Cisticercus

(állat), l. Hólyagfark.

Cistiflorae

(növ., bodorrózsaképüek), Eichler rendszerében a kétszíküek szabadszirműinak egyik rendje.

Cistineae

v. Cistaceoe (növ.), l. Bodorrózsafélék. - Cistus L., l. Bodorrózsa.

Cistis

(gör.-lat.) a. m. hólyag, l. Epehólyag.

Cistocele

(gör.-lat.) hugyhólyagsérv.

Cistotomia

(gör.-lat.), hugyhólyagmetszés, l. Hugykő.

Ciszalpin köztársaság

Ez a neve a cisz- és transzpadáni köztársaságból alakult és Ausztria által a campoformioi békében elismert olasz államnak, melyet Bonaparte tábornok 1797 jul. 9-én köztársasággá kiáltott ki. Magában foglalta Lombardiát Mantovával, Bergamót, Bresciát és Cremonát, Veronát és Rovigot, a modenai hercegséget, a massai és carrarai hercegségeket és a pápai birtokhoz tartozó Bolognát, Ferrarát és Mesolát, végre a Romagnát. Ugyanezen év okt. 22. óta Napoleon még Veltlint Bormioval és Chiavennával a graubündeni svájci kantont is a köztársasághoz csatolta, melynek nagysága kitett összesen 43 000  km-tert, 31/2 millió lakossal. Milano volt fővárosa, melyben a direktorium öt tagja és a törvényhozó testület, továbbá a 80 főből álló tanács és egy 160 tagu nagy tanács székelt, A C. véd- és dacszövetség s kereskedelmi szerződés értelmében szoros viszonyban állott Franciaországgal, melynek hadai a köztársaságot megszállva tartották. Bonaparte nevezte ki az első direktoriumot. A francia forradalom vivmányait ez uj államra is kiterjesztették. 1799-ben a szövetséges oroszok és osztrákok megdöntötték ugyan a köztársaságot, melyet azonban Bonaparte az 1800. marengoi győzelme után azonnal helyreállított. Ez alkalommal a köztársaság uj alkotmányt nyert, 50 tagból álló tanáccsal (Consulta) és egy 9 főből álló végrehajtó hatósággal (Governo). 1800 szept. 6. a navarrai és tortonai területtel nagyobbították a köztársaságot, melyet Ausztria és lunevillei békében ujból elismerni volt kénytelen. 1802 jan. 2. az ŤOlasz köztársaságť-féle cimet kapta s Bonapartét választotta meg első elnökéül, d'Erile Melzi Ferencet pedig alelnökéül. De már 1805 márc. 17. megszünt létezni; e napon ugyanis I. Napoleon császár a köztársaság részéről küldöttség által felajánlott olasz királyság koronáját elfogadta. Ez az uj ország azután 1814-ig, a franciáknak Olaszországból való kiszorításáig állott fenn.

Ciszlajtánia

Az osztrák-magyar monarkiának lajtántuli része, azaz a birodalmi tanácsban képviselt országok és tartományok.

Ciszpadán köztársaság

állam, melyet Bonaparte tábornok 1796 szept. 20. a lodii csata után, a transzpadáni köztársasággal együtt alapított. Eleinte Modena, Reggio, Ferrara és Bolognából állott s alkotmánya megegyezett a francia köztársaság alkotmányával. A háromtagu direktórium mellett 60 tagból álló nagyobb tanács és a 30 tagot számláló öregek tanácsa állott. Az ország 10 departmentre oszlott s körülbelül egy millió lakost számlált. De Modena és Reggio az alakulóban lévő ciszalpin köztársasághoz kivánkoztak csatlakozni, amiért Bonaparte a pápai birtok egy részével akarta kárpótolni: de miután a Romagna is a cizalpin köztársaságba vágyott belépni. Bolognát és Ferrarát is ahhoz csatolták 1797 julius havában. Igy semmisült meg az a köztársaság, melyet elnöke Facci hizelgőleg Bonaparte győzelmei idősebb leányának mondott.

Ciszrenán köztársaság

(a Rajna innenső partján fekvő köztársaság). A francia forradalmi hadseregek diadalai hatása alatt a franciák a Rajna balpartján Köln, Bonn és Aachen városokból, francia védnökség alatt álló köztársaságot akartak alapítani, melynek a fentebbi nevet adták. A köztársaság szervezése azonban elmaradt, mivelhogy Ausztria, a campoformioi békekötés egyik titkos pontja értelmében, a Rajna balpartjának Franciaországba való bekebelezésében megnyugodott.


Kezdőlap

˙