Burgundiai kerület

egyike azon 10 kerületnek amelyekre Németországot I. Miksa uralma alatt 1512. felosztották. Eredetileg magában foglalta Burgundia grófságot és a Nemetalföldek 17 tartományát; későbben tisztán az osztrák Németalföldekre szorítkozott, amelyek a Iunevillei békében (1801) Franciaországhoz csatoltattak és ma Belgium nagyobb részét alkotják.

Burgundi bor

Egyika e legkitünőbb francia boroknak. E borfajta háromféle: a felső B. (Côte d'Or), az alsó B. (Yonne) és az u. n. Macon (Saône et-Loire). A B.- t majdnem kizárólag a pineau (v. noirien) szőllőfajból készítik, melyet nálunk burgundinak neveznek. Szüretkor a szőllőt megválogatják ugyan, de nem szemelik le s csak részben tiporják meg, a többit tiprás nélkül töltik a kádba s csak az erjedés végén, ha a törköly a fölszinre emelkedik, tiporják bele a borba. E tiprást még párszor ismétlik; a szemeket azután pár nap mulva kipréselik s erjedni hagyják. A B. sötét bibervörös szinü, zamatja kitünő; rendkivül sima és erős bor. Fehér burgundit is készítenek, ezek közt a leghiresebb a Mont-Rachet nevü bor. Legujabban pezsgőt is készítenek a burgundi borból, melyet különösen Angliában és Amerikában értekesítenek.

Burgundi miniatur-képek

melyeket imádságos könyvek lovagköltemények stb. diszítéséül a XV. és XVI. században a burgundi hercegek megrendeléséből a Van Eyck testvérek iskolájából való festők készítettek.

Burgundi öltözék

az aranygyapjas rend miseruhája, mely Bátor Fülöp burgundi herceg megrendelésére készült és gazdag himzésü alakos ábrázolások díszítik. Az alakok arca lapos öltéssel a ruházata pedig gobelin módon arany fonalak fölött van előállítva. A himzésnek e csudás remeke a bécsi cs. és kir. kincstár tulajdona és évenkint egyszer használják, az aranygyapjasrend ünnepe alkalmával tartatni szokott misén.

Burgundi répa

(növ.), palócosan röviden csak: burbungyi, v. burbungyi répa, burbungyia vagy tehénrépa. Nem más mint cukorrépa. L. Cukorrépa és Takarmányrépa.

Burgundi széna

(növ.,:Medicago sativa L.), l. Lucerna.

Burgundi szőllő

Több hires francia szőllőfajta neve melyek közül legjelentékenyebbek a következők: 1. Kék B. (Pineau v. Pinot noir, Bordeaux petit noir; német neve: blauer Clävner, olasz neve: Pignolo). E fajtának köszönheti Franciaország borainak világhirét; a világ összes szőllőfajtái közül ez adja a leghiresebb vörös bort. Fürtje kicsiny, hengeres tömött; bogyója gömbölyü v. hosszukás sötétkék, hamvas, gyengén pettyezett; a bogyóhéj vékony; leve híg, édes, illatos. Hosszu metszést kiván. - 2. Korai kék B. (Madelaine noir, vigne d'Ischia; német neve: früher Clävner v. Jacobstraube). Az előbbi fajtához nagyon hasonló s attól csak korábbi, már augusztus végén beálló érésére, kisebb és lazább fürtjeire, továbbá vastagabbhéju bogyóira nézve különbözik. - 3. Piros B. (Pineau gris, német neve: Ruländer). Fürtje kicsiny, tömött, hengeres, bogyói kicsinyek, hosszad gömbösek, rozsdavörös szinüek. Igen édes, finom bort ad, mely főleg pezsgőgyártásra használatos. - 4. Fehér B. (Pineau blanc Blanc de Champagne). Fürtje kicsiny rövid, ,tömött; bogyói hosszukásak vagy gömbölyüek, világos sárgák áttetszők, gyengéden hamvasak, igen édesek és zamatosak. - 5. Korai fehér B. Az előbbi fajtához nagyon hasonló s tőle csak abban különbözik hogy koraibb érésü s hogy bogyói gömbölyübbek,,sárgás zöldek, feketén pettyezettek; kevésbbé nemes a fehér B.- nál.

Burgundi törvénykönyvek

(Lex Burgundionum), a germán burgundok népjoga az V. századból Gundobald király alatt készülvén Lex Gundobada-nak (Loi Gombette) is nevezik. Alkotó elemei régi burgundi jogszokások és a burgundi királyok rendeletei. A burgundoknak egymás közt való és a burgundoknak a rómaikkal való jogviszonyait szabályozza.; a burgundi rómaiaknak egymás között fennállott jogviszonyaira a lex romana Burgundionum vonatkozik (az u. n. Papianus, a VI. századból). Kiadták Bluhme, Monumenta Germaniae Historica, Leges III., 1863, és Binding, Fontes rerum Bernensium l. 1880.

Burhampur

(Boorhaumpoor), város a brit-indiai, Narbada divizióban (Provinces centrales), a Tapti jobb partján, 32125 tulnyomóan hindu lak., musszelin- és arannyal meg ezüsttel áttört szövetek készítésével. B. egykoron a mongol Dekán fővárosa volt, azóta nagyon aláhanyatlott. Az angolok 1861. vették végleg birtokukba.

Buri

v. boranok, 1. régi, a lygini törzshöz tartozó germán nemzetség a Visztula és Odera területén. - 2. B. a skandináv mitologiában Borr atyja, Ódin öregapja (l. o.). B. ugy kelt életre, hogy egy tehén (Audhumla) sós jégsziklákból nyalogatta ki.


Kezdőlap

˙