Cacouna

látogatott fűrdöhely Dominion of Canadaban, a Szt.-Lörinc partján, szép fogadókkal és 2000 lak.

Cactetec

l. Kaktuszfélék. - Cactus ., l. Kaktusz.

Cacumen

(lat.) a. m. valaminek teteje, csúcsa.

Cacus

a római mondában rendkivüli erejü rabló pásztor, Vulcanus fia. Midőn Hercules (l. o.) az Okeanos egy szigetén lakó Geryoneus barmaival Görögországba visszatérendő Itáliában Euandros király részéről vendégies fogadtatásban részesül, barmait a késöbbi Róma helyén, C. barlangja közelében legelteti. Ez a barmok ogy részét farkuknál fogva loppal visszafelé üregébe vonszolja, hogy ekként gazdájukat hamis nyomra vezesse. Midőn Hercules rájő a lopásra és keresi a hiányzó barmokat, a lábnyomok által félrevezettetve mármár belonyugszik a kárba, és tovamenni készül, midőn a barlangba rejtett állatok bőgése következtében a rejtekhelyet felfedezi. (De v. ö. Caca alatt a másik voeziót is.) C. ekkor félelmében sziklával eltorlaszolja a barlang nyilását, de Hercules egy a barlang tetején kiálló sziklatömböt kiszakít s igy a barlanghoz magának bejárást nyit. C. tüzet és füstöt okád támadójára, de ez buzogányával agyonüti. E mitosz csak egy a legtöbb indogermán népnél elöforduló zivatar mitosznak ó-itáliai gondolatvilágban való akklimatizálására vall.

Cadalso

spanyol város Toledo tartományban. A XVI. sz.-ban hires volt velencei módon gyártott üvegeiröl.

Cadalso

József (Cadahalso don José de), spanyol költő, szül. Cadixban 1741 okt. 8., meghalt Gibraltár ostroma közben 1782 febr. 27. Biscayai nemes családból származott; Párisban tanult, majd utazásokat tett Angol-, Olasz-, Német-, és Franciaországban és megismerkedett e nemzetek nyelvével és irodalmával. 1762. egy spanyol lovasezredbe lépett, s mint ezredes résztvett Gibraltár ostromlásában, ahol elesett. Műveinek nagy része Juan del Valle és J. Vasquez álnéven jelent meg. Nevezetesebbek: Los eruditos á la violeta (A divat szerinti tudósok, 1772); Cartas Marruecas (Mór levelek, Montesquieu Lettres persanes c. müvének utánzata); Noches Lugubres (Szomoru éjjelek); Sancho Garcia (tragédia). Költeményei: Los ocios de mi juventud (Ifjuságom szabad órái) 1773. jelentek meg. Összes műveit Madridban (1818) adták ki 3 kötetben; lirai költeményei pedig a Biblioteca de autores espanoles 69. kötetében (Madrid 1869) vannak meg.

Cada Mosto

(Cademosto) Alajos, ol. utazó, Afrika nyugati partjának kikutatója, szül. Velencében 1432., mogh. 1480. A portugál Henrik herceg fölfedező utra küldte a Kanári szigetekhez, és a Zöld-fokhoz. A benszülöttekkel való küzdelmei visszatérésre kényszeritették, de 1456. Uso Antallal ujra utnak indult és a Zöldfoki-szigeteket fedezte föl. Utóbb visszatért Veleneébe. Útleírásának címe: El libro de la prima navigazione a le terre de'Nigri de la Bassa Aethíopia (Vicenza 1507).

Cadaver

(lat.), l. Hulla. - Cadaverin, l. Kadaverin..

Caddo

county Louisiana É.-amerikai államban, 3450 km2 területtel, 22,720 lak., Shreveport székhellyel.

Cade

János (némelyek szerint: Alymere János), ir kalandor, ki 1450. Mortimer János néven, mint az utolsó marchi gróf állítólagos fia, VI. Henrik király ellen felkelést szervezett, 20,000 ember kiséretében mint « Kent kapitánya » Londonba vonult, a királynak több kegyeltjét kivégeztette, de eröszakosságai miatt 1450. julius 5-én a londoni polgároktól a városból kiüzetett. Futás közben elesett; halálával az egész felkelés véget ért.


Kezdőlap

˙