Cacalia

L., (bojtika, kákolya Diósz.), a fészkesek füve, de ma a régi C. génusz fajaiból többet más nemhez csatoltak (l. Csembők-virág, Bérclapu, Kleinia, Senecio), sőt a C.-t mint algénuszt az utóbbinak alá is rendelik.

Caoao

Adans. l. Csokoládéfa.

Cacabis

Kpa, tyukok rendjének fajdfélék (Tetraonidae) családjába tartozó madárnem. L. Fogoly.

Caccamo

város Palermo olasz tartományban, a Monte-San-Calocero nyugati lábánál, 7964 lak., mandola- és édesgyökér-kereskedéssel. Normann kastélyáról gyönyörü kilátás nyilik. C.- t Kakkabe néven 400. Kr. e. Hamilkar épitette.

Caccianiga

Antal, olasz iró, szül. Trevisóban 1823 jun. 30. Egyetemi tanulmányai végeztével Milanóban megalapította a Spirito Folletto c. élclapot, az 1848-diki szabadságharc után pedig Párisba ment, ahol hat évig tartózkodott. Visszatérve hazájába, egy ideig szülövárosa polgármestere, később parlamenti képviselő is volt, de csakhamar egészen a magánéletbe vonult vissza. Mint iró főkép nemzete társadalmának megjavitására akar hatni, kivált az olasz gazdasági viszonyokat tárgyalva számos népszerüen irt tanulmányban.

Cacciatori

olaszul a. m. vadászok; az olasz hadseregben a hegységek védelmére rendelt vadászcsapatokat C. delle alpi-nek nevezik (l. Alpesi csapatok), mig a közönséges vadászcsapatok neve bersaglieri (l. o.)

Caccini

Gyula, olasz zeneszerző, énekes és szaktudós, szül. Rómában ( ezért Giulio Romano-nak is nevezik 1560 felé, megh. Firenzében 1614 és 1640 közt. Legnagyobh érdeme az opera megteremtése: kezdte Bardi gr. pásztori jeleneteinek megzenésítésével; 1594-ben Rinuccini Dafné-jának részeit Perí-vel együtt zenésítették meg, ugyannak Euridicejéből Perivel 1600. (később mindegyikük külön) komponálta meg az első igazi dalművet. Egyéb szerzeményei: Apollón harca a kigyóval (Bardi szövegére), 1611-ben Le Nuove Musiche c. madrigal- s más dalainak gyüjteménye. Leánya Franciska az ő tanítványa, hires énekes- és zeneszerzönő, szül. Firenzében 1581-82 táján, férje Signorini Malaspina lett. Azért méltó az emlitésre, mert számos dalt irt és egy balletoperát.

Caceres

1. Spanyolország tartománya Portugália és Salamanca, Avila, Toledo és Badajoz tartományok közt, 19,863 km2 területtel, 339,793 lak. C. egészben hegyes vidék, amelyet a Tajo 2 egymástól különböző vidékre oszt. Az É-i természeti szépségekben gazdag; itt emelkedik a Sierra de Gredos, a de Gata; a D-i egyhangubb, de jobban van megmüvelve; ezen vonulnak át a Toledoi hegység kiágazásai a Guadalupei hegyek, a Sierra de Montanchez és de San Pedro. A Tajo mellékvizei; a Tietar, Alagon, az Almonte és Salor. Az éghajlat meleg, a föld termékeny, de nem igen müvelik. 13 partidora oszlik fel. Fővárosa: C. - 2. Az ugyanily nevü tartomány fővárosa, a C. patak mellett, 14,880 lak., malmokkal, bőrcserzéssel és gyapjufestőkkel; a régi város az alcazarral és a székesegyházzal hegylejtőn, az uj városrész a hegy körül félkör alakban terjed el.

Caceres

András Avelino, a perui köztársaság elnöke, szül. Huantában 1831 ápr. 12. Jogi tanulmányait Zimában elvégezvén, 1852. a Castillas felkeléséhez csatlakozott, ki öt mint katonai követségi titkárt Párisba küldötte. 1860. visszatérvén, az 1866. spanyol háboruban mint Prados hadsegéde vett részt, s 1876-78. mint ezredes Pierola ellen küzdött. A chilei háboruban vitézül harcolt s bár több izben vereséget szenvedett, 1885 márciusában mégis gyöztesen vonult be Linába. Ugyanez év decemberében Peru elnökévé választották s ezt a méltóságot 1886 juliusában foglalta el.

Cache

county Utah É.-amerikai államban, 5760 km2-nyi területtel, 8530 lak., Logan székhellyel.


Kezdőlap

˙