Bevezetés

(exordium), a könyvek, beszédek, levelek és más irásművek azon kezdő szakasza, mely az olvasót vagy a hallgatót a kérdés felől röviden tájékozza s a tulajdonképeni tárgyalás meghallgatására hajlandóvá teszi és megértésére előkészíti; főkellékei: a tárgy határozott megjelölése a közönség eddigi tudomásával való könnyü és világos összekapcsolása s érdekességének, fontosságának, hasznának kellő feltüntetése. A B. az adott alkalomhoz képest többet vagy kevesebbet foglal magában, olykor egészen fölösleges és el is maradhat; legcélszerűbb, ha a lehetőségig rövid. L. még Beszéd.

B. az esztétikában a művészi szerkezetnek egyik sarkfogalma, ellentéte a befejezésnek (l. o.). A B. ugy az époszban, mint a drámában, de a zenében és szónoklatban is a hangulatkeltésre és egyszersmind a téma, a tárgy megismertetésére szolgál. A B. mind a két irányban nagy ügyességet igényel. A drámában a B.-nek sajátságos elnevezése az enpozició, melyben ugy a cselekvő személyekkel, a cselekmény előzményeivel, mint a vezéreszmével megismerkedünk. Az expozicióban mesterek a franciák és ezt v. egész nyugodt hangon, vagy gyorsított tempóban irják meg. A nyugodt hangu expozició majdnem csak párbeszéddel, szellemes csevegéssel telik el, a drámai bog csak gyöngén köttetik meg és ebben úgyszólván a logikai első premisszumhoz, a fölső tételhez hasonlít, mely valamely általános igazságot tartalmaz, anélkül hogy a következményt előre láthatnók. A gyors expozició néha maga egy egész drámát tartalmaz, p. a Fédora, vagy az Odette első felvonása. Az ujabb magyar daraboknak expoziciója izgalmas természetü és majdnem a darab javát tartalmazza, p. Csiky Gergely: Spartacus-a, Rákosi Jenő Endre és Johanná-ja. Nagyszerü expoziciója melyben a rémes előzmények szellemi világításban jelennek meg, van Shakespeare Hamlet-jének; a további fejlődés mindinkább lassúdik a zivatargyorsaságu, démonilag megkapó nyitányhoz képest. Itt a legmagasztosabb hangulat egyszersmind az elbeszélés legnagyobb világosságával párosul.

Bevezetni

valamely értékpapirost annyit tesz, mint azt első izben a tőzsdei forgalom tárgyává tenni. Az első árfolyamot, amelyen az illető papirt adják és veszik, bevezető árfolyamnak nevezik. Az értékpapirok tőzsdei bevezetését meg kell előznie a jegyzési engedélynek, mire vonatkozólag minden tőzsdén más-más szabályok vannak. A budapesti áru- és értéktőzsdén a tőzsdetanács rendeli el az értékpapirok jegyzését, Ausztriában a tőzsdekamara javaslatára a pénzügyminiszter. A bevezetést rendesen valamely bank vagy bankár végzi ama vállalat megbizásából, melynek papirjait be kell vezetni.

Bevitel

ill. behozatal, áruknak behozatala a külföldről ill. egyik vámterületről egy másik vámterületre; a bevitel ill. behozatal alatt egyuttal a behozott áruk értékét is értik. Tágabb értelemben szólnak azonban általában bevitelről, ha akár egyik tartományból a másikba egyik városból a másikba, egyik fogyasztási területről (körből) a másikra vitetnek áruk. - Beviteli vám az az illeték, melyet az árúk behozatalánál szednek, ellentétben a kiviteli vámokkal. A tőzsdei jogszokások szerint mindazon külföldi árú, amely beviteli vám alá esik, mindig már megvámoltan adandó át; tehát a vámot, valamint a vámügynöki díjat is az eladó tartozik fizetni, hacsak az ellenkező kikötve nincsen. L. Kereskedelmi politika.

