Cis moll

a cis alaphangból kiinduló lágy (moll) hangnem, melynek előjegyzése 4 # tehát az E-dur hangnemmel párhuzamos. C. m. hanglépcsőjének egyes fokai a következők; cis, dis, e, fis, gis, a, h.

Cissampelos

L. (növ.), a menispermum féléknek fűnemü vagy fás szalagjai, 18 fajjal, leginkább Amerika tropikus tartományaiban. Csapó «Isten-pohárkája-fű»-nek nevezi (l. o.). Virága apró, szembe nem tünő, kétlaki, fürtös v. sátoros, csonthéjas gyümölcse csaknem gömbölyü. A C. Pareira L. Nyugat-India, Mexikó és India iszalagcserjéje. Levele kerekded, bársonyszőrü. Hímvirága álernyős, termő virágai csembők-alakuak. Gyümölcse piros. A C. gyökerében és kérgében, pelosin van.

Cissey

(ejtsd: szissze) Ernő Lajos Oktáv Courtot de, francia tábornok, szül. Párisban 1811 dec. 23., megh. u. o. 1882 jun. 15. 1830. a st.-cyr-i katonai iskolába lépett s 1835. hadnagy lett, több éven át Afrikában szolgált, hol hírnevet szerzett és Constantine megvételében s az Isly melletti győzelemben részt vett. Végig harcolta a krimi hadjáratot. 1863. III. Napoleon császár hadosztályparancsnokká léptette elő. Az 1870. háboru kitörésekor a 4. hadtest (Ladmirault) 1. hadosztályának parancsnoka. Ezután Stiehle porosz tábornokkal megállapította a metzi kapituláció feltételeit, amikor azután mint hadi fogoly Németországba került. A frankfurti béke aláirása után visszatért Franciaországba és a Mac Mahon parancsnoksága alatt álló versaillesi hadseregbe lépett, mely a commune lázadásának leverésére készült. C. vezette az ostromot Páris déli külvárosai ellen s 1871 máj. 22. a városba nyomult és a Szajna balpartján fekvő városrészeket kerítette hatalmába. A febr. 8. választások alkalmával beválasztották a nemzeti gyülésbe, jun. 6. pedig Thiers elnök hadügyminiszterré nevezte ki, mely állásban ernyedetlen buzgóságot fejtett ki. Midőn Thiers lemondott, C. is (1873 máj. 24.) visszalépett, mire Mac Mahon elnök őt a Toursban állomásozó 9. hadtest parancsonkává nevezte ki. 1874 máj. 22. Mac Mahon a Broglie-minisztérium bukása után C.-t bizta meg egy uj kabinet alakításával, melyben az elnökséget és a hadügyi minisztériumot vette át. Az előbbit már 1875 márc. engedte át Buffetnek, de hadügyminiszternek megmaradt 1876 aug. 16-ig, hogy a hadsereg ujjászervezését keresztülvigye. 1876. végén beválasztották a szenátusba s 1878. a 11. nantesi hadtest főparancsnokává nevezték ki. 1880. sajtóperbe keveredett, mely egy Kaulla nevü, idegen kalandornővel való viszonyát hozta napvilágra s habár az esküdtek kötelességmulasztásban egyáltalán nem találták bűnösnek, a főparancsnokságtól mégis megfosztották.

Cissus

L. (növ.), l. Falzatlomb.

Cis-Sutlej States

(ejtsd: szisz szatleds-sztetsz), neve egy brit komisszariátusnak a Pendsabban, K.-Indiában; magában foglalja Ambala, Ludhiana, Firuzpur és Hiszar járásokat, Patiala, Dsind és Nabha hűbérállamokat. A komisszárius székhelye: Ambala.

Cisszoid

(repkény vonal) egy Diokles által feltalált harmadrendü sikgörbe. Keletkezése a következő: Az adott OA átmérőjü kör tetszőleges Q pontján s annak állandó O pontján át egyenest húzunk, mely a körnek A-ban vont érintőjét R-ben metszi; azután erre az egyenesre felrakjuk az OP=QR vonaldarabot. A C. az igy nyerhető P pontok mértani helye. E görbének O-ban csúcsa van, mely őt két OA-ra vonatkozólag szimmetrikus részre osztja. Mindkét rész OA-ból nézve domboru s a körnek A-ban vont érintőjéhez aszimptotikusan közeledik. A C.-nak Diokles-féle keletkezését illetőleg v. ö. Cantor, Geschichte der Math. I. 306. l.

[ÁBRA] Cisszoid.

Cista

(lat.), Ciszták.

Cistaceae

v. Cistineoe (növ.), l. Bodorrózsafélék.

Cisterna

(lat.), viztartó. Mesterségesen készített, a sziklába vájt vagy falazott, de mindkét esetben belül szorgosan bevakolt tartó az esőviz fölfogására, hogy vizszegény vidékeken vagy hegyek tetejére helyezett épületekben (várak) az iható vizet szolgáltassa. A C.-kba vezetett esővizet először átlyuggatott kő- vagy famendencében fogják föl; a szennyet itt hátrahagyva, csöveken át homokkal, kaviccsal telt tartókba vezetik, melyeken keresztül lassan szivárog át a tulajdonképeni C.-kba. A C.-k többnyire boltozottak és ha nagyobbak, a boltozatot oszlopsorok vagy középfalak tartják. A C.-k fenekén és boltváll-magasságában gyakran egy-egy elvezető csatorna van elhelyezve; az első azért, hogy a C.-t néha egészen ki lehessen tisztogatni, a 2. azért, hogy az esetleges fölösleges vizet elvezesse. A rendesen magaslatokon épült középkori várak és zárdák C.-i sokszor igen elmés, átgondolt szerkezetüek voltak. Ujabb időben tűzoltási célokra való tekintetből is építenek C.-kat s pedig vagy fából a föld felett, vagy pedig vizáthatatlanul falazva a földbe sülyesztve, sőt néha be is boltozva. Hogy céljának megfeleljen, legalább 3-10 köbm. vizet kell tartalmaznia s gyakrabban kell tisztítani. A tűzoltóságoknál vászon C.-t is alkalmaznak, mely csuklós vasrudak körül varrt vászonból készül, a csuklós izületekben laposra összecsapható és a tűz helyén rövid pillanatok alatt ujra felállítható.

Cisternino

(ejtsd: csiszternino), város Bari olasz tartományban, a Terra d'Otranto határa közelében, (1881) 6049 lakossal, szép plébánia-templommal.


Kezdőlap

˙