Ciróka

a Laborc baloldali mellékvize, ered a K-i Beszédekben, az orosz-ruszkai hágó alatt, Dny-nak folyik, Szinnán alul tágabb völgybe lép s Lacfalvánál a Laborcba ömlik. Hossza mintegy 50 km.

Ciróka-Béla

község, l. Béla 1.

Ciróka-Hosszumező

kisközség Zemplén vm. szinnai j-ában, (1891) 1400 tót lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral, Berger E. és társa hajlított butorkésyítő-gyárával, mely évenként 1500-2000 m3 bükkfát dolgoz fel s 240 munkást foglalkoztat; fiókműhelyei Ciróka-Bélán és Homonnán vannak.

Cirpan

(ejtsd: csirpan), város Kelet-Ruméliában, Stara Zagora kerületben, 11/2 órányira a vasuttól, (1888) 11 024 lak. A város külseje egészen törökös, bár alig 700 török lakik benne, Abdul Kerim pasa szülővárosa. A városról a XVII. században történik először említés. A vidék római középpontja a mai Hisszar-Kaszaba nevü romhalmaz helyén állott Cakyrlar és Sary-Ismail közt.

Cirquenizza

(Cirkvenica), község Horvát-Szlavonországban, Modrus-Fiume vm. novi-i j.-ban, (1891) 2635 horvát-szerb lak., tengeri kikötővel, hadi tengerészettel, gőzhajó-, posta- és távirdaállomással, postatakarékpénztárral. Mint politikai községnek 3337 lak. van. Legujabban József főherceg kezdeményezésére mozgalom indult meg tengeri fürdőhely és téli gyógyhely létesítése iránt.

Cirragra

l. Lengyelfürt.

Cirrholit

a lazulittal rokon ásvány, viztartalmu aluminium-mész-foszfát; vaskosan találják Svédország Scania Westana vasbányájában.

Cirrhosis

(gör.-lat.), táplálkozási zavarok következtében fellépő megbetegedése egyes szerveknek p. a májnak, tüdőnek, melyet a kötőszövet túlságos szaporodása jellemez, mikor a szerv a rendesnél tömöttebb lesz, működési képessége pedig megcsökken. A cirrhotikus máj mellett az epe szabad elválasztásának és kiürülésének akadályozása miatt rendesen sárgaság fejlődik. Nagyobb fokában, melyen célszerü életrenddel is csak igen keveset lehet segíteni.

Cirripedia

a héjjasok (Crustacea) állatosztályának egyik rendje. L. Kacslábu rákok.

Cirrus

Cirro-cumulus. Cirro-stratus, l. Felhőalakok.


Kezdőlap

˙