Bryonia

L. növénynem a tökfélék (cucurbitaseae) családjából; évelő növények hosszu szárral, melyen kacsok vannak, húsos, répaszerü tőkével; a virágok fürtösek, az egyes virágok harangalakuak. Nálunk két faja van elterjdeve a B. alba L. (büdös gönye), bibéje kopasz, bogyója fekete; és a B. diocia, bibéje szőrös, bogyója veres. Régebben a gyökér, melynek friss állapotában kellemetlen szaga és csípős íze van, mint orvosság volt használatos, ma már nem, mert könnyen erős gyomorbélgyuladást (hányás, hasmenést), sőt nagyobb dózisban őrjöngést és tetanuszos tünetek közt beálló halált is okozhat.

[ÁBRA] Bryonia.

Bryozoa

a Molluskoidák állatkörébe tartozó állatosztály, legnagyobb részben tengerekben élő fajokkal; az ásatag fajok száma körülbelül 1500. L. Mohaállatok.

Bryozoa-rétegek

a geologiai harmadkor képződményei; némelyek a mediterránhoz sorozzák, Hofman a Buda-vidékieket a felső eocénhez számítja. Szétmállott bryozoa, nullipora stb. alkotta laza mészkő v. márga képezi anyagukat.

Bryum

Dill, lombos moha, hazánkban 27 fajjal; leginkább a földön, sziklákon és falakon gyepesen nő s részben a közönséges mohák közé tartozik.

Brzesko

az ugyanily nevü ker. kapitányság székhelye Galiciában, 13 km.-re Bchniától, 3246 lak. Közelében, Okocim faluban van Galicia legnagyobb sörgyára.

Brezežany

az ugyanily nevü ker. kapitányság székhelye Galiciában, a Dnyeszter mellékvize, a Zlota Lipa mellett, 11,221 lak. bőrgyártással, gabona- és spirituszkereskedéssel és egy kastéllyal.

Brzina

Aristides, mineralagus és petrográfus, a bécsi udvari muzeum ásványtani osztályának igazgatója és magántanár az egyetemen, szül. Bécsben 1848. Művei: Methodik d. Kristallbestimmung (1884); Die Meteoritensammlung des mineralog. Hofkabints in Wien, 1885; Struktur u. Zusammenstzung d. Meteoreisen, 1886.

Brzozow

az ugyanily nevü ker. kapitányság székhelye, a Stebnica mellett, 4056 lak., vászonszövéssel és fehérítéssel, len- és vászonkereskedéssel.

B.

Sc., a latin Baccalaureus scientiae (angolul. Bachelor of Science) rövidítése.

B

T. Beszterce, mint pénzverő-hely sziglája, Apafi Mihály erdélyi fejedelem ezüst pénzein.


Kezdőlap

˙