Bila

A Béla név változata (l. o. ). Anonymus szerint Bila és Boksu a Taksony korában Bulár földről beköltözött izmaelitáknak voltak a vezérei.

Bilád

v. Belád (arab, többessz. ebből: beled, város, helység), a földrajzban kerületek elnevezésére nagyon gyakran előfordul, p. B. al-Dserid, Tunisz déli része, B. al-Takrúr, Szudán É-i, mohammedán lakossággal biró része stb. Köznyelven országokat, államokat is B.-al szoktak jelölni p. B. al-nemsze, Ausztria; B. al-Muszku, Oroszország stb.

Bilak

kisközség Beszterce-Naszód vmegye besenyői j.-ban, (1891) 715 oláh és német lak.; katonai csikótelepek; postahiv. és p.-takarékpénztárral.

Bilance

(o. bilancia v. Bilancio) a. m. mérleg.

Bilander

v. Binnenlander, Hollandiában használt egyárbocos. E 80 tonna nagyságu rendesen három ember által kezelt hajókat áruk szállítására használják.

Bilateralis

(lat.) annyi mint kétoldali. - B. szerződés, azaz oly szerződés, melyben mindkét szerződő fél kölcsönös szolgáltatásra vagy egymás iránt kötelezve. Minden szerződéshez két fél szükséges, egyik aki ajánl, igér; a másik aki az ajánlatot elfogadja. Ily értelemben minden szerződés kétoldalu jogügylet, tehát az ajánlkozás is az, de nem kétoldalu szerződés a fentebbi értelemben. Ilyen p. a vétel, amelynél az egyik fél az eladott dolog átadására, a másik a vételár megfizetésére köteles.

Bilbao

Biscaya spanyol tartomány fővárosa, a Nervion v. Ibaizabal jobb partján, amely néhány km.-nyi távolságban a B.-öblöt alkotja, (1887) 50 772 lak., muzeummal, botanikus kerttel. Külvárosával, B. la Vieja-val 4 hid köti össze; 3 oldalról az Archanda Marro és Miravilla erődökkel koszoruzott dombok környékezik. Legszebb épületei Plaza-Nueva körül csoportosulnak. Legszebb sétahelyei: a Paseo de Arenal a Campo Volantin. A B.-ria mellett van külső kikötője Portugalete (3412 lak.). Kikötője nagyon élénk, amit leginkább a közelében fekvő somorrostroi vasbányáknak köszönhet. 1889. 4183 hajó (2,3 millió tonna tartalommal) látogatta meg; a kivitel főcikkei: vasércek és vasiparcikkek, gyapju, olaj és bor; a bevitelé: szén, koksz és angol iparcikkek meg élelmiszerek. B.-ban az ipar jelentékeny; virágzik a vasipar, az üveg- és papiripar; továbbá hajókötél- és vitorlavászongyártás. Az osztrák-magyar monarkiának konzula van itt. B.-t 1300. don Pedro Lopez de Haro alapította Belvao néven; csakhamar virágzó várossá lett; 1795. és 1808. a franciák elfoglalták és 1813-ig birtokukban tartották. A carlista háborukban 1835. és 1873. a carlisták részéről hosszu ostromot kellett kiállnia, de mindannyiszor felszabadult.

Bilbilis

város Hispania Terraconensis római tartományban a Salo mellett; vasgyárakkal, fegyverkovácsokkal, aranyművesekkel; - itt született martialis; - jelenleg Bambola, közelében ásvány-forrásokkal.

Bilbao

megrontott alakja Bilbao spanyol városnak, mely a középkorban kardpengéiről volt hires. Bilbao annyit jelent, tőr.

Bilderdijk

(ejtsd: -dájk) Vilmos, németalföldi költő és tudós, szül. Amsterdamban 1756 szept. 7., megh. Harlemben 1831 dec. 18. Leidában tanulta a jogot s azután Hágában volt ügyvéd. a franciák betörése idején Londonban, majd Braunschweigba ment s csak 1806-ban tért vissza hazájába, hol a király könyvtárnoka lett. Ügyes verselő s nagy tudományu ember volt. Irt lirikus epikus verseket, didaktikus költeményeket. Költeményeit összegyüjtve da Costa adta ki: Dichtwerken, Harlem 1856-59, 16 kötet. Érdemes nyelvészeti iró is volt, s előszeretettel nemzeti nyelvét vizsgálta. Amellett hazája történetével is foglalkozott, majd nagy vallási harcot indított élesen kikelvén 1823. a németalföldi református egyházban is kifejlett racionalizmus ellen és szenvedélyes hangu irataiban sürgette a dortrechti kánonokhoz való szigoru ragaszkodást. Geschiedenis des vaderlandes c. művét halála után Tydeman adta ki 12 kötetben. Második felesége, B. Katalin Vilma (1777-1830) ügyes festő és költő volt. Összegyüjtött költeményei: Dichtwerken cimmel Amsterdamban 1859. 2 köt. jelentek meg.


Kezdőlap

˙