Cadéac

v. Cadiac, fürdőhely Hautes-Pyrénées francia départementban, a Neste d' Aure partján, 725 m. magasban. 283 lak.; négy kénes forrását görvély, szifilis, reumatizmus stb. ellen használják.

Cadeau

(franc.) a. m. ajándék.

Cadell

Ferenc, angol utazó, az ausztráliai Murray folyam kikutatbója, szül. Skótországban 1822., megh. 1879. 1848., mikor először járt Ausztráliában, már azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy nem lehetne-e a Murrayt hajózásra használni. 1851. csónakon lehajózván, majd gözösön a folyamon visszatérvén, csakugyan kímutatta, hogy nemcsak a folyam maga, hanem még mellékfolyói is használhatók közlekedésre. Késöbb hivatalos megbizatással Ausztrália északi partját kutatta ki. A Banda-szigetek egyikén meggyilkolták.

Cadenabbia

(ejtsd: kadenabbia), falu Como olasz tartományban, narancs és citromligetek közt, gyönyörü vidéken a Como Ny-i partján. A villa Carlottában Canovának több szobra és Thorwaldsennek Nagy Sándor diadalmenetét ábrázoló basreliefjei láthatók.

Cadenas

(francia, ejtsd: kádnász), függő lakat és átvitt értelemben a szekrényke v. láda, melyben a középkorban a fejedelmek evőeszközeiket, a kést, kanalat, serleget, tányért stb. elzárva tartották, hogy magukat igy a mérgezés ellen megvédjék. Az ilyen láda rendesen hajó (nef), későbben vár alaku volt és függő lakattal volt elzárva.

Cadenette

(franc., ejtsd: kadnett), a XVIII. század végén divatozott hajviselet neve, melynél a hajat hátul két varkocsba fonták s a kalap alatt két oldalt felkötötték.

Cadereita

(ejtsd: kadereita), város Mexikóban, Queretaro tartományban, a Panukoba torkolló San Juan mellett, 10000 lak.

Cadet

(ejtsd: kádé), ifjabb fiugyermek, akire a családi birtok oszthatatlansága esetén öröklött birtok nem száll. Magyarországon s több más államban a majorátust nem öröklő fiugyermek. A katonaságnál a. m. hadapród; l. o.

Cadet de Vaux

(ejtsd: kadé dö vó) Antal Elek, francia gyógyszerész és kémikus. Szül. Párisban 1743 szept. 13., megh. Nogent-les-Viergesben 1828 jun. 29. A College de Pharmacie tagja. Királyi cenzor is volt; a Journal de Paris megalapítója. Számos értekezést irt, melyek közül különösen a gazdasági kémia körébe tartozók a legértékesebbek.

Cadi

(ejtsd: kadi), Sierra de, a Pireneusoknak egyik ércben gazdag hegylánca, a Segre, Llobregat és Cardoner völgyei közt, Lerida és Barcelona tartományokban; legmagasabb csucsa a Pic du col de Jou (2535 m.).


Kezdőlap

˙