Bitonto

falakkal körített város Bari olaszországi tartományban, 16 km.-nyire Baritól, (1881) 26.207 lak., szép székesegyházzal, táblaolaj-készítéssel. Környékének jó borait zagarese-nek hivják. 1734 május 25. a spanyolok Montemar gróf (későbbi Ducadi B.) vezérlete alatt legyőzték a Visconti gróftól vezérelt osztrákokat és igy visszaszerezték Nápolyt.

Bitorlás

(usurpatio), mást illető jognak önhatalmu illetéktelen s annálfogva jogtalan gyakorlása. A kánoni jogban a B.-t intruziónak nevezik. A nemzetközi jognak elvei szerint, minthogy az állam képviselete azt illeti, aki az államhatalmat tényleg gyakorolja - qui actu regit - a győzelmes és hazájában elismert bitorlóval - usurpator - érvényes szerződéseket kötni lehet, amint ennek a történelem nem egy példáját mutatja. Ezt a római egyház is elismerte. Igy XVI. Gergely pápa szerint a szükség hozza magával, hogy az egyház azokkal bocsátkozzék tárgyalásokba, kik tényleg a hatalom birtokában vannak - qui actu summa rerum potiuntur - ami azonban korántsem foglalja magában a bitorlás jogszerüségének az elismerését.

Bitság

Heltainál a. m. zsákmány, préda. L. Bitang.

Bitsch

(Bitche), járási székhely Saargemünd kerületben, Elzász-Lotaringia német birodalmi tartományban, kopár fensikon 375 m. magasságban, (1890) 2764 lak. Mellette 50 m. magas sziklán erősség áll, amelyet még soha bevenni nem tudtak. B. grófság a középkorban a lotaringiai hercegeknek volt tulajdona, 1297-1570-ig a zweibrückenbitschi család birta, 1766-ban francia, 1871-ben német tulajdon lett.

Bitter

Károly Hermann, német államférfiu és zenei iró, szül. az Odera mellett fekvő Schwedtben 1813 febr. 27., megh. Berlinben 1885 szept. 12. Berlinben és Bonnban tanult jogot, majd hivatalt vállalva, 1836-ban Frankfurtban kormány tanácsos lett, 1856-60-ban Galacban az európai Duna-bizottság porosz tagja volt; azóta a rajnai hajózás főfelügyelője volt. Franciaországba is küldtek az 1870-71. háboruban. 1877. hely. államtitkár lett a belügy minisztériumban, 1879-1882-ben Hobrecht utóda: porosz pénzügyminiszter; folytatta Bismarck adóreformját (a dohányegyedáruság s a szesz- és maláta-adó emelése mellett volt), behozta mennyiségben B.-t illetőleg B. ásványokat. A Föld különböző korszakaiban ugyanis az állatoknak és növényeknek roppant mennyisége lőn a földrétegek alá temetve. Egykori lételükről ásatag szilárd vázuk és lenyomataik tanuskodnak, puha testállományuk bomlási termékei pedig a B.-ben (petróleum, aszfalt, stb.) találhatók fel. Midőn valamely ásványt vagy kőzetet B. járta át, azt mondják róla: bitumenes. Van bitumenes mészkő (l. Büdös mészkő), pala, agyag, márga, gnájsz, stb.

Bitumenes pala

bitumentől átjárt agyag, vagy márgapala; gyakran igen finoman leveles, szénhez hasonlít, közönséges gyertyalángban meggyulad és világos, de erősen kormozó lánggal ég. Száraz lepárlás utján ásványolaj (l. o.), vagyis fotogén, szolárolaj és paraffin állítható elő belőle, amiért is egyes vidékekre nézve igen nagy fontosságu. A bitumen-tartalom 11-25% közt ingadozhatik. A tulajdonképeni bitumenen kivül állati és növényi anyagokat is szokott tartalmazni. Kövületekben, állati és növényi lenyomatokban igen gazdag. Valahányszor valamely palás kőzetben nagy mennyiségü kövületekre akadnak, az illető pala többé-kevésbbé bitumenes. Sokszor a bitumen jelenléte, illetőleg amaz állatok és növények bomlási folyamata, melyek a bitument szolgáltatták, redukáló hatással is lehetett a palában, vagy általában kőzetben levő fémsókra nézve és termésfémek képzésére nyujtott alkalmat. Legjobb példa erre a rézpala (Harz) (l. o.). Nálunk Anina vidékén találni s régebben Oravicán ásványolajat gyártottak belőle. Legtöbbet a Siebengebirgeben bányásszák (Linz, Pott, Öningen, Boun stb.), továbbá Vesztfáliában (Werthen), Hessenben (Bielefeld), Hannoverában (Salzbergen), Franciaországban a Vendéeban (Vouvant) és Autun vidékén, Mull szigetén (Hebridák), stb. Egyik legjobb B. a dierdorfi (Neuwied bányakerület), melynek százaléktartalma bitumenben 15%.

Bituminit

a. m. Boghead-szén (l. o.).

Biturigok

(bituriges), hatalmas kelta néptörzs Galliának Aquitania nevü részében. Mielőtt a kelták az V. században Kr. e. vándorutra keltek, a vezérszerepet játszották. Bellovesus alatt részben Itáliába vonultak. A visszamaradottak két törzsre szakadtak. A bituriges Cubi a Liger (Loire) bal partján laktak, fővárosukat, Avaricumot (Bourges) Kr. e. 52. Caesar feldulta. A bituriges Vivisci az alsó Garumna (Garonne) mindkét partját birták, városuk Burdigala (Bordeaux) volt. Az előbbiek kovácsmesterségükről, az utóbbiak szőllőmivelésükről voltak hiresek.

Bitzius

1. Albert, svájci teologus. Halála után adták ki eredeti prédikációinak két kötetet (Bern, 1884-1886). Iratai közül a Die Todesstrafe vom Standpunkt der Religion (Leid. 1870) c. pályadijat nyert. V. ö. Balmer, A. B. (Bern, 1888).

2. B. Albert, svájci népies iró (álnéven Jeremias Gotthelf), szül. Murtenben 1797 okt. 4., megh. 1854 okt. 22. Utolsó idejében lützelflühi pap volt. Munkái: Bauernspiegel, oder Lebensgeschichte des Jeremias Gotthelf, Leiden u. Freuden eines Schulmeisters; Wie Anna Bäbi Jowäger haushaltet; Käthi die Grossmutter; Uli der Knecht; Uli der Pächter. Mindezeket az elbeszéléseket naiv realizmus jellemzi s a nép erkölcsi és gazdasági életének javítását célozzák. Halála után összes művei 24 kötetben jelentek meg Berlinben (1855-58., új kiad. 1861).

Biuret

(allofánsav amid) C2O2N3H5, a karbamid (hugyanyag)-ból képződik, ha ezt hosszabb időn át 150°-on hevítjük. Tisztán előállítva és vizből kristályosítva szintelen tűalaku kristályokból áll, amelyek 1 molekula kristályvizet tartalmaznak. Vizben és borszeszben könnyen oldható vegyület. E vegyület képződésén alapul a karbamid (hugyanyag) egyik reakciója. - B.-kémlés. Ha hugyanyagot kémlő csőben hevítenek, az megolvad és szétesik, a szétesés alatt ammoniak száll el s fehér szinü merülék marad vissza, mely biuretet tartalmaz és amely ibolya szinüvé lesz, ha vizben oldott alkalit és kénsavas rézéleget adnak hozzá. Ugyanezt a kémlést a fehérjéknél is alkalmazzák.


Kezdőlap

˙