Bivona

járási székhely Girgenti olaszországi tartományban, Sziciliában, a Cammarata hegy lábánál, (1881) 4636 lak., ásványvizforrással és aszfaltbányával.

Bixa

L, (növ.), l. Orleánfa. - Bixaceoe v. Bixineoe a. m. Orleánfafélék.

Bizin

l. Festőanyagok.

Bixio

Girolamo Nino, olasz tábornok, született Chiavariban, Genova mellett 1821 október 2-án, meghalt Sumatra szigetén Acsin-ban, 1873 decemb. 14. 1835. a szárd kereskedelmi tengerészeti szolgálatba lépett, beutazta Amerikát és Ausztráliát s lassankint hajóskapitányi rangra emelkedett. Az 1848-iki szabadságharc kitörésekor az olasz felkelő csapatokhoz csatlakozott, részt vett Velence, szintugy Garibaldi alatt Rómának védelmezésében s minthogy e küzdelmekben megsebesült, visszavonult Genovába, hol 1850. ismét tengerész lett. Az 1869-iki háboruban mint őrnagy egy alpesi vadászcsapatot vezérelt s a villafrancai béke megkötése után ezredessé nevezték ki. 1860. Garibaldit Sziciliába követte s mint a marsalai ezer vitéz egyike, kiváló részt vett Szicilia és Nápoly felszabadításában. Küzdött Calatafiminál és Palermónál, elfoglalta Reggiót s eldöntötte a Volturno mellett kivivott győzelmet. 1862. tábornoki ranggal az olasz hadseregbe lépett, 1863. Alessandria parancsnokává lett, 1865. pedig tagja az olasz parlamentnek. Az 1866-iki hadjáratban mint dandárparancsnok szerepelt, szintugy 1871., amidőn Civita Vecchia megszállása után Róma bevételének tanuja volt. Most rövid időre visszavonult a magánéletbe, de már 1873. Maddaloni nevü hajóján Szumatrába utazott s ott bérbe adta hajóját a hollandi kormánynak az acsini hadjáratra Eközben kapta meg a kolerát, mely sirba vitte. Életrajzát megirta Guerzoni (2, kiad. Flor. 1875., 2 köt.). Magyar nyelven írt rövid életrajzait l. Vasárnapi Ujság 1874. 3. és Magyarország és N.-Világ 1874. 3. Ujabb életrajza Delvecchiotol: Cenni biografiai di Nino B. (Genova 1887). B. a magyar emigráció számos tagjával is baráti viszonyban állott, különösen azokkal, kik Garibaldi 1860-iki expediciójában részt vettek, első sorban gr. Teleki Sándorral, ki Emlékirataiban róla több helyt megemlékezik.

Bizalmam az ősi erényben

I. Ferenc József király jelmondata.

Bizalmas

ez a felirás levélborítékon azt jelenti, hogy a levél bizalmas természetü lévén, csak a cimzett által bontható fel.

Bizalmi férfiak

Országos törvényhatósági, községi és testületi választásoknál, a szavazatra jogosultak, illetőleg azok különböző pártjaihoz tartozó szavazók közül kirendelt egyének, kiknek feladata a választást vezető hatósági személy eljárását ellenőrizni, a választás menetének törvényszerüségére ügyelni; a választók személyazonosságára - esetleg a községi előljárókkal együtt - vigyázni, szavazatok összeszámításánál közreműködni, a szavazás körül felmerülő és intézkedést, határozást igénylő kérdésekben, vitákban az elnökkel tanácskozni; a határozás azonban egyedül az elnököt illeti. Külföldön sok helyütt, p. Poroszországban, a B. az elnökkel együtt határoznak, mint választási elnökség (Wahlvorstand). -B. működnek némely közigazgatási bizottságok és hatóságok mellett is, tanácskozó, informáló, tanuskodó feladattal; így p. a sorozó v. katonaállási bizottságokhoz, a törvényhatóság első tisztviselője a honvédelmi miniszter jóváhagyásával B.-at nevez ki.

Bizalmi szavazat

testületek vagy ezek többségének nyilatkozata, melyben helyesléssel fogadnak valakinek vagy más testületnek valamely közügyben elfoglalt álláspontját v. cselekedetét, eljárását. A B. főképen a parlamenti életben szerepel, midőn a többség a reá támaszkodó kormány vagy egyes miniszter eljárását B.-tal helyesli s ezáltal állását erősíti. Ellenkezője a bizalmatlansági szavazat, melynek rendesen az a következménye, hogy vagy a kormány mond le, vagy a parlamentet oszlatják fel.

Bizalom

A magyar a bizalmat valami dologba, emberbe «veti», mint a magot a földbe, hogy teremjen, mint a horgot a halnak, hogy megfogja. A bizalom hit, hogy valakiben vagy valamiben nem csalódunk, a bizonyosság előlegezése véletlen körülményekkel s a jövővel szemben. Inkább érzelmen alapszik, mint pusztán értelmi okokon.

Bizamcickány

(Myogale Cuv.), a rovarevő emlősök (Insectivora) közé tartozó állatnem, melynek fajai a mi cickányunkhoz hasonlítanak, de farkuk tövén mosuszszagu váladékot kiválasztó mirigyek vannak. L. Pézsmacickány.


Kezdőlap

˙