Búr-erdő

terjedelmes fenyves erdőség Pozsony vmegyében, a Kis-Kárpátok és a Morva folyó közt, Búr-Szt-Miklós és Detrekő-Csütörtök közt. Pálffy herceg tulajdona.

Búrfa

töndérfenyő, erdei, fehér, kemény és vad fenyő, búrfenyő, peresznye, terpentina-fenyő, l. Répafenyő.

Búrfenyő

l. Fenyő.

Burg

több város neve Poroszországban; köztük a legjelentékenyebb: B. an der Ihle, járási székhely Magdeburg kerületben, az Ihle folyó és csatorna mellett, 17.572 lak., akik közül sokan utódai a francia hugenotta menekülteknek. B.-nak virágzó posztó-, bőr- és keztyüipara és több sörgyára van.

Burg

1. Ádám báró, osztrák matematikus és technologus, szül. Bécsben 1797 janur 28., megh. u. o. 1882 febr. 1. Fiatal korában atyjának műhelyében az asztalos mesterséget tanulta, 1810-1813-ig a képző művészeti akadémián, 1815. a műegyetemen tanult, hol 1820. tanársegéd lett. Miután néhány évig Salzburgban mint tanár működött, 1828. a bécsi műegyetemre hivatott meg, hol előbb felsőbb matematikát, később mekanikát és gépszerkezettant adott elő. 1849-1852-ig a bécsi műegyetem igazgatója volt; de midőn ez intézetet katonai vezetés alá helyezték, visszalépett és osztálytanácsosi ranggal a kereskedelmi minisztériumhoz lépett át. Több kitüntetésben részesült. Művei: Anfangsgründe der analyt. Geometrie, Bécs 1824; Handbuch der geradlinigen und sphärischen Trigonometrie, u. o. 1826; Auflösung algebraischer Gleichungen, u. o. 1827; Ausführliches Lehrbuch der höhern Mathematik mit bes. Rücksicht auf die Zwecke des praktischen Lebens, u. o. 1832-33; Compendium der höhern Mathematik, 3. kiad., u. o. 1859; Compendium der populären Mechanik und Maschinenlehre, 3. kiad., u. o. 1855; Lehrbuch der Maschinenlehre, u. o. 1856.

2. B. Ernő, porosz tábornok, szül. Luckenwaldéban (Brandenburg) 1831 ápr. 24. A potsdami és berlini hadapródiskolában nevelkedett s 1849. a tüzérséghez került. A kormány engedelmével részt vett a mexikói expedicióban (1862-64), nevezetesen Puebla elfoglalásában. A dán, 1866-iki osztrák és a nagy francia hadjáratban is résztvett. 1884. Straszburg kormányzójává, 1888. pedig gyalogsági tábornokká nevezték ki.

Burgalhao

gyémántot tartalmazó törmelék Braziliában.

Burgasz

(görögül: Pirgosz), kikötő város a 12 km.-nyi széles és 15 km.-nyire a szárazföldbe benyuló B.-i öbölnél, a Fekete-tenger Ny-i partjainak e legnagyobb bemélyedésénél, a Vajaköi-i és Atanaszköi-i lagunák közt, egy agyagos domb K-i oldalán, 6543 lak., kik közt 2799 bolgár, 1943 görög, 1262 török, 274 spanyol zsidó stb. 2 mecsettel, bolgár, görög templommal, zsinagógával. Belsejében a deszkabódék közt emelkedő ujabb épületek, irodák, konzulátusok, árutárak stb., továbbá széles, fasorokkal beültetett utcái mutatják, hogy ujabban emelkedő város. Jó kikötője nincs, csak hosszu, fából készített kikötőhidakkal ellátott révpartja; ezért a téli viharok idejében a hajók a közeli Csingene-kikötőben kénytelenek menedéket keresni. Csak aratás után van partjain élénkebb élet. A forgalmat a szófia-B.-i vasut, az odessza-konstantinápolyi hajójáratok, a Messageries maritimes (2 hetenkint egyszer) és a Courtji és társa török gőzhajózási-társaság tartja fenn. Kivisznek gabonát, gyapjut, faggyut, vajat, sajtot és rózsavizet. Az osztrák-magyar monárkiának alkonzula van benne. 15 km.-nyire tőle, teljesen kopár helyen, Lodsaköi falunál van egy 42°C meleg vizforrás és az Aitoszi-fürdő, az «Aitoska Lodsa», amelynek kupolás fürdőházát a nagy Szoliman (1510-1566) szultán építtette. E fürdőt már a rómaiak az anchialosi Aquae Calidae, a bizánciak pedig Megale Therme néven ismerték. Justinianus megerősíttette; ez erődöt II. Henrik latin császár 1206. leromboltatta. A kormány határozata szerint B. kikötőjét hadi kikötővé fogják átalakítani, mely célra 7 millió frankot utalványoztak.

Burgauté

(franc.) a. m. gyöngyház. Igy nevezik a japáni lakkos tárgyakat, melyek különböző szinü gyöngyházból előállított virágokkal, tájképpel stb. vannak diszítve.

Burgdorf

1. az ugyanily nevü kerület székhelye Bern kantonban, az Emme mellett szép vidéken, 6876 lak., szép fekvésü, régiségeket tartalmazó kastéllyal, amelyben Pestalozzi 1798 nevelőintézetét alapította, több iskolával, selyem, szalag- és damasztszövéssel, 2 sörgyárral és 3 malommal. Innen indult ki 1830. ama mozgalom amely Bern arisztokratikus uralmát megdöntötte. - 2. B., több helység neve Németországban; a legjelentékenyebb; B. in Hannover, járási székhely Lüneburg porosz kerületben, 3386 lak., olajprésekkel és szeszégetőkkel.

Burgena

a mai Banovcistari (l. o.) római előde.


Kezdőlap

˙