Chichen-Ica

(ejtsd: csicsen-), falu Jukatan mexikói államban Izamaltól 50 km.-nyire. A C. azt jelenti: «Ica kútja» v. talán: «A csepp kútja» E nevet a város a meredek sziklafalak közt levő mély vizmedencétől kapta, melyet különös tiszteletben tartottak. Száraz esztendőkben itt áldoztak az esőistennek drágaköveket és gyermekeket, melyeket a medence felső részén épített templomból dobtak a vizbe. Ismeretes a közelében levő aztek régiségekről, amelyek közül kiválik egy 59 m. széles és 22 m. magas kőpiramis és rajta egy hatalmas romokban heverő épület, amelynek csaknem háromszögü boltozata részben fából készült.

Chichester

(ejtsd: csicsesztr), Sussex angol grófság régibb fővárosa, 23 km.-nyire Portsmouthtól, a Southdowns halmok között elterülő síkságon, kanyargós öböl belső végében, (1891) 7842 lak. akik jelentékeny kereskedést üznek mezőgazdasági termékekkel. A rómaiak Regnuma, a heptarkia korában már jelentékeny város volt Cissanceaster név alatt; későbben aláhanyatlott; de ujra fölvirágzott, midőn 1070. Hódító Vilmos Selseaból a püspökséget ide helyezte át. A következő században kezdték meg székesegyházának építését, amelyet 1330. fejeztek be. C. e büszkesége, a yorki székesegyház után Angliában a legnagyobb templom, 127 m. hosszu, különálló toronnyal, szép üvegfestményekkel. C.-től 5 km.-re van a Goodwoodpark Richmond hg. kastélyával.

Chichimeca

(ejtsd: csicsimeka). A mexikóiak igy nevezték Északamerika északi és nyugati részén lakott harcias, vadászatból élt törzseket, sőt azt állítják, hogy magok, a mexikóiak is arról a vidékről származtak s dicsekedtek chichimecai eredetükkel. Chichimecainak mondták magukat Texcoco királyai, valamint Huexocineo és Tlaxcalla népei. Chichimecainak nevezték még azokat a nahuatlaki hódítókat, akik Veracruz partjaiig előhatoltak. De megemlítendő, hogy a Chichimeca nevet a Maya-családból eredt különféle törzsek nem használták, sőt magukat azoktól határozottan megkülönböztették.

Chichma-szem

(növ., semina Cisme v. Chichme), a Cassia Absus L. keletindiai és középafrikai, valamint a C. akakalis Royle belső-ázsiai fáknak nagyon keserü magva. Egyiptomban szemgyuladás ellen használják, már a régi görögök is szemfájás ellen ajánlották.

Chickahominy

(ejtsd: csikkehomini), Yorkrivernek mellékfolyója Virginia É.-amerikai államban. Hiressé azon csaták tették, amelyeket partjain 1862 május 31. és junius 1-én Johnstone, a konfederáltak vezére, Mac-Clellan unionista vezér ellen vívott és amelyek következtében ez utóbbi visszavonulni kényszerült.

Chickamauga

(ejtsd: csikkemâge), a Tennessee egyik kis mellékvize Tennessee É.- amerikai államban; ismeretes azon ütközetről, amelyet partjain 1863 szept. 19. és 20-án Rosekrans unionista vezér Braggal, a konfederáltak generálisával vivott; első nap Bragg visszaszoríttatott, de másnap fényesen győzött.

Chickasaw

(ejtsd: csikkaza) 2 county az Egyesült-Államokban; az egyik Jowában, 1658 km2 területtel, 10180 lak., New-Hampton székhellyel; a másik Misszisszippiben, 2850 km2 területtel, 19899 lak., Houston székhellyel. A benszülött lakók appalacs-indusok, kik szájhagyományuk szerint nyugat felől származtak Alabama vidékére; onnan pedig mostani hazájukba. Összeolvadván a velök rokon choctawokkal, manapság parlamentáris rendszer szerint kormányozzák magukat. A művelődésben is nagyot haladtak. Szaporodóban vannak, ami a kiveszőfélben levő indusoknál vajmi ritka.

Chiclana de la Frontera

(ejtsd: csiklana-), járási székhely Cadiz spanyol tartományban, Cadiztól 22 km.-nyire a Lirio partján, (1887) 12348 lak., hires, bikaviadaloknak szánt arenával. Házai nagyobbára kertektől vannak körülvéve. Környékén kitünő borokat szüretelnek. A város mellett két kénes ásványvizforrás fakad: a Pozo de Braca és a Fuente Amarga.

Chiclayo

(ejtsd: csiklajo), járási székhely Peruban, Lambayeque départementban, (1889) 13000 lak., salétrombányászattal, dohány- és szalmakalapkereskedéssel.

Chicopee

(ejtsd: csikopi), város Massachusetts É.-amerikai államban, Hampden countyban, a Merrimac mellékfolyója, mellett, (1890) 14050 lak., a folyó hajtó erejét pamutszövésre, fegyver- és szerszámgyártásra használják.


Kezdőlap

˙