Cairngorm

(ejtsd: kerngorm), hegycsoport a Grampian-hegységben; a Spey és felső Dee közt. Legmagasabb csúcsa a Ben Macdui.

Cairngormi kő

az a sárga v. füstszinü topáz v. pedig még gyakrabban sárga szinbe hajló füstquarc, mely Skóciában Aberdeenshireben a Cairngorm nevü hegyen található, néha tetemes nagyságban. Megköszörülik és «cairngorm» v. «skót topáz» (scoth pebble) néven viszik kereskedésbe. A nép e sárga követ nemzeti kövének tartja és díszes ruháit ékesíti vele. E kő nélkül skótot díszben nem láthatni.

Cairns

(ejtsd: kérnsz) Hugh Mac Calmont gróf, angol államférfiu, szül. Irországban 1819 dec., megh. 1885 ápr. 2. Jogi tanulmányait Dublinben végezte s 1852. mint a konzervativ párt híve a parlamentbe lépett..1858. első államügyész, 1866. pedig korona-ügyésszé lett. Beszédei az angol irodalom legremekebb termékei között foglalnak helyet. 1867. Baron C. of Garmoyle címmel a peer méltóságot nyerte s ezután a Disraeli-minisztériumban 1868. és 1874-80-ig lord-kancellár volt. 1878. a királyné grófi méltóságra emelte.

Cairo

1. Egyiptom fővárosa l. Kairo. 2. város Illinois É.-amerikai államban, az Ohio és Misszisszippi összefolyásánál, 6-7 m.- nyi magas töltések közt, (1890) 10044 lak., élénk kereskedéssel.

Cairoli

Benedek, olasz államférfiu, szül. Páviában 1826 jan. 28. megh. Capo di Monte kir. villában 1889. aug. 8. 1848. részt vett a milanói fölkelésben és Ausztria elleni szabadságharcban, melyben négy testvére esett el. 1859-ben Garibaldi önkéntes csapatában harcolt 1860-ban pedig a parlament tagja lett. Nemsokára mint százados és az 1000 marsalai hős egyike résztvett Garibaldi sziciliai expediciójában, de Palermó mellett súlyosan megsebesült, mely bajából csak 1863. gyógyult ki. 1868. megint a képviselőház tagja lett, melyben a szélső bal vezére volt. 1878. márc. pedig elnökké választották meg s midőn emiatt Depretis minisztériuma visszalépett, a király C.-t bízta meg az uj kabinet megalakításával. Cortis visszalépése után C. vette át a külügyminisztérium vezetését. 1878. nov. 17. Passanante-nek Nápolyban Umberto király ellen elkövetett merénylete alkalmából C. a király védelmére kelvén, sebet kapott. Népszerüsége dacára a decemberben megnyilt kamarákban a vetélkedő pártvezérek, Crispi, Depretis és Nicotera megbuktatták, de 1879. ujból a minisztérium és a külügy élére állott s nem nyugodott, míg nehány nyomasztó adót el nem törült. Másrészt azonban az Italia irredenta iránt tanusított engedékeny magaviselete miatt Német- és Ausztria-Magyarország elidegenedtek tőle s a franciák tuniszi expediciója is meglepte őt, minek következtében 1881 máj. 14. állásától lemondott. Ezentul a parlamentben egy radikális csoport vezére és a pentarkiának tagja volt.

Caisse

(franc. ejtsd: késsz) a. m. szekrény, pénztár; C. d'amortissement az adósságokat törlesztő pénztár; C. d'épargne, takarékpénztár; C. d'escompte, leszámítolási vagy előlegezési pénztár; Caissier pénztáros. - C. des dépots et consignations. Ezen francia intézmény rendeltetése az államra bizott pénzeket kezelni. A legnagyobb része ezen pénzeknek birói vagy közigazgatási határozatokon alapuló letétek, óvadékok, alapok (biztosító intézetek) stb., melyek az állam függő adósságainak egyik, még pedig legjelentékenyebb részét teszik. Ezen letéti pénztár maga is mint takarékpénztár működik, amellett a többi takarékpénztár betéteit is elfogadja, ugy szintén a posta-takarékpénztárak pénzeit is. A betétek részben állami járadék vételre fordíttatnak, az illetők kérelmére bizonyos esetekben azonban hivatalból.

Caisson

(franc. ejtsd: késszon), vasszekrény melyet viz alatti alapozásoknál használnak. Rajzát és berendezését lásd Alapozás.

Caithness

(ejtsd: kethnessz) gel nyelven Cathuib, grófság Skócia ÉK-i szögletében, 1841 km2-nyi területtel, (1891) 37161 lak. Belőle nyulik ki a Noss- Duncasby-, Dunnet- és Holburn-head; a Duncasby Skócia ÉK-i, a Dunnet pedig É-i vége. Öblei a Sinclair és Thurso. C. Ny-on és D-en hegyes, nagyobbára azonban sík és mocsaras. Földjének több mint 1/4-e igen termékeny. Legelői terjedelmesek és juhai kitünő húst szolgáltatnak. Lakói a partjain fölváltva halászattal és földműveléssel, belsejében kiváltképen állattenyésztéssel foglalkoznak. Főhelye Wick; jelentékenyebb városa még Thurso, az ugyanily nevü öböl mellett.

Caius

egyike a legközönségesebb római neveknek (későbbi alakja Gajus). A régi egyház több szentje és nevezetes férfia viselte e nevet. 1. C., szt. Pál apostolnak Macedoniából származott hű kisérője. (Ap. Csel. 19, 29.) 2. C., szt. Pálnak Derbéből származó társa. (Ap. Csel. 20, 4.) 3. C., egy szt. Pál által megkeresztelt vagyonos korintusi polgár, kinek házában a keresztény egyházközség az isteni szolgálatot tartotta. (Kor. I. 1, 14. és Róm. 16, 23.) 4. C., kihez szt. János apostol harmadik levelét irta. 5. C., szt. Barnabás apostol tanítványa, milánói püspök. Kr. u. 85. évben vértanuságot szenvedett. 6. C., római preszbiter, majd a 200. év körül püspök, a montanisták és kiliasták erélyes ellenfele. Némelyek tőle származtatják a hires Muratori-féle kánont, mely a római egyházban a második század közepén elfogadott szentkönyveknek jegyzéke. 7. C. szent, pápa, dalmát eredetü, Diocletianus császár rokona, 283. római püspök, a keresztény hit buzgó apostola volt, és 296. valószinüleg vértanui halált szenvedett Galerius alatt. Emléknapja április 22.

Caivano

város Nápoly olasz tartományban, 6 km.-nyire Casoriatól, termékeny vidéken, (1881) 11511 lak., kir. kastéllyal, élénk kereskedéssel.


Kezdőlap

˙