Budsak

sik és meglehetősen termékeny, de fátlan és néhol puszta vidék, Besszarábia D-i részében.

Budua

(Budva), város és kikötő Dalmáciában, Cattaro ker. kapitányságban, 2612 lak., erőddel, tengeri sókereskedéssel.

Budurásza

kisközség Bihar vmegye belényesi j.-ban, 880 oláh lak., kik erdei munkával és gyapjuszövéssel foglalkoznak. Van postahivatala és postatakarékpénztára. Óriási határa (30.345 ha.) túlnyomóan erdős, benne Biharfüred (l. o.) fekszik.

Budurog

Budrug. (Bodrog.) Régi magyar személynév, mely valószinüleg a mai «bodor», «bodri» szónak felel meg, illetőleg a «vastag», «hideg», «gazdag» stb. szókhoz hasonló képzésü ősmagyar igenév.

Budavár

érdekes hegy Udvarhely vmegyében, Székely-Udvarhely mellett; fensíkján erős, csaknem bevehetetlen vár volt. Ezt a mese szerint Bud vezér, még Attila birodalmának felbomlása előtt építette s ez volt az Attila hunjaitól elszakadt s a havasok közé vonult székelyek főrabonbánjainak székehelye, ahol a székely nép áldozni és ülésezni összegyült. 1241. a mongolok a várat védő Sándor István s 300 társának halála után, a várat lerombolták. A hegy igen meredeken emelkedik fel, tetején falak és sáncok maradványai látszanak. V. ö. Orbán Balázs: A Székelyföld leirása. I. k. 60-63; u. o. a. B. (Vasrán. Ujság 1878. 22. sz.).

Budweis

az ugyanily nevü ker. kapitányság székhelye Csehországban, a Moldva és Maltsch összefolyásánál, püspöki székhely, 28.491 lak. (kik közt 11.670 német, a többi cseh), igen virágzó sör-, kőedény-, porcellán- és majolikaiparral, továbbá ceruza-, cukor-, gép-, parkett- és kémiai gyárral. A jólétnek örvendő város legszebb része az arkádokkal körülfogott nagy Ring, amelynek közepét szökőkút ékesíti; ugyanitt van a háromtornyu városháza. Egyéb jelentékeny épületei: a székesegyház (1500-ból) különálló toronnyal, az ujabban alapított városi muzeum, az ó-gót izlésben épült piarista-templom, a püspöki rezidencia. A városi parkban van Lanna Adalbertnek (megh. 1866.), egy nagyiparosnak, aki a város fejlesztése körül szerzett érdemeket, bronz szobra. Kereskedelme a legélénkebb D-i Csehországban és főkép gabona-, fa- és szénkereskedése. A Linze 1833. épített lóvonatu vasutat, az elsőt a kontinensen, 1871. gőzerejü vasuttá alakították át. A városnak szemináriumán, 4 középiskoláján, több német és cseh népiskoláján kivül van zene-, kereskedelmi, ipar- és földmivelő iskolája és több jótékony intézete (siketnéma-intézet, szegényház. stb.), B.-t a XIII. században alapították.

Budwitz

(Budejovice), város Znaim ker. kapitányságban, Morvaországban, a Rokitna partján, 3300 cseh lak., szép kastéllyal, sörgyártással és szeszégetéssel.

Buech

a Durance 90 km. hosszu, zabolátlan mellékfolyója Franciaország. DK-i részében.

Buenaventura

kikötőhely Kolumbiában, Cauca departamentóban, a rió Dagua torkolatánál, ahol az a Bahia del Choco-öbölbe torkollik, tengeri kereskedéssel, 5000 lak.

Buena-Vista

1. county Jowa É.-amerikai államban, 1790 km2 területtel, 7537 lak., Sioux Rapids főhellyel. - 2. egyike a Salamon-szigeteknek (l. o.).

Buen-Ayre (v. Bonaire), hollandi sziget a Kis-Antillákban, Curaçao mellett, 335 km2 területtel, 4700 lak.


Kezdőlap

˙