Clasen

1. Károly, német festő, szül. Düsseldorfban 1812-ben, a düsseldorfi akadémián, főleg Schadow V. vezetése alatt végezte tanulmányait. Nagyszámu oltárképével kevesebb sikert aratott, mint történelmi és vallásos festményeivel, melyek közül megemlítendők: Habsburgi Rudolf átengedi lovát a beteghez siető papnak, Szt. Sixtus utolsó utján, Jairus leánya, stb. Nevezetes rajta az emberi életnek allegorikus ábrázolása.

2. C. Lőrinc, festő, az előbbinek unokatestvére szül. Düsseldorfban 1812., az ottani akadémián tanult, azután Berlinbe, majd Lipcsébe költözött. Vallásos tárgyu festményeinél nevezetesebbek történelmi képei, melyeknek tárgyait nagyrészt a frank királyok korából merítette. Az 1870-71. háboru alatt rendkivül népszerüvé lett és számtalan reprodukcióban elterjedt: Germánia, a Rajna őre cimü festménye. C. irodalmilag is működött; számos kritikán kivül való: Erlebtes und Verwebtes. Aus der Schreibmappe eines Malers (Lipcse 1886).

Clasp

(ang., ejtsd: kleszp), az ang., francia s több más állam hadseregeiben az emlék- és érdemérmek szalagjaira alkalmazott keskeny szalagidomu fémboglár, melyen azon hadjáratok évszáma, vagy azon csatatér neve olvasható, amely hadjáratban vagy csatában való részvételéért vagy kitünő működéséért az illető ezt az emlék- vagy érdemérmet kapta.

Classen

Sándor, német kémikus, szül. 1843. Wittenben (Vesztfália). Az aacheni műegyetemen a kémia tanára. Különösen az analitikai kémia terén kiváló érdemeket szerzett. Az elektromos áramot quantitativ kémiai célokra ő alkalmazta. Munkái: Handbuch der qualitativen und quantitativen Analyse. 2 köt. IV kiad. 1890; Quantitative chemische Analyse durch Electrolyse. 1866. Sonnenschein törvényszéki kémiáját és Mohr térfogatos analitikai kémiáját átdolgozta.

Classicum

(lat.), a római hadseregben a túbákkal és a kürtökkel adott csatajel, amelyre azok a csapatok, amelyek más rendeletet nem kaptak, támadólag nyomultak előre.

Classicus

Julius, a trevirek főnöke, ki sok ideig római szolgálatban parancsnok volt a Rajna mentén, azonban 70. Kr. u. Civilis Batavusnak, kivel előbb hadi lábon állott, az ösztönzésére földijével Julius Tutorral és Julius Sabinus lingónnal egyesült egy galliai ország megalapítására és Rómától való elpártolására. Sikerült is nekik az ÉK-i galliai törzseket elpártolásra birni, de a római hadvezér Petillius Carialis a lázadókat rövid idő alatt ismét a római fenhatóság alá hajtotta.

Classis

(lat.) a. m. osztály, hadsereg, hajóhad; növénytani értelemben l. Rendszer.

Clathopteris

Brngt. Kövült növény. A páfrányokhoz a Dictyopterideák csoportjába tartozik. Egyetlen faja a C. plantyphylla Brngt., a rhaeti és alsó-liaszkoru képződményekben.

Clathrocystis

Henf. (növ.), l. Vizvirágzás.

Clathrus

L. (növ.), l. Rostélygomba.

Clatsop

county Oregon észak-amerikai államban, 3110 km2 területtel, 1255 lak., Astoria székhellyel.


Kezdőlap

˙