Bevonat

ásványtani szempontból az a jelenség, amidőn az ásvány felületén valamely más ásvány akár apró kristályokban, akár kristályosan jelenik meg és azt mintegy finom hártya alakjában vonja be. A legtöbbször szoros kémiai s ennek következtében genetikai összefüggés van a bevonó és a bevont ásvány anyaga közt, de sokszor lehetetlen a kettő között genetikai összefüggést megállapítani. Mindkét esetben álalakuságnak (l. o.) kezdődő stádiumaival állunk szemben.

Bevonó nyomás

(enlevage), l. Szinnyomás.

Bevonó szerek

(involventia), olyan orvosi szerek, melyeknek magukban véve nincs ugyan különös gyógyító hatásuk, de a bőrnek, a nyálkahártyáknak fedése, beborítása által mekanikai uton mégis jelentékenyen gyorsíthatják a megbetegedett bőr- és nyákhártyák stb. gyógyulását. Ilyenek p. azon nyálkás anyagok (mucilaginosa), melyek a fölfekélyesedett bőrcsatornának, v. a gyuladásos garatnak sőt légcsőnek hurutját képesek enyhíteni azáltal, hogy azokat védőleg befödik, és így külső izgalmaktól óvják. Ilyen szerek az arab gummi a salepgumó, a zilizgyökér, a lenmagolaj stb.; általában az olajtartalmu anyagok (oleosa), édes mandolaolaj, kakaóvaj, disznózsir, faggyu, faolaj lycopodium stb. Ide tartozó szerek még a cukorfélék (saccharina): méz, tejcukor és közönséges cukor, édesgyökér, meg a glicerin is; keményítőfélék (amylacea), dextrin stb.; enyvfélék (glutinosa) és a halenyv (ichthyocolla), mellyel az angol flastromot is készítik.

Bevont-üveg

(Überfangenes Glas). A szines üvegtárgyakat nem készítik mindig egész tömegükben szines üvegből, hanem a fehér üveget csak vékony szines réteggel vonják be. Ezt a technikát különösen a rubinüveg feldolgozásánál használják, mivel ez az üveg vastagabb rétegben nagyon sötétszinü. A B. tárgyakat ugy készítik, hogy a fuvó csövön lévő fehér üveg gömböt szines üvegbe mártják és az üveggömböt most, mint rendesen, fuvás által alakítják. Felfuvás alatt a vékony szines üvegréteg a vastagabb fehér réteggel arányosan kinyulik. Ezen eljárásnál a szines üveget olvasztott állapotban készletben kell tartani. Mivel ez nem mindig lehetséges, azt az eljárást is követik, hogy a különböző szinü üvegből rudakat tartanak készletben. A szines üvegrúd végét megmelegítik, rányomják az üveggömbre és kellő nagyságu darabot levágnak belőle. Az ujból felmelegített üvegdarabot most egyformán szétkenik a gömbön és ezután mint rendesen felfujják. Ilyképen több szines üvegréteget is lehet egymásra rakni. Mindenféle tarka üvegtárgy-, kő- és teknősbéka-utánzatot pedig úgy készítenek, hogy az üveggömböt szines üvegdarabokba mártják, az egészet még átlátszó üveggel bevonják és ezután felfujják. A B. tárgyakat gyakran még csiszolással is díszítik akképen, hogy a felső réteget rajz szerint kicsiszolják, miáltal a diszítmény más szinü alapot nyer. Ilyenek p. a kameaszerüen csiszolt portlandi váza és a nápolyi váza, melyeknek kék alapján fehér, áttetsző domborművek vannak.

Bevonulás

a katonának, vagy alosztálynak a csapata tényleges létszámába való belépése.

Bevváb

arab szó, a. m. kapus, szolga.

Bewdley

(ejtsd: bjudli), város Worcester angol grófságban, a Severn mellett, (1891) 2876 lak., bőrgyártással és szarutárgyak készítésével.


Kezdőlap

˙