Citvorgyökér

(növ.), a Curcuma Zedoaria Roscoe (C. Zerumbet Roxb.) tőkéje (radix Zedoariae officinalis), fűszernek és gyomorerősítőnek használatos.

Citvormag

helyesebben citrom-virág (növ., semen contra, semen cinae v. flores cinae levantice), l. Üröm.

City

l. Cité.

Ciudad

(spany., ejtsd: sziudad, portug. Cidad), Spanyolországban és gyarmataiban elsőrendü város, melynek - ellentétben a villa-val - saját törvénykezése van; azért több spanyol városnév kezdete.

Ciudad Bolivar

l. Bolivar.

Ciudadela

egykori fővárosa Menorca spanyol szigetnek, annak Ny-i végében, püspöki székhely, (1887) 8447 lak. Régi erődítményei és falai omladoznak; házai tiszták és csinosak; sok köztük a menorcai nemességé. Székesegyháza szép gót épület. Kikötője védett, de elhomokosodott. A várostól D-re a falszerü partokban barlangok vannak, amelyekben a viz nagy lármával zúdul be; a lakosság Fuelle del Diablo-nak (az ördög fujtatója) nevezi.

Ciudad de la Plata

régibb spanyol neve Sucre (l. o.) városnak.

Ciudad de las Casas

Mexikóban, l. San Cristobal de los Llanos.

Ciudad de los Reyes

legrégibb neve Limának (l. o.).

Ciudad Real

1. Spanyolország egyik legnagyobb tartománya Toledo, Cuenca, Murica, Jaen, Cordoba és Badajoz közt, 19 608 km2 területtel és (1887) 292 291 lak. (1 km2-re 15). É-on a Toledoi-hegyek, D-en a Sierra Morena ágai nyúlnak bele. Területe azonban nagyobbára fensík, a Mancha, amely déli részében egyenletesebb, rútabb és szárazabb, északi részében változatosabb. A Guadiana folyik a tartományon keresztül, amely itt veszi föl a Giguelat, Banelost és az Azuelt. Terméketlenségének oka a vizhiány, ahol ez nincs, a föld rendkivül jól fizet. A Vadapennas környéki bor kitünő. Ásványokban, kénesőben, ezüstben, ólom-, réz-, vasércekben, szénben, salétromban stb. rendkivül gazdag, de Almadent kivéve a bányászatra semmi gondot sem fordítanak. A házi állatok, különösen juhok és szarvasmarhák jó minőségüek. Ipar és művelődés el van hanyagolva. C. 10 járásra (partidos judiciales) oszlik. V. ö. Madoz: Dicc. geogr. estad. hist. de Espana. - 2. Az ugyanily nevü tartomány fővárosa, 640 m. magasban, termékeny, de száraz fensíkon, 263 km.-nyire Madridtól, püspöki székhely, (1887) 14 702 lak., durva posztó-, olaj-, kesztyükészítéssel és malomiparral. Székesegyháza szép gót épület. Régi falainak maradványai még láthatók; egyébként az egész város képe nem tesz kellemes hatást. Sebastiani francia vezér 1809 márc. 27-én itt győzelmet vívott ki a spanyolokon.


Kezdőlap

˙