Caeduae

v. silvoe coeduoe (növ.) a. m. vágás: l. o.;

Caelator

(latin franc. ciseleur) a. m. vésnök, cizeláló. - Coelatura, véséssel, faragással, csiszolással való kimunkálás. L. Toreutika.

Caelestius

l. Pelagianizmus.

Caelius

Rufus Marcus, római szónok, szül. 82. (mások szerint 85.), megh. Thurioiban 48. Kr. e. azon zavargásoknak áldozatjaképen, melyeket a polgárháboruk alkalmával Caesar ellen, ki őt sokáig pártolta s prétornak is kinevezte volt, szított. Ciceronak, tanítójának tanusága szerint igen csiszolt beszédeket mondott, melyek azonban számunkra elvesztek. Tanítójával váltott leveleiből fenmaradt 17, melyek a Ciceronak (l. o.) barátjaival való levelezésének VIII. könyvét teszik. Le vannak fordítva Fábián Gábortól (Pest 1861-64, VII köt.), a III. és IV. kötetben.

Caelius mons

(Monte Celio), Róma hét halmának délkeleti része.

Caen

(ejtsd: kan), Calvados francia département fővárosa, az Odon és Orne összefolyásánál, az utóbbinak torkolatától 18 km.-nyire, tengeri csatorna mellett, amelyen 200 tonnás hajók a városig jöhetnek föl; (1891) 45201 lak., hires csipke-, tüll-, paszomántkészítéssel, kötél-, szappan-, kalap-, vászon-gyártással, vas- és rézművekkel és hajógyárral, élénk ló-, marha-, vajkereskedéssel. C. tiszta és rendesen épült város; legjelentékenyebb épületei: a Szent István temploma, amelyet Hódító Vilmos alapított 1066. és a XIII században ujra építettek, a hódító sirjával; a Szent Háromságról elnevezett apátság v. Abbaye-aux-Dames, melyet Vilmos neje, Matild alapított, az alapítóné siremlékével; Szent Péter temploma, gyönyörü kórussal és 80 m. magas toronnyal; az Université régi palotája Malesherbes és Laplace szobraival - az 1784-ből való igazságügyi palota és a Calix külvárosban a Maison-aux-Gendarmes egykori erőd. Terei közül legszebb a Place de la République XIV. Lajos bronzszobrával és Auber emlékével. Az Orne melletti sétahelyet százados fák árnyékolják be. C. számos tudományos intézetnek és társulatnak székhelye; van benne egy académie universitaire három fakultással (de sciences, lettres et droit), hidrográfiai iskola, zene-konzervatórium, természetrajzi gyüjtémény (Dumont d'Urville gyüjteményeivel), képtár (Tintoretto, Van Dyck-képekkel), archeologiai társaság, gazdag könyvtár (80000 kötet), süketnéma-intézet, botanikus kert, tudományos és művészeti akadémia stb. C. Malesherbesnek, Dumesnilnek, Aubernek, Segraisnek szülővárosa. Eredete ismeretlen: Neustria egyik jelentékeny városa volt. Hódító Vilmos fővárossá tette és megerősíttette. 1346. az angolok elpusztították, későbben 1417-50. birtokukban tartották. Tudományossága miatt Normandiai Athénnek nevezték. 1658. a nantesi ediktum vísszavonása következtében elnéptelenedett és hanyatlott. 1793. a girondei federalizmusnak volt egyik középpontja. Corday Sarolta Marat meggyilkolására innen indult el.

Caere

(a görögöknél Agylla, a feniciaiaknél «a gömbölyü»), régi város a déli Etruriában, a tizenkét városok egyike, kőfallal, hatalmas kőtömbökkel volt körülvéve s gazdag és virágzó város volt, lakosai főképen gabona- és bortermeléssel s kereskedéssel foglalkoztak. 353. a rómaiak által, akik ellen C. több más etruszk várossal egyetemben felkelt legyőzetett s területének felét kénytelen volt átengedni, s megkapta ugyan a római polgári jogot, de választási és minden egyéb tisztségi jog nélkül, vagyis viselte a római polgárok terheit, de a római polgárok jogaiban nem részesült, ugyanazért ezt a jogállapotot cerei jognak is nevezik. C. lassankint elhanyatlott, csak a császárság idejében lendült fel némileg meleg fürdői révén, melyek Bagni del Sasso név alatt mai napig is használatban vannak. A IV. századtól kezdve saját püspökei voltak s csak a XIII. században hanyatlott el végképen. Helyén jelenleg Cervetri (Caere vetus) falu áll, Ruspoli palotájával. Ezzel szemben a La Banditaccia halmon fedezték fel 1537. a régi Tyrrheni város rendkivül érdekes nekropoliszát. (L. az ábrát.) Ebben egész sor sirpadmalyok vannak a sziklákban melyek az etruszk lakóházakhoz hasonlítanak, kényelmes belsővel. Figyelemre méltó különösen a Tarquiniusok sirja és a Grotta dei Rilievi.

[ÁBRA] Etruszk sirboltok Cerenél.

Caerfai rétegek

(geologia), a kambri szisztéma alsó emeletének legfelsőbb rétegei különösen Angliában.

Caerleon

(ejtsd: karliön), város Monmouth angol grófságban, az Usk és Afon Llwyd összefolyásánál, (1891) 18486 lak., vasiparral. A rómaiak idejében Isca Silurum néven Britannia II. fővárosa volt: későbben a hagyomány szerint Artus királynak és lovagjainak székhelye. Számos régisége közül egy római amfiteátrum máig is Artur Tafeltrunde-ja nevét viseli.

Caermarthen

(ejtsd: kár-), l. Carmarthen.


Kezdőlap

˙