Bile

község Modrus-Fiume vmegye novi j.-ban (1891) 1425 horvát-szerb lakossal.

Bileam

v. Balaam. Mezopotámiai próféta, kit a moabita király a tartománya határaihoz közelgő zsidók elátkozására kért föl. Jehova azonban arra kényszerítette Bileamot, hogy átok helyett áldást mondjon a zsidó népre. Ez az elbeszélés Mózes negyedik könyvében van megírva, de tele ellenmondásokkal. Feltünő az is, hogy B. szamara látja a Jehova küldöttjét, beszél vele, egyáltalán okosabb, mint maga a próféta. A régi rabbinusok s utánok a mohammedánok sok mesét szőttek még B. személye körül.

Biledsik

Ertogrul török szandákság fővárosa Kis-Ázsiában, 80 km.-re Brusszától, a Szakaria kis mellékvize mellett, egy dombon, (1891) 12 000 török és örmény lak., akik jelentékeny selyemhernyótenyésztést és selyemipart űznek, selyembörzével. Közelében tajtékbányák vannak. B. volt az első hely, amit a törökök bizanci területen (1299) elfoglaltak. 20 km.-re van Ertogrulnak, az oszmán birodalom alapítójának siremléke.

Biled-ul-Dserid

(Belad-el-Dserid), 2400 km. hosszu, datolyapálmákban gazdag vidék Észak-Afrikában. Algériától és Tunisztól D.-re. A franciák csak Ny-i kisebb részét illetik e névvel; az Algériához tartozó rész neve Szahara.

Bilek

járási székhely Mosztar hercegovinai kerületben, a Várdártól a Trebincsica forrásáig terjedő 480 méter magas fensikon, a montenegrói határon, (1885) 419 lak., egy csinos mecsettel; délmagyarországi kis városokra emlékeztető külsővel; fontos határállomás, a magaslatok körülötte mind meg vannak erősítve. Az uj Bilek Galgóczy tábornok alkotása.

Bilgner

Pál Rudolf, német sakkjátszó, szül. Ludwigslustban 1815 szept. 21. megh. Berlinben 1840 szept. 10. Munkái: Das Zweispringelspiel im Nachzuge (Berlin 1839), Handbuch des Schachspiels (u. o. 1843, 7. kiad. Lipcse 1891).

Bilhá

Ráchel szolgálója és Jákób pátriárkának ágyasa, a bibliai elbeszélés szerint Dán és Naftáli izraelita törzsnek ősanyja.

Bilhana

hindu költő a Kr. u. XI. századból, szül. Kasmirban, beutazta India nagy részét, a fejedelmi udvarokban versenyre hivta ki az udvari költőket s Vikramaditia Tribhuranamalla király udvari költője lett Dekamban; Vikramankadera karita c. époszában 18 énekben megénekelte Tribhuvanamalla tetteit (kiadta Bühler Bombayban 1875); igen hires a Kauriszuratapankacsika c. lirai költeménye 56 versszakaszban, mely többi közt a Journal asiatique-ban is megjelent 1848. Jelentéktelenebb karnaszundari c. drámája.

Bilhas

(portug.), a viz hűtésére szolgáló korsók. L. még Alcarrazas.

Bilimbi

v. bilimbifa (növ.) l, Averrhoa.


Kezdőlap

˙