Calatrava-szekrény

melynek vaspántokkal gazdagon diszített csapó ajtaja, belül pedig arabeszk diszítményü számos apró fiókja van. Nevét Ciudad Real tartományban levő spanyol várostól kapta. Másként vargueno a neve Toledo tartománynak Vargas városától.

Calaveras

county Kalifornia É.-amerikai államban, 2500 km2-nyi területtel, 10000 lak., székhelye: San Andreas.

Calbe

járási székhely Magdeburg porosz kerületben, a Saale mellett, (1890) 9609 lak., posztókészítéssel és cukorgyártással.

Calcaneus

l. Sarokcsont.

Calcar

(lat.) a. m. sarkantyu (l. o.); calcaratus a. m. sarkantyus.

Calceola-márga és mészkő

(geol.), a devonszisztéma középső emeletének egyik rétege.

Calceolaria

L. (növ.), l. Papucsvirág.

Calceus

(lat.) a. m. cipő, mellyel a rómaiak a nyilvánosságban megjelentek. Szobrokon épp ugy férfiak mint nők lábain látható. Zárt, a mai magas női cipőkhöz hasonlít. A szinben és diszítésben voltak azonban különbségek, melyek az egyes osztályokra jellemzők voltak. Az u. n. C. senatorius fekete bőrből készült, négy, egészen a lábikrákig felérő szij szorította a lábhoz, elől pedig egy félholdalaku lemez diszítette. A legmagasabb osztályt megillető C. patricius, eredetileg az albai királyok viselete, vörös bőrből való volt, magas talpu s a szijakat az alsó lábikrák körül kapcsokhoz erősítették. A lovagok és egyszerü polgáremberek fekete C.-t hordtak; az utóbbiakénak tulajdonképeni neve pero volt, a bokáig ért s egyszerüen be volt kötve.

Calcio

(ejtsd: kalcsio), olasz labdajáték, mely abban áll, hogy a labdát lábbal rugdossák tovább, amire különben már neve is (lábrugás) utal.

Calcit

l. Mészpát.


Kezdőlap

˙