Binnit

(ásv.), két ásványnak is a neve. Az egyik rézszulfid és arzénszulfid (3Cu2S+2As2S3), a másik ólomszulfid és arzénszulfid (2 PbS+A2S3). Amaz igen ritka és a szabályos rendszerben kristályosodik, sötét acélszürke fémfényü; K. 2-3, fs. 4,4-4,7, eddig csakis Svájcban találták fehér, finoman szemcsés dolomitban (Ober-Wallis, Binnenthal Binnfeld mellett). Ezt nevezik leginkább B.-nek. Az ólomtartalmu ásvány, mely gyakoribb és a rombos rendszerben kristályosodik (oszloposan vagy táblásan, néha 2 cm. hosszú kristályokban is) ugyancsak a Binnenthalban terem amazzal együtt, de Tirolban is találták (Hall). Dufrenoysit néven is irják le. Sokan a B. nevet használják a dufrenoysitra és megfordítva a dufrenoysit nevet a B.-re, úgyhogy e két név használatában nincsen egyöntetüség.

Binocle

(franc.), magyarosan binokli, mind két szemre való szemüveg, vagy szinházi látócső. Monocle egy szemre való szemüveg.

Binokuláris nagyító

két nagyítóból áll, melyek ugy vannak egymással összekötve, hogy a megfigyelő egyszerre mindkét szemével szemlélheti ugyanazt a tárgyat. Készítenek még többszörösen összetett nagyítókat is, több megfigyelő számára, de ugy ezek, mint a B. is inkább optikai kuriózumok, mint használható készülékek.

Binokuláris távcső

két egymással összekötött távcső, melyen egyidejüleg mindkét szemmel lehet a tárgyakat szemlélni. Az egyes távcsövekben létrejövő sik-képek a két szem ideghártyájának megfelelő helyeire esvén, térbelileg kidomborodó kép érzetét okozzák. Ez a B. távcső főelőnye. Csak kisebb (szinházi, tábori és utazási) távcsöveket készítenek ily szerkezettel.

Binom

(kéttagu), két szám összege v. különbsége. Az a+b binom közönséges egész kitevőjü hatványainak képezésére vonatkozó

[ÁBRA]

egyenlet binomiális képletnek neveztetik, a benne szereplő

[ÁBRA]

együtthatók a binomiális együtthatók. Ezek az

[ÁBRA]

nevezetes egyenletnek tesznek eleget, melynek alapján bármely hatvány együtthatói a megelőző hatványéiból pusztán összeadással adódnak. Ezen alapszik a Pascal-féle háromszög:

[ÁBRA]

stb.

E háromszög csucsa az (a+b)=1 egyenlet jobb oldala. Alatta következnek az első, második, harmadik stb. hatvány együtthatói. Igy p.:

(a+b)°=a2+2ab+b2

(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3.

Az

[ÁBRA]

binomiális együttható fogalma az

[ÁBRA]

képlet szerint kiterjeszthető n-nek tetszőleges értékeire, csak k tartozik közönséges egész szám maradni. A binomiális együtthatók ezen általánosítása szerepel a Newton-tól származó

[ÁBRA]

binomiális sorban, mely 1+x tetszőleges hatványainak előállítására tanít, ha x abszolut értéke kisebb mint 1.

Binom egyenlet

oly egyenlet, melynek baloldala csak két tagból áll, tehát ilyen alaku:

xn-a=0.

Ez egyenleteknek azért van, kiváló fontosságuk az egyenletek általános elméletében, mert tisztán gyökvonással megoldhatók, és minden más, tisztán gyökvonással megoldható egyenletnek ilyen B. egyenletek sorozatára kell vezetnie. Ha a=1, akkor az egyenletek egy igen fontos faja: a körosztási egyenlet keletkezik, ha t. i. az xn-1=0 egyenletből eltávolítjuk ama gyöktényezőket, melyek hasonló, de alacsonyabb foku egyenleteknek is tényezői. A primszámfoku B. egyenlet a Galois-féle egyenletek legegyszerübb esete éppen úgy, mint a primszámfoku körosztási egyenlet az Ábel-féle egyenletek legegyszerübb esete. L. p. Jordan Traité des substtituions c. alapvető munkáját. III. könyv, vagy König, Bevezetés a felsőbb algebrába 116. l.

Binomiális együtthatók

l. Binom.

Binomiális képlet

l. Binom.

Binomiális sor

l. Binom.

Bintang

a Malakka-félszigettől hajózható csatorna által elválasztott sziget, Battamtól keletre. 1000 km2 területtel és mintegy 15.000 lak. Körülötte sok apró sziget van; ezek egyikén Tandso Pinangon van Riu kikötőváros, amelyről az egész csoportot is Riunak (l. o.) hivják; B. a hollandoké.


Kezdőlap

˙