény-készítéssel, élénk len- és vászonkereskedéssel. Közelében (1 km.-re) Roquelaure herceg árokkal körülvett kastélya van. 1713-ban került véglegesen Franciaországhoz.

Bethusy-Huc

Győrgy Ede gróf, az 1773. grófi rangra emelt porosz család ivadéka, szül. Bankau nevü családi birtokon, Kreuzberg mellett, 1829 szept. 3. Jogot hallgatott Bonn, Boroszló és Berlinvárosokban. Beutazta a Keletet, Olasz- és Franciaországot, 1862-79. a képviselőház, 1867-től az északi német, 1871-től pedig a birodalmi gyülés tagja volt. 1866. megalkotta a szabad konzervativek pártját, mely 1871. a német birodalmi párt nevét vette föl. 1873-79. a képviselőház másod alelnöke volt. 1879 óta nyugalomban él.

2. B. Valeszka, Moritz von Reichenbach néven német regényirónő, szül. 1849 jun. 15. mint Reiswitz-Kaderzin báró leánya, 1869 óta B. Jenő gr. neje. Deschowitz sziléziai birtokán lakik, hol a német és szláv elemekből kevert népet és viszonyokat jól tanulmányozta, melyek legtöbb művének hátterét teszik. Legismertebb regényei: Die Eichhofs (1881), Der Sohn des Flüchtlings (1882), Die Schlossfrau von Dromnitz (1882); Auf Umwegen (1884), Durch (1884), Die Lazinskys (1887), Seine Frau (1888), Der älteste Sohn (1889). Novellái (1883 és 1885, két-két darab).

Beth Sacharia

(Beth Zachara), hajdani helység Palesztinában, Jeruzsálem és Beth Zur közt, ahol Kr. e. 163. Judas Makkabeus eredménytelenül küzdött Antiochius Eupator ellen. Jelenleg Chirbet Bet Zakarja, Jeruzsálemtől 15 km.-re.

Betlen

1. kisközség Fogaras vm.fogarasi j.-ban, (1891) 1061 oláh lak. 2. B., csinos kisközség Szolnok-Doboka vm. betleni j.-ban, (1891) 2272 oláh és magyar lakossal; szolgabirói hivatal, járásbiróság székhelye; vasuti állomás, posta- és táviróhivatal, postai takarékpénztár. Említést érdemel a Bethlen grófok díszes kastélya, szép parkokkal és családi gyüjteményekkel, továbbá gr. Bethlen Sándor fajménesei. B. a Bethlen grófok egyik törzshelye; Apaffy Mihály itt fejeztette le Bánffy Dénest; hamvai a ref. templomban nyugszanak. A közeli Bilak hegyen római emlékeket találtak.

Betlen

volt az első, kiről okleveleink mint a párisi egyetem magyar tanulójáról emlékeznek. Meghalt 1175-ben. Vele együtt jártak az egyetemen Jakab, Mihály és Adorján klerikusok is. Mint árpádkori személynév gyakran előfordul.


Kezdőlap

˙