Clapot

pamutszövetek fehérítésénél s festésénél használt mosógép; l. Fehérítés.

Clapperton

(ejtsd: klappertn) Hugh, angol utazó, szül. Annanban, Skótországban 1788., megh. 1827 ápr. 13. Ifju korában többször járt Amerikában egy kereskedőhajóval. 1814. a hadi tengerészethez vették föl és az Erie-tavon volt szolgálaton. 1817. az angol «Afrikai társaság» expediciójával Bornuban és Szokotoban. 1825. ugyanoda küldte ki az angol kormány, főképen a Niger kikutatására. C. volt az első európai, aki Közép-Szudánba eljutott és a Niger alsó folyásáról meg a Csad-tóról saját tapasztalatai alapján adhatott hirt. Két utazását Barrow adta ki: Narrative of travels and discoveries in Northern and Central Africa (1826) és Journal of a second expedition into the interior of Africa (1829. Németül 1830) cím alatt. Landertól megjelent Records of Clappertons last expedition to Africa.

Claque

(ejtsd: klakk) a. m. taps.

Claquehutes Frigyes

Igy fordította egy hirlapiró a következő passzust: «Feder des Claque-Hutes». A C. felkapott szó lett a hirlapirodalmi szeles munka kigunyolására.

Claqueur

(franc., ejtsd: klakör), fizetett tapsolók neve a párisi szinházakban. Azt tartják, hogy a megrendelt taps Nerótól származik, az ő «Plaudite, amici!» véghörgése ismeretes. Hanem a kikönyörgött tetszésjel ősapja félszázaddal később Largius Licinius rétor volt, aminek szem- és fültanuja volt M. Fabius Quintilianus rétor (megh. Kr. u. 118.). A tapsért fizető gyönge lelkek őseit nem nevezi meg a krónika, de azt tudjuk, hogy a mondott időtájban már fizettek 3 dénárt fejenkint a tapsolóknak. Nem sokkal utóbb azonban eltünt ez a dicstelen szokás, mig másfél ezer év mulva nem alacsonyabb személyiség, mint maga Mária Antoinette kezdett ismét tüntető tapsot rendezni, mindjárt egész förgeteget. Rendkivül képzett és szenvedélyes zenész lévén mindent elkövetett, hogy korának Wagner Rikárdját, az 1787-ben elhunyt Gluck Kristófot, fényes siker koronázza törekvéseiben, s ezért az Alceste opera első előadásakor (1776 ápril 24.) sógorait, Artois és Provence grófjait fölbiztatta, hogy minden ismerőst birjanak rá tapsolásra, mindannyiszor valahányszor ő, a királynő összecsapja legyezőjét. Ez a kisérlet nagyszerüen bevált, és nem sok kellett ahhoz, hogy aztán mint divat járja be európai útját. Már 1824. Jules Lan az összes szinházak C.-jeinek vezetője volt, meg is szedte magát és mint milliomos halt meg. Ő az «érzékeny» darabokhoz még zsebkendőt adott, hogy fizetett embereinek példája a naiv hallgatót könnyekre segítse fakadni. Elég önhitt volt, hogy ez intézkedésének tulajdonítá Mars és Dejazet asszony, továbbá Talma óriási szinpadi sikereit is. 1826. egy Sauhon nevü vállalkozó «assurance de succes dramatiques» cég alatt valóságos üzletirodát nyitott, honnan bizonyos kiszabott díjakért a C. küldetett ki és hozzájárult a színműiró vagy szinész sikeréhez, esetleg, hogy kipisszegje valamely szinész versenytársát.

Clara voce

(lat.) a. m. tiszta hanggal, hangosan.

Clare

(ejtsd: kler), 1. county Michigan északamerikai államban, 1872 km2 területtel, 500 lakossal. Farewell székhellyel. - 2. Grófság Munster ir tartományban, az Atlanti oceán partján, Galway, Tipperary, Limerick és Kerry közt. 3351 km2 területtel, (1891) 123 589 lak. Partjai sziklásak és rendkivül meredekek, belseje halmos, legnagyobb magasságát a Slieve-Bernaghban (530 m.) éri el. Határán a Shnanon, belsejében ennek mellékvize a Fergus folyik. A Dunbegh, Creegh kis parti vizek. Ásványokban gazdag, de ezeket nem igen bányásszák. Legelői igen jók. Székhelye: Ennis (l. ott). - 3. 52 km. hosszu, a Lough Corrib-ba torkoló folyó Connaught ir tartományban. - 4. Sziget Irország Ny-i partján, Mayo grófságban, a Clew-öböl bejáratánál, 8 km. hosszu, 3 km. széles, 800 lak.

Clare

János, angol természet-leiró költő, szül. Helpstoneban (Northampthonshire) 1793 jul. 13., megh. 1864, május 19. Szegény bérlőnek volt a fia, s tandíját mindenféle szolgálattétellel önönmagának kellett megkeresnie. Thomson Seasensjei hatása alatt már mint 13 éves ifju két leiró költeményt szerzett, a The morning walk és The evening walk címüeket. 1818. szonettjeinek egyike Doury, hamfordi könyvkereskedőnek kezébe jutott, s ez C.-t, Poems descriptive of rural life and scenery (3. kiad. London 1820) címü költeményei kiadására vette rá. Épp oly kedvezően, mint az előbbit, fogadta a közönség és a kritika következő gyüjteményét: The village minstrel and other poems (u. o. 1821), úgymint a The rural muse (u. o. 1836) címüt. Különböző dugába dőlt spekulációkkal elvesztvén az idők folyamán szerzett kis vagyonát, e veszteség hatása alatt az őrültek házába került s ott halt meg. V. ö. Cherry, Life and remains of J. C. (London 1877).

Claremont

(ejtsd: klermont). 1. kastély és birtok 23 km.-nyire Londontól. 1769. lord Clivé építtette. 1817. Lipót szász-koburgi herceg (1831. belga király) örökölte. Lajos Fülöp 1848 után haláláig 1850-ig lakott benne. Jelenleg angol koronabirtok, Albany herceg családjának lakóhelye. - 2. C., város New-Hampshire északamerikai államban, Sullivan countyban, a Connecticut bal partján, (1890) 5565 lak., papir- és szövőiparral.

Clarenbach

Adolf, az evang. egyház mártirja, született Lennep vidékén, 1523 óta mint tanító terjesztette a reformációt Münsterben majd Weselben, ezért hivatalától megfosztották, 1525. Osnabrückbe ment, de úgy innen, mint Lüthringhausenből, Büderichből és Elberfeldből elűzték, mert nyiltan Luther hivének vallá magát s végre másfélévi fogság után Flistedten Péterrel együtt 1529 szept. 28. Kölnben megégették. V. ö. Natorp, A. C. und die evangelische Diaspora am Rhein (Barmen 1879).


Kezdőlap

˙