Caix

Napoleon, olasz filologus, szül. Bozzoloban 1845., megh. Firenzében 1882-ben. Eleinte Parmában, később (1873-tól haláláig) a firenzei «Istituto superiore»-n tanárkodott. Egyike századunk legkiválóbb romanistáinak. Origini della lingua poetica italiana c. munkája e tudománynak legfontosabb könyvei közt foglal helyet. Egyéb művei közül a legfontosabbak: Studi di etimologia italiana e romanza; Saggio sulla storia della lingua e dei dialetti d'Italia; Sull' etimologia spagnuola stb.

Cajabamba

(ejtsd: kacha-), l. Riobamba.

Cajalit

mesterséges kőanyag, magnézia-cementből.

Cajamarca

(ejtsd: kachamarka). 1. É.-Peru egyik departamentoja, a Maranon és Amazonas departamentotól Ny-ra, 30525 km2-nyi területtel, (1876) 213391 lak. É-ról D-re az Andesek lánca vonul át rajta. Főkép buzát és kukoricát termel. - 2. C. fővárosa, Trujinotól 180 km.-nyire, 7215 lak., pamutkelme- és szalmakalap-készítéssel. A magasan fekvő és ezért hüvös éghajlatu város szabályos utcákból áll. Főpiaca közelében vannak az Atahualpa (l. o.) egykori palotájának romjai és az a kő, amelyen a szerencsétlen inkát kivégezték. Közelében (5 km.-nyire) vannak az 54 C.° meleg vizü inka-fürdők és egy stalaktit-barlang, a Hacienda de Porcon.

Cajanus

DC. (növ.), kajánuszbab v. katjanbab, hüvelyes cserje a meleg tartományokban egy faja van, a C. Indicus Spr. (Dolichos Catjang L.) K.-Indiában; de itt is valamint Dél-Amerikában, sőt Olaszországban is termesztik. Magva a braziliai angolaborsó; általában mint a mi borsónkat úgy eszik, de nem olyan jó. Zöld hüvelyéből salátát készítnek. Gyökerét, levelét és virágját orvosságnak használják.

Cajeputfa

l. Melaleuca.

Cajetan

biboros, tulajdonképi nevén De Vio Tamás Jakab, született Gaetában (innen nevezik Gaetanusnak vagy Cajetanusnak) 1469. a nápolyi királyságban, előkelő családból, meghalt u. o. 1534 aug. 9. 1484. a domokosok rendébe lépett s több olaszországi főiskolában tanult és később tanított. 1508. a rend generálisa lett, s mint ilyen II. Gyula pápa tekintélyét védelmezte a pisai zsinat (1511) ellen. 1517. biboros, következő évben palermoi érsek, 1519. gaetai püspök lett. Midőn, Luther nyilvánosságra hozta tételeit, C. egy művecskében alaposan kifejtette ellenében a búcsuról szóló kat. tant. 1518. mint pápai követ Németországban járt, hogy a császárt és a német fejedelmeket a török ellen intézendő hadjáratra birja. Egyidejüleg azzal is megbizták, hogy Luthert idézze meg és hallgassa ki, mit meg is tett, de eredménytelenül. Azután több művet irt Luther ellenVI. Adorján pápa 1523. gazdag pénzsegéllyel Magyarországba küldötte, hogy a törökök ellen támadó hadjáratot szervezzen, ami azonban a pápa közbejött halála és egyéb okok miatt meghiusult. 1527. Bourbon herceg Rómát bevévén C.-t is foglyul ejtette s csak 5000 aranyon bocsátotta szabadon. Minden vagyonát a szegényekre hagyta. Irodalmi munkássága a filozofia, dogmatika, de főleg a szentirás-magyarázat terén mozgott; Aquinói szt. Tamás Summájához és csaknem valamennyi szent könyvhöz magyarázatokat irt, melyekben folytonosan tekintettel volt az eredeti szövegre. Némely merész teologiai nézete és szentirás-magyarázata már életében heves vitákra és támadásokra adott okot.

Cajla

kisk. Pozsony vm. szempci j.-ban, (1891) 1281 tót és német lak. C. és Almás határában vaskovand-, mangán- és ásványfestékbányák vannak melyek a cajlai Szt. Ágost-féle vaskovand-vállalat tulajdonát teszik; a feltárt vaskovand-mennyiség mintegy 1 millió q., a bányamérték 58,6 ha.; termeltetett (1891) 6720 q. vaskovand. Ugyanitt van Seybel testvérek kénsav- és vasgálicgyára, mely termékeit a Balkán-félszigetre szállítja; az itt, Bazinban és Perneken levő bányákban és kohókban (1887) 40000 q. kénkovand, 132 q. antimón, 24688 q. kénsav s 3905 q. vasgálic termeltetett, összesen 140000 frt értékben; a munkások száma 103.

Čajnica

(ejtsd: csajnica), járási székhely Boszniában, Sarajevo kerületben, Goraždától DK-re, 1327 lak., szép mecsettel; gör. kel. templomát mint búcsujáróhelyet sokan látogatják.

Cajon

suly Chilében=64 quintale v. 6400 font á 460 gr.


Kezdőlap

˙