Biatanatoi

(gör.) a. m. öngyilkosok s akik erőszakos halállal multak ki.

Bibacitas

(lat.) részegeskedésre való hajlam, iszákosság. - Bibax, korhelytárs. Bibaculus Forius, római költő, szül. Cremonában Kr. e. 103. Szatirikus jambusokat irt különösen Caesar ellen.

Biban

1. hires hegyszoros neve Algériában, Constantine tartomány Ny-i részében a Setifből Algérba vezető uton. A nagyobbikon, a törökök demir-kapuján, amelyet függőleges sziklafalak körítenek, az Ued-Amahrir folyik keresztül; most kiszélesítették és vasutat vezettek rajta keresztül. - 2. B.-el-Moluk (a. m. királyok kapuja), a Nilus balpartján, Egyiptomban, Kurnahtól 31/2 km.-re fekvő elhagyatott völgy a 18., 19. és 20. dinasztiából való királyok siremlékeivel.

Bibarcfalva

kisközség Udvarhely vármegye homoródi j.-ban, (1891) 800 magyar lak. A Borhegy tövében gazdag savanyuvizforrás fakad, melyben a dus szabad szénsav szénsavhidrát alakjában van jelen; kitünő üdítő italul szolgál. A község felett levő hegytetőn Tiburc (az utolsó pogány) várának némi nyoma van.

Bibarsz

két egyiptomi szultánnak neve:

1. B., rabszolgaságból emelkedett mamelukfőnökké és 1260. Kotuz szultán meggyilkolása által Sziria és Egyiptom urává lőn. Elfoglalta a jeruzsálemi királyságot. Fejteszté a kereskedelmet és ipart s egészben véve igazságosan és erélyesen uralkodott. Meghalt 1277.

2. B., cserkesz származásu rabszolga, ki Khalil és Mohammed szultánok alatt a legmagasabb államhivatalokra emelkedett. Mint a mamelukok feje a hatalmat 1309. magához ragadta. Csak 11 hónapig uralkodott, mert csapataitól elhagyatva, Mohammed fogságába került, aki megfojtatta.

Bibasz

cigány eredetü csufoló szó. a. m. együgyü, ostoba, ügyetlen.

Bibb

grófságok neve az Egyesült Államokban és pedig Alabama államban 2950 km2 területtel, Centreville főhellyel és Georgiában 720 km2 területtel és Macon főhellyel.

Bibbiena

város Arezzo olasz tartományban, gyönyörü környéken az Arno partján emelkedő dombon, (1881) 6136 lak., gazdag olaj-, szőllő- és eperfaültetvényekkel, élénk piaccal.

Bibbiena

olasz költő, l. Dovizio

Bibe

(lat) a. m. igyál; bibamus: igyunk.


Kezdőlap

˙