Calderwood

(ejtsd: kaldervúd) Henrik, skót filozofus, szül. Peeblesben 1830 május 10. 1868 óta az edinburghi egyetem tanára. Munkái közül említést érdemelnek: On Teaching (1874, uj kiad. 1881); Handbook of Moralphilosophie (1885); The Relation of mind and brain (1879 és 1884); The relations of science and religion (1881).

Caldiero

falu Veróna olasz tartományban, 14 km.-nyire Verónától 2520 lak. Kéntartalmu meleg forrásokkal. Két izben ütköztek itt meg az osztrák hadak a franciákkal; 1796 nov. 12. Alvinczy visszaszorította Napoleont 1805 okt. 29-31. pedig Massena győzedelmeskedett Károly főherceg csapatain.

Caldonazzo

falu D.-Tirolban Borgo ker. kapitányságban 4 km.-nyire Levicotól, (1890) 1962 lak. mellette van az 5 km. hosszu, 2 km. széles szép C.-tó, fölötte pedig egy kastély romjai.

Caleçons

(franc, ejtsd: kaleszón), alsónadrág; C. de bain, fürdő-; C. de nageur, uszó-nadrág.

Caledon

(ejtsd: keledn) 1. az Oranje mellékfolyója D.-Afrikában; 2. kerület a Fokgyarmat DNy-i tartományában, 4590 km2-nyi területtel és .12192 lakossal.

Caledonia

(lat.) a mai Skótország azon része, mely a rómaiaknak nem volt alávetve; déli határa különböző időben különböző volt, aszerint amint a rómaiak Britannia határát megállapították. L. Britannia. Lakosai a déli részekben a novanták, selgovák, otadinok és damnoniok; E. felé a C.-k, kik a rómaiaknak sohasem hódoltak meg.

Calefactor

(lat.) a. m. melegítő; fűtő. L. még Kalefaktor.

Calembourg

(franc., ejtsd: kalambúr), elmés szójáték hasonló szavakkal és hangokkal, de különféle értelemben mint p. o. «Voltál-e Püspök Ladányban?» «Nem voltam én soha.» «Lehetetlen! Hisz a szomszéd faluban lakol.» «Hja, Ladányban voltam, de püspök soha sem voltam Ladányban.» A C. eredetére és jellemzésére nézve a nézetek eltérők. Némelyek szerint egy Calembourg nevü párisi gyógyszerésztől származik, a ki a mult század elején élt s efféle elmés szójátékokkal feltünést keltett mások szerint pedig Calemberg vesztfáliai gróftól, aki XV. Lajos udvarában élt s ott a francia szavakat a legmulatságosabb módon összekeverte. Legujabban Chasles Philarete a Pfaffe vom Kalenberg c. régi népies könyvvel hozta összeköttetésbe. C.-okban eddig a franciák és angolok vitték a legtöbbre, az előbbiek közt különösen Bievre marquis. Nálunk is divatos a C., kivált a fejlődésnek indult élclapirodalom révén. (V. ö: Les joueurs de mots, Páris 1866; La Pointe és Le Gai: Dictionnaire des Calembourgs et des jeux de mots; u. o. 1884.)

Calende

(lat.) minden hónap első napja melyet a rómaiak ünnepélyek közt ültek meg. A kalendákon visszafizették a kölcsönöket, azért calende tristesnek is nevezték. - Ad calendas graecas, l. o.

Calendarium

(lat.) a. m. adósságok lajstroma, melyet egy arra külön rendelt szolga vezetett. L. Kalendáriom és Naptár. - C. Gregorianum, l. Gergely-féle naptár.


Kezdőlap

˙